Właśnie stałem się właścicielem Daewoo Musso ’99 3,2 manual. Prowadzę małą organizację non-profit, która pomaga zwierzętom dzikim i różnym „nietypowym” (egzotycznym gadom, ssakom etc). Dostaliśmy Musso w prezencie od jednej z wolontariuszek. Auto ma tylko 152 tys. przebiegu, ale stało niemal 2 lata, wiec wymaga sporo pracy. Będę wdzięczny za Wasze rady. Zauważyłem, że dostęp do części zamiennych jest ograniczony. Może uda się coś dopasować z innych modeli?
1. Chcę wymienić wszystkie filtry, płyny i oleje. Gdzie znajdę jakieś wiarygodne informacje co do wymaganych norm? W internecie znajduję dość rozbieżne informacje.
2. Przewody paliwowe w rozsypce. Nie znajduję nigdzie oryginalnych ani zamienników. Czy wymiana na elastyczne będzie ok?
3. Chcę wymienić hamulce. Tarcze i klocki są dostępne, ale zaciski są koszmarnie drogie. Da się dobrać coś z innego modelu czy lepiej regenerować oryginalne?
4. Czy są osiągalne progi do tego modelu?
5. Szyba przednia pęknięta, ale już znalazłem na alledrogo nówkę za 250 zł.
6. Poprzedni właściciel mówił, że kilka razy pedał sprzęgła zrobił się luźny. Na wszelki wypadek chcę wymienić pompę sprzęgła i wysprzęglik. Czy dostępne na alledrogo marki BLUE PRINT są ok?
Pewnie w trakcie remontu wyjdą jeszcze jakieś inne rzeczy do zrobienia. Rama, o dziwo, jest zdrowa. Wymaga tylko oczyszczenia i konserwacji. Natomiast metalowe osłony spodu prawie już nie istnieją. Podobnie belka tylnego zderzaka. Ale to już będzie pole do popisu dla zaprzyjaźnionego blacharza.