Mam Tivoli Grand manuala z takim samym silnikiem 1,5 t-gdi. Gaz zakładałem w czerwcu 2024 r. Podobno ta instalacja ma już ustawione najnowsze zasady dotrysku benzyny (ile w tym prawdy nie wiem). W praktyce sprawdziłem jak to wygląda latem. Zatankowałem benzynę do pełna i potem jeździłem non stop na LPG z dotryskiem benzyny - zwykle dłuższe wakacyjny trasy. Przejechałem na całym zbiorniku benzyny ponad 5.000 km i dopiero wskaźnik spadł do 1 kreseczki zatankowałem aby sprawdzić wielkość dotrysku. Wyszło mi latem minimalnie poniżej 1 litra dotrysku benzyny na 100 km. Niestety zimą nie zapisałem wyjściowego przebiegu, więc nie ustalę wielkości dotrysku benzyny, ale nawet na oko widzę większy udział benzyny i nie zbliżę się nawet do 5000 km na pełnym baku bo silnik dłużej się nagrzewa i mało jeżdżę teraz w długie trasy.
Co do samego spalania LPG. Przy bardzo spokojnej jeździe drogami krajowymi udaje mi się zejść poniżej 7l/100km. Jednak wraz ze wzrostem prędkości spalanie istotnie rośnie. Na drogach ekspresowych i autostradach przy 120 km/h spalanie gazu to ok. 8 l i rośnie o litr przy wzroście prędkości o 10 km/h. Czyli przy 140 km/h spalanie zaczyna przekraczać już 10 litrów gazu. Mówię o jeździe 5 osób z pełnym bagażnikiem.
Spalanie LPG i Pb95
- Piasek1980
- Stały bywalec
- Model: XLV
- Rok produkcji: 2018
- Pojemność silnika: 1600
- Skrzynia biegów: Automat 6biegowy
- Gadu-Gadu: 0
Re: Spalanie LPG i Pb95
Postautor: Piasek1980 » 26 sty 2025, 7:33
No to rewelacyjne wręcz wyniki stojące w sprzeczności do "legend" jakie krążą o tym silniku (1.5T) żłopiącym jakieś kosmiczne ilości paliwa. Po prostu styl jazdy i tyle.
Zamienniki części Tivoli/XLV
https://ssangyongklub.pl/forum/xlv-1-6e-xgi-zamienniki-czesci-zamienne-zbiorczy-t5872.html
https://ssangyongklub.pl/forum/xlv-1-6e-xgi-zamienniki-czesci-zamienne-zbiorczy-t5872.html
Wróć do „Korando D (2019 do dzisiaj)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię