Witam;)
od niedawna mam XLV z 2016r i niedawno zapaliła mi się kontrolka żółta opona z wykrzyknikiem. Ciśnienia takie jak ustawiłem, nic się nie zmieniło, 2,5bprzód i 2,4b tył. Opony 215/45R18. Ktoś wie gdzie się to resetuje? Na wyświetlaczu pokazuje mi w pozycji tpms same kreseczki.
Pozdrawiam
ciśnienie opon tyre pressure
SsangYong Tivoli koreański Crossover segmentu B. Pierwszy opracowany model od czasu przejęcia przez koncern Mahindra.
-
- Nowy użytkownik
- Model: XLV
- Rok produkcji: 2016
- Pojemność silnika: 1600
- Gadu-Gadu: 0
- zeno
- Stały bywalec
- Model: Tivoli
- Rok produkcji: 2017
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 46341384
Re: ciśnienie opon tyre pressure
Postautor: zeno » 11 wrz 2024, 22:30
Podobno w czujnikach są jakieś baterie, niby po kilku latach powinno się je wymienić. Może tutaj jest przyczyna
- Piasek1980
- Stały bywalec
- Model: XLV
- Rok produkcji: 2018
- Skrzynia biegów: Automat 6biegowy
Postautor: Piasek1980 » 17 paź 2024, 5:35
Tak jest coś takiego że one tam ileś lat działają ale żeby 4 od razu ? Może się przypadkiem jakiś moduł odpowiedzialny za to zresetował.
Jest jeszcze jedna opcja: czy ustawiłeś prawidłowe to ciśnienie bo u mnie jest fabryczny rozmiar opon i zalecane ciśnienie to 3,4bara !! w ogóle jakieś astronomiczne po mojemu. Nigdy nie słyszałem aby w osobówkach wymagano tak dużych ciśnień w oponach.
I może tu jest winowajca - masz po prostu za niskie a czujnik pokazuje jakiś tam wąski zakres wskazań. Zalecanie +- 0,5 bara i tyle. Jak jest więcej niż 0,5 bar od normy to już pokazuje tylko kreski.
Jest jeszcze jedna opcja: czy ustawiłeś prawidłowe to ciśnienie bo u mnie jest fabryczny rozmiar opon i zalecane ciśnienie to 3,4bara !! w ogóle jakieś astronomiczne po mojemu. Nigdy nie słyszałem aby w osobówkach wymagano tak dużych ciśnień w oponach.
I może tu jest winowajca - masz po prostu za niskie a czujnik pokazuje jakiś tam wąski zakres wskazań. Zalecanie +- 0,5 bara i tyle. Jak jest więcej niż 0,5 bar od normy to już pokazuje tylko kreski.
Zamienniki części Tivoli/XLV
https://ssangyongklub.pl/forum/xlv-1-6e-xgi-zamienniki-czesci-zamienne-zbiorczy-t5872.html
https://ssangyongklub.pl/forum/xlv-1-6e-xgi-zamienniki-czesci-zamienne-zbiorczy-t5872.html
-
- Nowy użytkownik
- Model: Korando
- Rok produkcji: 2024
- Pojemność silnika: 1500
Postautor: andro » 19 paź 2024, 13:36
[quote="Piasek1980"]
cześć ta wartość liczbowa "3,4" to jest w jednostkach "psi" nie w barach.
cytat z gogle - 35 psi to bar 2.41 bar. 50 psi to bar 3.45 bar.
pozdrowienia
cześć ta wartość liczbowa "3,4" to jest w jednostkach "psi" nie w barach.
cytat z gogle - 35 psi to bar 2.41 bar. 50 psi to bar 3.45 bar.
pozdrowienia
-
- Nowy użytkownik
- Model: Korando
- Rok produkcji: 2024
- Pojemność silnika: 1500
Postautor: andro » 19 paź 2024, 13:45
toshimin22 pisze:Witam;)
od niedawna mam XLV z 2016r i niedawno zapaliła mi się kontrolka żółta opona z wykrzyknikiem. Ciśnienia takie jak ustawiłem, nic się nie zmieniło, 2,5bprzód i 2,4b tył. Opony 215/45R18. Ktoś wie gdzie się to resetuje? Na wyświetlaczu pokazuje mi w pozycji tpms same kreseczki.
Pozdrawiam
cytat z instrukcji :
"System monitorowania ciśnienia w oponach (TPMS) jest pomocniczym urządzeniem bezpieczeństwa, które wykrywa, czy ciśnienie w oponach nie jest zbyt wysokie lub zbyt niskie i informuje o tym kierowcę, zapobiegając wypadkowi, do którego może dojść w wyniku jazdy z nieprawidłowym ciśnieniem w oponach. Jeśli ciśnienie w oponach jest nieprawidłowe, zapala się ogólna lampka ostrzegawcza (). Ponadto, jeśli w systemie monitorowania ciśnienia w oponach (w tym w czujniku) występują nieprawidłowości, ogólna lampka ostrzegawcza () miga.
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię