Rozpocząłem poszukiwania usterki, znalazłem pod maską spalony bezpiecznik 10A od kompresora. Po wymianie na nowy i włączeniu klimy objawy są wręcz dramatyczne. Dochodzi ostry hałas spod maski, a silnik 2.9TD strasznie spowalnia i szarpie jakby chciał się zatrzymać. Z powodu dość groźnych objawów nie pozwoliłem sobie na więcej ja na jednosekundowe włączenie toteż dokładnie nie mogę zdiagnozować problemu. Na moje oko wygląda na zatarty kompresor. Pytanie do szanownych Forumowiczów: czy ktoś miał już taką przypadłość i mógłby potwierdzić moje przypuszczenia? Czy wymiana kompresora to zadanie skomplikowane, które należy przeprowadzać tylko u specjalisty? I wreszcie czy to uniwersalna pompa dla wszystkich silników, ewentualnie od czego przypasować. Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam.
Klimatyzacja uszkodzony kompresor?
Ssangyong Musso znany jest w Polsce także pod marką Daewoo. Pierwszy model koreańskiej marki, który był oferowany oficjalnie w kraju. Napęd 4x4, nadwozie zbudowane na ramie i doskonałe właściwości terenowe to główne cechy Musso
-
czaruch
- Rusza z kopyta
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1999
- Pojemność silnika: 2900
- Gadu-Gadu: 0
Klimatyzacja uszkodzony kompresor?
Postautor: czaruch » 13 maja 2010, 14:28
Witam! Otóż od zakupu mojego auta minęło pół roku i temperatura pozwoliła na ocenę pracy klimatyzacji okazało się, że nie działa 
Rozpocząłem poszukiwania usterki, znalazłem pod maską spalony bezpiecznik 10A od kompresora. Po wymianie na nowy i włączeniu klimy objawy są wręcz dramatyczne. Dochodzi ostry hałas spod maski, a silnik 2.9TD strasznie spowalnia i szarpie jakby chciał się zatrzymać. Z powodu dość groźnych objawów nie pozwoliłem sobie na więcej ja na jednosekundowe włączenie toteż dokładnie nie mogę zdiagnozować problemu. Na moje oko wygląda na zatarty kompresor. Pytanie do szanownych Forumowiczów: czy ktoś miał już taką przypadłość i mógłby potwierdzić moje przypuszczenia? Czy wymiana kompresora to zadanie skomplikowane, które należy przeprowadzać tylko u specjalisty? I wreszcie czy to uniwersalna pompa dla wszystkich silników, ewentualnie od czego przypasować. Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam.
- sasek1
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1998
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 7602523
Re: Klimatyzacja uszkodzony kompresor?
Postautor: sasek1 » 13 maja 2010, 14:44
wymikana kompresora nie jest trudna ale pozniej musisz nabic gaz i uzupełnic olej w nowym komoresorze:) jakbys chciał kompresor daj znac na priv:)
-
czaruch
- Rusza z kopyta
Postautor: czaruch » 13 maja 2010, 15:05
Czyli jednak kompresor. Jeśli dobrze pamiętam przy podłączeniu do aparatury czynnik i olej nabijają w jednym czasie. Co do zakupu, poszukam najpierw w okolicy, mam szrot niedaleko i stoi tam jakieś Musso poza obtłuczeniami wygląda na kompletny więc będzie to cel nr1. Dzięki serdeczne. Pozdrawiam.
- krzychu
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2874
Postautor: krzychu » 13 maja 2010, 19:29
Poprzedni właściciel pewnie olał sprawę klimy.
Na szkoleniu z klimy gość opowiadał jakie są skutki jazdy z klimą tylko latem.
Po zimie sporo jest klientów z zatartym kompresorem.
W układzie mamy czynnik i olej.
Jeżeli, powiedzmy przez 8 miesięcy (od października do maja), nie jeździmy z włączoną klimą to olej oddziela się od czynnika.
Po włączeniu klimy po takiej przerwie kropla czynnika obiegnie układ 40 razy a oleju dopiero 1 raz.
To tak dla zobrazowania.
Czyli sprężarka pracuje długi czas na sucho.
Warto nabić klimę również kontrastem.
Po wymianie sprężarki i nabiciu klimy po jakimś czasie będzie widać wycieki czynnika pod lampą UV.
Nawet w instrukcji obsługi jest napisane coś na ten temat

Na szkoleniu z klimy gość opowiadał jakie są skutki jazdy z klimą tylko latem.
Po zimie sporo jest klientów z zatartym kompresorem.
W układzie mamy czynnik i olej.
Jeżeli, powiedzmy przez 8 miesięcy (od października do maja), nie jeździmy z włączoną klimą to olej oddziela się od czynnika.
Po włączeniu klimy po takiej przerwie kropla czynnika obiegnie układ 40 razy a oleju dopiero 1 raz.
To tak dla zobrazowania.
Czyli sprężarka pracuje długi czas na sucho.
Warto nabić klimę również kontrastem.
Po wymianie sprężarki i nabiciu klimy po jakimś czasie będzie widać wycieki czynnika pod lampą UV.
Nawet w instrukcji obsługi jest napisane coś na ten temat

Teoria jest wtedy, kiedy wszystko wiemy, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa i nikt nie wie dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką.
Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.
Zapraszam na mojego chomika
hasło: musso
- jarudolf
- Forumowicz
Postautor: jarudolf » 13 maja 2010, 19:39
U mnie sprężarka zaczeła się trzaskać poczym staneła w miejscu (zatarła się) i zerwała pasek klinowy. Auto na lawecie trafiło do magika od klimy za naprawę z nabiciem zapłaciłem 250zł.
-
czaruch
- Rusza z kopyta
Postautor: czaruch » 16 maja 2010, 23:35
OK, dzięki Panowie. No to już wiemy. Teraz pytanie, jak zapytać speca od klimy, który będzie nabijał klimkę o ten konrast, chodzi o fachowe nazewnictwo anglojęzyczne (to z racji zamieszkania) tak żeby zrozumiał, że chodzi o ew. wykrycie nieszczelności - UV Pigment? Tu mają dość oryginalne do tego podejście- nabicie klimy to nabicie klimy, ale dowolna, choćby jedna czynność więcej to już cały serwis 
Wróć do „Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię