Witam
Przy wymieniałem tylnych tarcz i klocków, okazało się że trzeba jeszcze wymienić zabezpieczenia i uszczelniacze przy tłoczkach. Mechanik jednak przed wymianą tych uszczelnień stwierdził, że może być problem z odpowietrzeniem hamulców. Wygląda na to, że przy wyłączonym silniku i na postoju po wciśnięciu pedału hamulca - zaciskają się tylko klocki na przednich tarczach i prawdopodobnie będzie potrzebny impuls do systemu ABS, aby zacisnęły sięklocki na tylnich tarczach. Czy ktoś to robił i mógłby udzielić jakichś wskazówek? Mechanik jest dobry, ale Musso robi pierwszy raz. Wspominał, że w robionym kiedyś Audi A6 z ABS był taki problem i wtedy trzeba było w serwisie podłącać komputer.
Pozdrawiam
Odpowietrzenie hamulców
Ssangyong Musso znany jest w Polsce także pod marką Daewoo. Pierwszy model koreańskiej marki, który był oferowany oficjalnie w kraju. Napęd 4x4, nadwozie zbudowane na ramie i doskonałe właściwości terenowe to główne cechy Musso
- sasek1
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1998
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 7602523
Re: Odpowietrzenie hamulców
Postautor: sasek1 » 29 kwie 2009, 15:36
kolego sprubuj właczyc napendy wtedy bynajmniej mi sie abs wyłacza i bedziesz miał mszystkie koła zachamowane
- mussolinii
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1999
- Gadu-Gadu: 21490
Postautor: mussolinii » 29 kwie 2009, 18:06
Zmien mechanika...
W poniedzialek zmienialem tylne tarcze i zakladalem nowe zaciski. Tez mam ABS. Nie trzeba dawac zadnego impulsu. Na wylaczonym silniku jeden siedzi w kabinie, drugi przy zaciskach i wio z koksem. Jak sie odpowietrza to chyba nie musze pisac?
W poniedzialek zmienialem tylne tarcze i zakladalem nowe zaciski. Tez mam ABS. Nie trzeba dawac zadnego impulsu. Na wylaczonym silniku jeden siedzi w kabinie, drugi przy zaciskach i wio z koksem. Jak sie odpowietrza to chyba nie musze pisac?
Daewoo Musso 2.9TD 1999r wersja HDLX
- DARO
- Forumowicz
- Rok produkcji: 2000
- Gadu-Gadu: 0
Postautor: DARO » 29 kwie 2009, 19:51
Dokładnie ! Co za kit Ci wciska
wypnij wiazke z abs-u i bedziesz miał bez abs-u ale dalej bedziesz hamował
Ps . naprawiał ktos ABS ? Abs mi warjuje do 40km/g a puzniej kontrolka wyskakuje pomaranczowa o awarii abs

Ps . naprawiał ktos ABS ? Abs mi warjuje do 40km/g a puzniej kontrolka wyskakuje pomaranczowa o awarii abs
MUSS 2`9 TD Lift +4
- msch00
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2874
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 129365
Postautor: msch00 » 30 kwie 2009, 9:12
Napisałem, ze mechanik tylko podejrzewa, że trzeba dać impuls bo tak miał w jednym audi A6. Ale jeśli odpowietrza się tak jak w typowym aucie no to OK.
Dzięki za odp.
Pozdrawiam
Dzięki za odp.
Pozdrawiam
- simon
- Forumowicz
- Gadu-Gadu: 1932491
Postautor: simon » 23 lip 2009, 11:33
Witam kolegów. Wróciłem z wakacji i przejechałem w drodze powrotnej jakieś 800 km. Tylny klocek przytarł się do blachy i dopiero później zauważyłem, że blaszki sygnalizacyjne były wyłamane. Ale nic to, wymieniłem klocki na lucasa, jednak uszczelniacz cylinderka jest poprzecierany, a dodatkowo guma spuchła, gdyż jakiś mądrala niemiecki mechanik napchał do niej jakiegoś smaru, tak że obydwa uszczelniacze do wymiany.
W polparts mają komplet naprawczy na jedną stronę za blisko 200zł. wymienialiście może gdzieś same uszczelniacze?
W polparts mają komplet naprawczy na jedną stronę za blisko 200zł. wymienialiście może gdzieś same uszczelniacze?
simon - Ssang Yong Musso 2,9 TDI 140 KM 1998 manual
- mussolinii
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1999
- Gadu-Gadu: 21490
Postautor: mussolinii » 23 lip 2009, 17:31
Sa uszczelniacze na tzw wymiar - uniwersalne... nie pamietam nazwy.. frem czy jakos tak. Musisz znac wymar uszczelniacza tj. jego wymiar zewnetrzy i wewnatrzy. Idziesz do sklepu i mowisz sprzedawcy co i jak.
Jest specjalny smar do tloczkow hamulcowych zeby sie nie zacieraly i nie rdzewialy. Laduje sie go wlasnie pod te oslonke przeciwkurzowa. Oczywiscie laduje sie go w niwielkiej ilosci zeby nie wywalilo gumy. Gumki mogly sluchnac od zastosowania zlego smaru albo ktos to przemywal np beznyna.
Koszt takiej oslonki to jakies 5-10zl.
Jest specjalny smar do tloczkow hamulcowych zeby sie nie zacieraly i nie rdzewialy. Laduje sie go wlasnie pod te oslonke przeciwkurzowa. Oczywiscie laduje sie go w niwielkiej ilosci zeby nie wywalilo gumy. Gumki mogly sluchnac od zastosowania zlego smaru albo ktos to przemywal np beznyna.
Koszt takiej oslonki to jakies 5-10zl.
Daewoo Musso 2.9TD 1999r wersja HDLX
- msch00
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2874
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 129365
Postautor: msch00 » 24 lip 2009, 8:06
Do hamulców systemu PBR, zestaw naprawczy kosztuje 120zł na jedną stronę - niedawno w polparts kupowałem.
Później w necie znalazłem jeszcze inną hurtownie:
http://www.top-serwis.com/index.php?p=p ... &strona=62
i tam cena była ok. 60zł - ale być może cena nie aktualna.
Później w necie znalazłem jeszcze inną hurtownie:
http://www.top-serwis.com/index.php?p=p ... &strona=62
i tam cena była ok. 60zł - ale być może cena nie aktualna.
- simon
- Forumowicz
- Gadu-Gadu: 1932491
Postautor: simon » 24 lip 2009, 8:13
Dzięki. Zdecydowałem się jednak na zakup nowych, oryginalnych zacisków PBR. W jednym ze sklepów rzeszowskich jest promocja z 1000zł. obniżyli na 249 zł. gdyż chcą się pozbyć części. Klocki też mają w dobrej cenie Lucas - TRW w cenie 130 komplecik.
simon - Ssang Yong Musso 2,9 TDI 140 KM 1998 manual
Wróć do „Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię