Pompa Wody XLV 2018 PB
SsangYong Tivoli koreański Crossover segmentu B. Pierwszy opracowany model od czasu przejęcia przez koncern Mahindra.
-
- Rusza z kopyta
- Model: XLV
- Rok produkcji: 2018
- Pojemność silnika: 1600
- Gadu-Gadu: 0
Pompa Wody XLV 2018 PB
Postautor: pavko82 » 27 lis 2024, 19:25
Cześć, zbliżam się do przebiegu 120 tys.km i zastanawiam się żeby przy serwisie olejowym wymienić pompę wody. Nie mogę nigdzie znaleźć w specyfikacji technicznej informacji co ile SSangYong zaleca wymianę pompy wody ale jak kojarzę to średnia żywotność takiej pompy wynosi ok 120 tys.km. Może ktoś z Was już jest po wymianie, zastanawia mnie koszt takiej pompy ewentualnie jaką pompę polecacie? A może macie dużo ponad 120 tys.km i nie zawracaliście sobie głowy profilaktyczną wymianą pompą wody. Dzięki za odpowiedzi
- Piasek1980
- Stały bywalec
- Skrzynia biegów: Automat 6biegowy
Re: Pompa Wody XLV 2018 PB
Postautor: Piasek1980 » 30 lis 2024, 8:00
Pompa wody jest zewnętrzna, napędzana paskiem osprzętu zatem nie stanowi problemu aby przy każdorazowej zmianie oleju obejrzeć ją czy nie pojawiły się jakieś wycieki czy zapocenia z jej okolic. Posłuchać pracującego silnika czy nic tam z jej okolic nie szumi, nie hałasuje. Możesz nawet pokusić się o zdjęcie paska osprzętu i zakręcić nią ręką - zobaczyć jak się obraca, czy nic nie przyciera, nie blokuje albo jakich wyczuwalnych luzów nie ma. Chociaż przy luzach to już byłby wyciek.
Ja w swoim mam blisko 140 i też nadal fabryczna pracuje.
Zamienniki części Tivoli/XLV
https://ssangyongklub.pl/forum/xlv-1-6e-xgi-zamienniki-czesci-zamienne-zbiorczy-t5872.html
https://ssangyongklub.pl/forum/xlv-1-6e-xgi-zamienniki-czesci-zamienne-zbiorczy-t5872.html
-
- Rusza z kopyta
Re: Pompa Wody XLV 2018 PB
Postautor: pavko82 » 02 gru 2024, 16:00
Piasek1980 pisze:Pompa wody jest zewnętrzna, napędzana paskiem osprzętu zatem nie stanowi problemu aby przy każdorazowej zmianie oleju obejrzeć ją czy nie pojawiły się jakieś wycieki czy zapocenia z jej okolic. Posłuchać pracującego silnika czy nic tam z jej okolic nie szumi, nie hałasuje. Możesz nawet pokusić się o zdjęcie paska osprzętu i zakręcić nią ręką - zobaczyć jak się obraca, czy nic nie przyciera, nie blokuje albo jakich wyczuwalnych luzów nie ma. Chociaż przy luzach to już byłby wyciek.
Dzięki za sugestie, faktycznie przy następnej wymianie oleju jak będzie samochód w warsztacie to będę musiał się przyjrzeć pompie w jakim jest stanie .
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię