Czołem,
ma ktoś z Was namiary na sklep gdzie można kupić amortyzatory na przód ? Szukałem w sieci i czarno widzę, jeden (lewy przód) zaczął mi się piekielnie tłuc właśnie tak jak niedokręcony łącznik stabilizatora.
Myślałem , że łączniki stabilizatora, ze znajomymi diagnostami sprawdziliśmy całe zawieszenie z przodu i z tyłu i nic nie podlega pod wymianę a łoskot na drobnych nierównościach jest piekielny jakby coś było nie przykręcone. Jedynie przy trzepakach na lewym było przez moment słychać lekkie tłuczenie, sprawność wyszła powyżej 70 %. Wcześniej był też coś słychać ale zdiagnozowano przekładnie kierowniczą i poszła do naprawy przy okazji uszczelniania skrzyni biegów bo zaczęła ciec. Teraz nowy wydatek. Może ktoś podratuje.
Mirek
Kolumny McPerson
SsangYong Korando C produkowany od 2011 roku mały SUV. Pozwala na oszczędne dynamiczne podróżowanie. Zdobywa zwolenników bezawaryjnością, obszernym wnętrzem i nowoczesną stylistyką. Poznaj opinie o nowym Korando
- diselboy
- Rusza z kopyta
- Model: Korando
- Rok produkcji: 2011
- Pojemność silnika: 1998
- Skrzynia biegów: Automat 6biegowy
- Gadu-Gadu: 0
Re: Kolumny McPerson
Postautor: diselboy » 15 lut 2023, 19:19
Dziękuję za szybką odpowiedź. Problem rozwiązany, obeszło się bez wymiany amortyzatora.
Pozdrawiam
Mirek
Pozdrawiam
Mirek
-
- Stały bywalec
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2000
- Skrzynia biegów: Ręczna
Postautor: krisw11 » 15 lut 2023, 22:23
Hej kolego
nie dziw sie ,ze odp.nie nadeszła w trybie tzw.pilnym
Te Forum tak działa ,to nie Merc czy Aułdi, że tysiąc odp. na dzień
TU czasami dłuuugimi miesiącami sie czeka na odp a czasami nie dostaniesz jej latami
nie wolno być nerwowym SS ,to auta dla spokojnych, wytrwałych i takich co sami muszą sobie poradzić czasami z problemem...... P.S. Sorrki za często używane słowo czasami
ale jakoś tak też tu mi pasuje
pozdrawiam i fajnie by było jak Byś napisał jak rozwiązałeś Swój problem... Pozdrawiam Kris.

Kris
- diselboy
- Rusza z kopyta
Postautor: diselboy » 17 lut 2023, 18:05
Byłem i jestem na kilku forach od: fiat'a , alfy, Kia, Ssangyong'a i coś tam czasami jeszcze po drodze przelotnie. I raczej zawsze na odpowiedź nie trzeba było czekać dłużej niż dzień.
A sprawa była prosta i poza mną nikt na to nie wpadł, niedokręcona pełnym momentem nakrętka na kolumnie amortyzatora. Czasami wykształcenie mechaniczne i pełny zestaw narzędzi w garażu się przydaje
A sprawa była prosta i poza mną nikt na to nie wpadł, niedokręcona pełnym momentem nakrętka na kolumnie amortyzatora. Czasami wykształcenie mechaniczne i pełny zestaw narzędzi w garażu się przydaje

- Jurgen
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2015
- Pojemność silnika: 2000
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Postautor: Jurgen » 17 lut 2023, 18:56
Zresztą kolego to nie jest ok : szukasz z diagnostą widząc i "macając" sprzęt nie znajdujesz awarii , a w trybie bez mała natychmiastowym chcesz ,aby Ktoś podał diagnozę on-line?
Super gratulacje
Super gratulacje

Jurgen
- diselboy
- Rusza z kopyta
Postautor: diselboy » 18 lut 2023, 14:35
@Jurgen
bo może ktoś już się z tym na forum spotkał. Na forach dzielimy się swoją wiedzą, po to są żeby pomagać w "tajemniczych" awariach". A , że diagności , sztuk 2 , nie znaleźli to tylko wstyd dla nich. Nawet nie mam zamiaru się z nimi zdobytą wiedzą dzielić. Na forum też nie muszę ale chcę pomagać i pomagam.
Odpowiedziałem, że znalazłem bo nie uśmiechało mi się czekać pół roku a może dłużej z walącym jak młot w kuźni kłopotem, auto ma jeździć a nie stać w garażu pod pierzyną aż ktoś raczy odpowiedzieć jak znaleźć usterkę.
Kończymy, bo nic to do problemu nie wnosi.
bo może ktoś już się z tym na forum spotkał. Na forach dzielimy się swoją wiedzą, po to są żeby pomagać w "tajemniczych" awariach". A , że diagności , sztuk 2 , nie znaleźli to tylko wstyd dla nich. Nawet nie mam zamiaru się z nimi zdobytą wiedzą dzielić. Na forum też nie muszę ale chcę pomagać i pomagam.
Odpowiedziałem, że znalazłem bo nie uśmiechało mi się czekać pół roku a może dłużej z walącym jak młot w kuźni kłopotem, auto ma jeździć a nie stać w garażu pod pierzyną aż ktoś raczy odpowiedzieć jak znaleźć usterkę.
Kończymy, bo nic to do problemu nie wnosi.
Wróć do „Korando typu C (2011-2019)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię