Główny problem - skrzynia BTRA, czyli ukochany temat, niestety nie mam Ravenolu na miejscu ani Castrola

Dodatkowo nie wchodzi nadbieg czyli 4 bieg;
1,2,3 jest ok i auto zostaje na 3.
Według manuala:
• B1 failed.
• Loose band adjustment.
• Front servo piston or seal failed.
• S1/S2 ball misplaced,
Jeszcze znalazłem na jednym forum, że facet też miał w Zambii bodaj taki problem i winny był TPS ...
Były właściciel powiedział, że nagle w trasie skrzynia skończyła 4 bieg i potem tylko do 3 przerzucała (odcinek górski);
Rozbierać ją na części pierwsze ? Czy jest to ta sama skrzynia co w Musso/SY 2.9 Td bo mam takową, albo od Rexa 2.9 Td (mowa o bebechach, bo zapewne przełożenia inne);
Ogółem co do tej pory zlokalizowałem i zrobiłem:
- od początku ciekło wspomaganie, winny okazał się przewód za zderzakiem (pokleiłem stary Steel welderem od permatexu, ale czy to zda egzamin, nie wiem, ewentualnie pozostanie mi podmiana od 290, która się przewróciła na dach i mam ją na miejscu na części), mam nadzieję że pompa się nie zatarła;
- poprzedni właściciel (jeden od 15 lat) miał zestaw Nokii i stare radio JVC (grała tylko prawa strona z przodu), instalacja lutowana na stałe, trzeba było wziąć kostkę z Musso 2.3 i poprzekładać piny co by było ISO, podpięte na krótko radio Alpine ożywiło wszystkie głośniki;
- nie działał zamek centralny z kluczyka od kierowcy, tylko od pasażera lub z pilota, okazało się, że kiedyś albo był strzał, albo włam (ślady stłuczonej szyby w środku) i ktoś nie wpiął po prostu jednego cięgna;
Do ogarnięcia zostało mi oświetlenia wnętrza - dziwna sprawa, bo czerwone pola otwarcia drzwi działają, ale żadna lampka, nawet z wymuszonym włączeniem nie zapala niczego, to samo osłonki przeciwsłoneczne z lusterkami ... wszystko martwe ... bezpiecznik sprawdzony jest ok ... nie wiem czy ma to związek coś z alarmem, bo ktoś fenomenalnie podpiął centralny z nim pod wszystkie światła samochodu, zamykając auto mamy choinkę, razem z podświetleniem deski rozdzielczej ... bo ktoś się nie wpiął w kierunki ...
Z innych rzeczy - klamki tyłu, osobna od szyby,osobna od klapy, próbowałem to rozrzuszać, ale tak to pordzewiało że chyba będzie tylko kosz, niestety dawca części nie ma osobno otwieranej szyby, tak samo właśnie jeden zawias otwierania szyby się po prostu rozpadł.
Ogółem jak widać auto z przygodami.
Za wszelkie rady będę wdzięczny odnośnie skrzyni i tego oświetlenia.
Muszę jeszcze mu wymienić wszystkie płyny, łącznie z mostami i itp. (silnik 5W40 dostanie), świece(wkładać irydowe?) , oraz filtry(kabinowe już wymienione).