Witam !
Wydaje mi się że po odpaleniu silnika (Korando C D2,0T 175 kM AWD 2013 r. 88tys. km)
przez chwilę słyszę tak jakby metaliczne dzwonienie w silniku, czyżby to był rozrząd do roboty ?
Mam pytanie, jak sprawdzić czy to na pewno rozrząd czy może coś innego ?
Jeżeli tak to jakie są ew. koszty i co warto przy okazji zrobić ?
Pozdrawiam
Kawa
Korando C - rozrząd do roboty ?
SsangYong Korando C produkowany od 2011 roku mały SUV. Pozwala na oszczędne dynamiczne podróżowanie. Zdobywa zwolenników bezawaryjnością, obszernym wnętrzem i nowoczesną stylistyką. Poznaj opinie o nowym Korando
- kawa62
- Stały bywalec
- Model: Musso Sports
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
- Kontaktowanie:
- Piasek1980
- Stały bywalec
- Model: XLV
- Rok produkcji: 2018
- Pojemność silnika: 1600
- Skrzynia biegów: Automat 6biegowy
Re: Korando C - rozrząd do roboty ?
Postautor: Piasek1980 » 12 sty 2021, 12:46
Dzwonienie chwilkę po rozruchu ale to tak przez ułamek sekundy jest w rozrządach łańcuchowych raczej powszechnym zjawiskiem. Najczęściej hydrauliczny napinacz musi się nabić olejem i wykasować luz.
Gorzej w wiekowych co do których przeszłości nie mamy pewności, zwłaszcza przebiegu. Tam może być to co opisałem ale też już elementarne zużycie któregoś z elementów lub całego układu.
Można poeksperymentować z innym olejem, innego producenta, z innym wkładem filtra itp.
Gorzej w wiekowych co do których przeszłości nie mamy pewności, zwłaszcza przebiegu. Tam może być to co opisałem ale też już elementarne zużycie któregoś z elementów lub całego układu.
Można poeksperymentować z innym olejem, innego producenta, z innym wkładem filtra itp.
Zamienniki części Tivoli/XLV
https://ssangyongklub.pl/forum/xlv-1-6e-xgi-zamienniki-czesci-zamienne-zbiorczy-t5872.html
https://ssangyongklub.pl/forum/xlv-1-6e-xgi-zamienniki-czesci-zamienne-zbiorczy-t5872.html
- kawa62
- Stały bywalec
- Model: Musso Sports
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2900
- Kontaktowanie:
Postautor: kawa62 » 12 sty 2021, 15:20
Dzięki za info. Samochód jest w moich rękach od nowości tak więc przebiegu jestem pewien.
Ta chwila to nie jest ułamek sekundy ale raczej kilka sekund.
A czy jest jakaś metoda na sprawdzenie stanu rozrządu ?
Pozdrawiam
Ta chwila to nie jest ułamek sekundy ale raczej kilka sekund.
A czy jest jakaś metoda na sprawdzenie stanu rozrządu ?
Pozdrawiam
- Piasek1980
- Stały bywalec
Postautor: Piasek1980 » 12 sty 2021, 16:03
A to już inna sprawa.
A to na pewno z rozrządu ten metaliczny dźwięk ?
Kolejna kwestia: tylko przy porannym rozruchu lub po dłuższym postoju czy za każdym razem ?
Bo to równie dobrze może być jakiś napinacz paska osprzętu.
Głowę pod maskę a ktoś niech odpali i nasłuchuj skąd to może dobiegać bo to może być dość złudne a np dzwoni... koło 2-masowe
Jak manual - spróbuj odpalić na sprzęgle wciśniętym (generalnie tak się powinno odpalać i gasić każdorazowo silnik wyposażony w to ustrojstwo)
Ale może też być i rozrząd jednak najpierw wyeliminować wszystkie inne możliwości które można zdiagnozować beznakładowo. Co najwyżej zdjąć pasek osprzętu i odpalić bez żeby wyeliminować definitywnie (lub potwierdzić) że to nie rozrząd lub że to ewidentnie spod pokrywy rozrządu to metaliczne dzwonienie.
A to na pewno z rozrządu ten metaliczny dźwięk ?
Kolejna kwestia: tylko przy porannym rozruchu lub po dłuższym postoju czy za każdym razem ?
Bo to równie dobrze może być jakiś napinacz paska osprzętu.
Głowę pod maskę a ktoś niech odpali i nasłuchuj skąd to może dobiegać bo to może być dość złudne a np dzwoni... koło 2-masowe
Jak manual - spróbuj odpalić na sprzęgle wciśniętym (generalnie tak się powinno odpalać i gasić każdorazowo silnik wyposażony w to ustrojstwo)
Ale może też być i rozrząd jednak najpierw wyeliminować wszystkie inne możliwości które można zdiagnozować beznakładowo. Co najwyżej zdjąć pasek osprzętu i odpalić bez żeby wyeliminować definitywnie (lub potwierdzić) że to nie rozrząd lub że to ewidentnie spod pokrywy rozrządu to metaliczne dzwonienie.
-
- Nowy użytkownik
- Model: Korando
- Rok produkcji: 2011
- Pojemność silnika: 2000
Postautor: maxxs84 » 09 kwie 2021, 11:38
Witam, też tak miałem , do wymiany najprawdopodobniej napinacz , przy okazji można wymienić pasek i rolki. Ja wymieniłem problem znikł jak ręką odjąć.Pozdrawiam 

-
- Rusza z kopyta
Postautor: macono » 21 kwie 2021, 6:45
Część.a przy jakim przebiegu wymieniłeś napinacz? Ciekawe czy my wszyscy co mamy benzynę będziemy zmuszeni do wymiany...
-
- Nowy użytkownik
- Rok produkcji: 2011
Postautor: maxxs84 » 17 maja 2021, 22:56
Witam, dokładnie miałem tak samo. Wymiana napinacza załatwiła sprawę , polecam wymienić rolki i pasek przy tak zwanej okazji. Pozdrawiam
- Piasek1980
- Stały bywalec
Postautor: Piasek1980 » 18 maja 2021, 9:12
Ale to te napinacze były jakieś wadliwe fabrycznie czy coś ?
Wyszły poprawione ? O innym numerze OE ?
Wyszły poprawione ? O innym numerze OE ?
Wróć do „Korando typu C (2011-2019)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię