Obd2 kasowanie check engine
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
- Maurice
- Rusza z kopyta
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2004
- Pojemność silnika: 2700
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
Obd2 kasowanie check engine
Postautor: Maurice » 14 wrz 2021, 18:25
Słuchajcie może to nie nowość ale w końcu dostałem się do ECU mojego Rexaa 2.7xdi 2004 rok. Kupiłem na allegro: Interfejs OBD2 ELM327 3.0BT iCar2 - SSANGYONG to działa a bujalem się po mechanikach wydając kasiore na diagnozę tu jest wszystko łącznie z ciśnieniem na listwie wtryskowej. Mechanicy - znachorzy jak ja to mówię wróżyli z fusów. Kupiłem obd2 jak wyżej, podłączyłem, błędów masą, wykasowałem. Wyczyściłem czujnik paliwa na listwie i EGR i check nie świeci. A zapalał się przy wyprzedzaniu a po jakims czasie spokojnej jazdy gasł i znowu jak chciałem wyprzedzać to pojawiało się żółte szaleństwo. Prawie rok tak jeździłem bo mechaniory znachorzy twierdzili na przemian a to wtryski, pompa i wiele innych teorii, jeden nawet chciał mi zrobić remont za 5 tysi i nie miałbym 5 tysi....
-
- Forumowicz
Re: Obd2 kasowanie check engine
Postautor: ryszard106 » 04 paź 2021, 13:55
Witam to chyba sciema sprzedajacego kupilem go i kicha oddaje wcale sie nie łączy NIE ŁĄCZY
-
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2695
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Postautor: RudebwoyIrl » 04 paź 2021, 17:12
Nie żebym coś ten ale polecam sugerować się tym co piszą stali bywalcy a nie nowi użytkownicy (jak sam napisałeś może to również być osoba co sprzedaje to i założyła konto )
-
- Forumowicz
Postautor: ryszard106 » 04 paź 2021, 17:30
Moze tak byc mam duzo droższy i sie łaczy chcialem tani tak zeby byl w aucie caly czas ale kicha oddaje go jakby chodzil bylbym zadowalony nie przecze pozdrawiam ps nikomu poza tym 1 przypadkiem zeby ktos kupil taniego obd2 i bylo ok
- Piasek1980
- Stały bywalec
- Model: XLV
- Rok produkcji: 2018
- Pojemność silnika: 1600
- Skrzynia biegów: Automat 6biegowy
Postautor: Piasek1980 » 06 paź 2021, 5:21
Zazwyczaj te popularnie Delphi czy inne KTS`y z Boscha komunikują sie ze wszystkim i od tego należy zacząć. Jeżeli w/w się łączą a "cud z internetów nie" wiadomo gdzie tkwi przyczyna. Jednakże wiele aut ma uszkodzone bądź wyrobione złącza diagnostyczne przez co chińskie skanery nie chcą się z nimi komunikować. Zazwyczaj to uniwersalne urządzenia do wielu aut i pod jakimiś popularnymi apkami typu car scanner itp "czytają" wiele aut. Podpiąć do innego auta i sprawdzić czy tam się łączy.
Pozostaje kwestia samego połączenia - musimy widzieć co się dzieje bo nieraz nie łączy wcale - co może sugerować uszkodzenie złącza OBD lub niekompatybilny czytnik, a nieraz łączy ale nie czyta sterownika, który jest albo zabezpieczony i wymaga jakiegoś innego programu lub czytnika a nieraz to kwestia konfiguracji parametrów pracy samego urządzenia: CAN itp i już nie będzie czytał. Ford np wymaga dedykowanych bo coś tam jest inaczej, jakiś inny fordowski standard komunikacji. Grupa PSA podobnie. Najłatwiej czytalne zawsze były stare VAG`i ale też tam do 2010r. Potem już pokombinowali i też trzeba urządzeń po kilka stów aby czytały wszystko, komunikowały się ze wszystkimi modułami a nie tylko ze sterownikiem silnika.
Pozostaje kwestia samego połączenia - musimy widzieć co się dzieje bo nieraz nie łączy wcale - co może sugerować uszkodzenie złącza OBD lub niekompatybilny czytnik, a nieraz łączy ale nie czyta sterownika, który jest albo zabezpieczony i wymaga jakiegoś innego programu lub czytnika a nieraz to kwestia konfiguracji parametrów pracy samego urządzenia: CAN itp i już nie będzie czytał. Ford np wymaga dedykowanych bo coś tam jest inaczej, jakiś inny fordowski standard komunikacji. Grupa PSA podobnie. Najłatwiej czytalne zawsze były stare VAG`i ale też tam do 2010r. Potem już pokombinowali i też trzeba urządzeń po kilka stów aby czytały wszystko, komunikowały się ze wszystkimi modułami a nie tylko ze sterownikiem silnika.
Zamienniki części Tivoli/XLV
https://ssangyongklub.pl/forum/xlv-1-6e-xgi-zamienniki-czesci-zamienne-zbiorczy-t5872.html
https://ssangyongklub.pl/forum/xlv-1-6e-xgi-zamienniki-czesci-zamienne-zbiorczy-t5872.html
-
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2695
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Postautor: RudebwoyIrl » 07 paź 2021, 18:48
Rex jest specyficzny Kolego i bardzo mało narzędzi go czyta tak naprawdę. Tutaj polecamy WoW , DS150 , x431 i easy diag . To sprawdzone narzędzia które dają radę.
-
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2005
- Skrzynia biegów: Ręczna
Postautor: MacGyver » 16 paź 2021, 10:01
Autel AP200 też się łączy i nie tylko z silnikiem, ale też ABS i napędy. Cenowo wychodzi podobnie do klona DS150.
Było Musso 2.9TD później Rexton 2.7 xdi teraz Rexton W 2.0 eXDI
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię