Witam serdecznie,
Niestety Ssangyong Tivoli (128KM, 1,6 benzyna, 84 tys. przebiegu, automat, rok prod. 2017) od parunastu dni ma problem z wypadaniem zapłonu.
Objaw występuje tylko w momencie gdy kierowca używa więcej gazu. W momencie gdy używamy około 10-20% przepustnicy samochód jedzie normalnie i przyspiesza w wolnym tempie. W momencie gdy dajemy około 50%-100% przepustnicy, zapłon zaczyna wypadać, silnik kręci się do około 3500 obrotów, i automatyczna skrzynia biegów nie chce zmienić biegu na wyższy. Testowane było zarówno na dużej prędkości jak i na małej (80 km/h i 20 km/h)
OBD obecnie pokazuje błędy:
P0300,"Wykryte przypadkowe/wielokrotne wypadanie zapłonów w cylindrach",
P0301,"Cylinder 1 - wykryte wypadanie zapłonów",
P0302,"Cylinder 2 - wykryte wypadanie zapłonów",
P0303,"Cylinder 3 - wykryte wypadanie zapłonów",
P0304,"Cylinder 4 - wykryte wypadanie zapłonów"
Czasem jest to tylko cylinder 1 i 4, a czasem pokazuje wypadanie zapłonu na wszystkich.
Dotychczasowo był wymieniony map sensor, gdyż wcześniej był pokazany błąd P0133,"Czujnik O2 (Bank 1 Czujnik 1) - powolna reakcja /odpowiedź/", który po wymianie i wykasowaniu błędów więcej już się nie pokazał. Cewki zostały pozamieniane miejscami z cylindrów 1 i 4, na 2 i 3, i niestety wciąż pokazywał błąd na cylindrach 1 i 4 po zamianie. Świece również wymienione świeżo na nowe. Dolot oraz wiązki kabli dochodzące do wtrysków oraz map sensora sprawdzone. Sprawdziłem dodatkowo czy nie jest to związane z modułem sterującym LPG, poprzez odłączenie go całkowicie od instalacji. Objawy są takie same jeżdząc zarówno na benzynie jak i LPG.
Czy spotkał się ktoś z taką sytuacją w tym modelu? Z góry dziękuję za pomoc i ewentualnie podpowiedzi.
Wypadanie zapłonu przy większym gazie
SsangYong Tivoli koreański Crossover segmentu B. Pierwszy opracowany model od czasu przejęcia przez koncern Mahindra.
-
- Nowy użytkownik
- Model: Tivoli
- Rok produkcji: 2017
- Pojemność silnika: 1597
- Gadu-Gadu: 0
Re: Wypadanie zapłonu przy większym gazie
Postautor: Rakaash » 11 gru 2024, 12:48
Update:
Wymieniłem też już 2 wtryski, gdyż po zamianie wtrysków miejscami błędy zaczęły głównie wychodzić na 2 i 3 cylindrze. Niestety to wciąż nie rozwiązało problemu.
Wypadanie zapłonu też zrobiło się w moim odczuciu czulsze, tzn. potrafi wypadać zapłon nawet przy 20-30% przepustnicy.
Podsumowując co zostało na razie zrobione:
Sprawdzenie Rozrządu
Sprawdzenie Cewek
Sprawdzenie Nastawników zmienych faz
Sprawdzenie kompresji
Sprawdzenie masy
Wymiana Map sensora
Wymiana Swiec zapłonowych
Wymiana dwóch wtrysków
Ma ktoś może jakieś pomysły albo chociaż warsztat do polecenia w Warszawie? Chciałbym tym autem pojechać do rodziny na święta.
Wymieniłem też już 2 wtryski, gdyż po zamianie wtrysków miejscami błędy zaczęły głównie wychodzić na 2 i 3 cylindrze. Niestety to wciąż nie rozwiązało problemu.
Wypadanie zapłonu też zrobiło się w moim odczuciu czulsze, tzn. potrafi wypadać zapłon nawet przy 20-30% przepustnicy.
Podsumowując co zostało na razie zrobione:
Sprawdzenie Rozrządu
Sprawdzenie Cewek
Sprawdzenie Nastawników zmienych faz
Sprawdzenie kompresji
Sprawdzenie masy
Wymiana Map sensora
Wymiana Swiec zapłonowych
Wymiana dwóch wtrysków
Ma ktoś może jakieś pomysły albo chociaż warsztat do polecenia w Warszawie? Chciałbym tym autem pojechać do rodziny na święta.
- Piasek1980
- Stały bywalec
- Model: XLV
- Rok produkcji: 2018
- Pojemność silnika: 1600
- Skrzynia biegów: Automat 6biegowy
Postautor: Piasek1980 » 12 gru 2024, 9:11
Zostaje pedał gazu - jego wiązka, bo jest elektroniczny oraz sama przepustnica. Gdzieś mi się obiło o uszy że te pierwsze sztuki miały jakieś bolączki z płynną pracą. A może zwyczajnie mocno brudna.
Długo masz to auto ?
Problemy pojawiły się nagle ?
Długo masz to auto ?
Problemy pojawiły się nagle ?
Zamienniki części Tivoli/XLV
https://ssangyongklub.pl/forum/xlv-1-6e-xgi-zamienniki-czesci-zamienne-zbiorczy-t5872.html
https://ssangyongklub.pl/forum/xlv-1-6e-xgi-zamienniki-czesci-zamienne-zbiorczy-t5872.html
-
- Nowy użytkownik
- Model: Tivoli
- Rok produkcji: 2017
- Pojemność silnika: 1597
Postautor: Rakaash » 14 gru 2024, 3:26
Auto prosto z salonu wyjechało do mnie. Jestem pierwszym właścicielem.
Pedał gazu sprawdzaliśmy, normalnie i prawidłowo wysyła sygnał na OBD.
Pedał gazu sprawdzaliśmy, normalnie i prawidłowo wysyła sygnał na OBD.
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię