Witam.
Rex zaciąga mi spaliny do kabiny przy włączonej klimie (czy tez nawiewie).
Fachowiec od tłumików twierdzi ze od spodu jest wszystko ok i problem jest "pod maska" czego on się nie tyka.
Po otwarciu maski na pierwszy rzut oka nic nie widzę co byłoby podejrzane aczkolwiek nie za bardzo miałem czas na dłuższe ogledziny.
Ma ktoś jakieś pomysły lub z doświadczenia wie gdzie są słabe punkty układu wydechowego ??
Pozdrawiam
Spaliny w kabinie
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
-
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2700
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 0
Re: Spaliny w kabinie
Postautor: valdi10 » 10 paź 2014, 22:55
Sprawdż portki, uszczelkę pod portkami. Prawdopodobnie tam jest nieszczelność.
No i mnie dopadł kryzys!!! Chodzę w dziurawych spodniach, jem spleśniały ser i jeżdzę samochodem bez dachu !!!
-
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2007
- Kontaktowanie:
Postautor: reno » 11 paź 2014, 7:52
Skoro "spód" jest OK, to tak jak pisze vald10, uszczelka kolektora wydechowego będzie
najbardziej prawdopodobną przyczyną.
najbardziej prawdopodobną przyczyną.
-
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 2004
Postautor: robroj » 15 paź 2014, 18:28
Macie jakieś "domowe" sposoby na znalezienie takiej nieszczelności??
Próbuje to znaleźć ale jest to jakaś mała nieszczelność (na pewno gdzieś po stronie kolektora lub z przodu bo przy EGR nie czuje spalin) i mam problem. Podkładanie reki w pobliże kolektora nic nie daje, ten wielki wiatrak zresztą robi takie zawirowanie powietrza w komorze silnika ze nic nie czuje. Mechanik żeby to znaleźć i naprawić chce mi zabrać samochód na 1-2 dni na co nie bardzo chce się zgodzić (chociaż rozumiem ze musi poczekać na ostygniecie silnika żeby to naprawić) wiec staram się znaleźć tą nieszczelność sam, żeby przyjechać już z właściwą diagnozą i częściami.
A jak to robią mechanicy, jest do tego jakiś czujnik spalin czy tez to robią organoleptycznie ???
Samochodów miałam już sporo, ale jak do tej pory kiedy był problem ze spalinami to zwykle był to tłumik lub dziurka na rurze wydechowej i zrobienie tego nigdy nie sprawiało problemu a już na pewno nie blokowało mi samochodu na 2 dni.
Próbuje to znaleźć ale jest to jakaś mała nieszczelność (na pewno gdzieś po stronie kolektora lub z przodu bo przy EGR nie czuje spalin) i mam problem. Podkładanie reki w pobliże kolektora nic nie daje, ten wielki wiatrak zresztą robi takie zawirowanie powietrza w komorze silnika ze nic nie czuje. Mechanik żeby to znaleźć i naprawić chce mi zabrać samochód na 1-2 dni na co nie bardzo chce się zgodzić (chociaż rozumiem ze musi poczekać na ostygniecie silnika żeby to naprawić) wiec staram się znaleźć tą nieszczelność sam, żeby przyjechać już z właściwą diagnozą i częściami.
A jak to robią mechanicy, jest do tego jakiś czujnik spalin czy tez to robią organoleptycznie ???
Samochodów miałam już sporo, ale jak do tej pory kiedy był problem ze spalinami to zwykle był to tłumik lub dziurka na rurze wydechowej i zrobienie tego nigdy nie sprawiało problemu a już na pewno nie blokowało mi samochodu na 2 dni.
-
- Stały bywalec
Postautor: valdi10 » 17 paź 2014, 11:15
Nie szukaj sam nieszczelności, poprostu kup uszczelkę portek i ją wymień. Koszt praktycznie żaden. Przy okazji sprawdz portki czy są całe.
Uszczelka chyba taka jak w sprinterze 2,7 koszt ok 20zł.
Uszczelka chyba taka jak w sprinterze 2,7 koszt ok 20zł.
No i mnie dopadł kryzys!!! Chodzę w dziurawych spodniach, jem spleśniały ser i jeżdzę samochodem bez dachu !!!
-
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 17 paź 2014, 15:02
Skąd dmucha można sprawdzić dymem z papierosa zanim śmigło ruszy
Sprawdź też, czy nie dmucha spod wtrysków bo tego nie widać - idzie pod dużym ciśnieniem ( co najwyżej słychać ) i szczelność na całym wydechu przed i na tłumiku głównym. ( rura elastyczna , połączenia i górna ściana tłumika bo tam jest szef i tam najczęściej dmucha . Maska i wloty powietrza do kabiny są tak ustawione niestety, że dmuchawa wyłapuje dużo z tego co jest pod maską i pcha do kabiny.
Póki tego nie naprawisz, zalecałbym ustawienie dmuchawy tylko na obieg wewnętrzny kabinowy bo wąchanie spalin do zdrowych nie należy.

Sprawdź też, czy nie dmucha spod wtrysków bo tego nie widać - idzie pod dużym ciśnieniem ( co najwyżej słychać ) i szczelność na całym wydechu przed i na tłumiku głównym. ( rura elastyczna , połączenia i górna ściana tłumika bo tam jest szef i tam najczęściej dmucha . Maska i wloty powietrza do kabiny są tak ustawione niestety, że dmuchawa wyłapuje dużo z tego co jest pod maską i pcha do kabiny.
Póki tego nie naprawisz, zalecałbym ustawienie dmuchawy tylko na obieg wewnętrzny kabinowy bo wąchanie spalin do zdrowych nie należy.
- sergio1969
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2694
- Kontaktowanie:
Postautor: sergio1969 » 17 paź 2014, 15:20
He he Trawus a co jest dzisiaj zdrowe-nic, bo naukowcy wymysla za niedlugo ze naturalny jogurt jest niezdrowy

Sergio
-
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 17 paź 2014, 19:11
Fakt, już teraz Unia zabroniła naturalnego wędzenia wędlin bo ponoć dym szkodzi i można raka dostać. Od naturalnej wędliny, wyobrażasz to sobie . W g wdepnęliśmy , jak nic. Idioci nam mówią co mamy robić. Zbieranie ślimaków to rybołówstwo, marchewka to owoc a teraz to. Niedługo powiedzą nam, że ksiądz to samica.
-
- Rusza z kopyta
Postautor: robroj » 10 lis 2014, 12:50
Witam.
Aby zakończyć temat a także aby inni mogli czerpać z naszych doswidczeń zakończę temat informacją o przyczynach pojawienia sie spalin w kabinie.
Powodem był przedmuch przy wtrysku. Nieszczelność niewielka i niewidoczna bez zdjecia oslony silnika ujawnila się przy wymianie fajek od swiec zarowych (by the way- wzietych od craftera). Pozdrawiam
Aby zakończyć temat a także aby inni mogli czerpać z naszych doswidczeń zakończę temat informacją o przyczynach pojawienia sie spalin w kabinie.
Powodem był przedmuch przy wtrysku. Nieszczelność niewielka i niewidoczna bez zdjecia oslony silnika ujawnila się przy wymianie fajek od swiec zarowych (by the way- wzietych od craftera). Pozdrawiam
- sergio1969
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2694
- Kontaktowanie:
Postautor: sergio1969 » 10 lis 2014, 16:27
Pozdrowionka-dalej sie byczysz w domku i draznisz zonke Rexem>>>

Sergio
-
- Rusza z kopyta
Postautor: robroj » 10 lis 2014, 20:09
Hej
Tak, mam to szczescie ze moge pracowac wtedy kiedy mi to pasuje a ze leniwe stworzenie jestem to robie to nie za czesto
Pozdrawiam serdecznie rowniez.

Tak, mam to szczescie ze moge pracowac wtedy kiedy mi to pasuje a ze leniwe stworzenie jestem to robie to nie za czesto

Pozdrawiam serdecznie rowniez.
-
- Nowy użytkownik
Postautor: Rexjaw » 08 gru 2024, 13:34
IMG_20241207_125738.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię