Czerwona kontrolka MUSSO
Ssangyong Musso znany jest w Polsce także pod marką Daewoo. Pierwszy model koreańskiej marki, który był oferowany oficjalnie w kraju. Napęd 4x4, nadwozie zbudowane na ramie i doskonałe właściwości terenowe to główne cechy Musso
- rally
- Rusza z kopyta
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1996
- Pojemność silnika: 3200
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 20883803
Czerwona kontrolka MUSSO
Postautor: rally » 23 wrz 2010, 22:12
Dzień dobry
Niedawno kupiłem Musso 2.9 TD. Mam pytanie, bo wczoraj zaczęła mi się świecić kontrolka awarii (taka czerwona po lewej stronie zegarów). Nie zauważyłem reguły co mogło by wskazać dlaczego się zaświeca. Zapali się "bez powodu" a potem gaśnie przy skręcaniu, szczególnie gdy skręcam w lewo... Zastanawiałem się, czy to nie jest zbyt mały poziom oleju w skrzyni (manual) ale nie dopatrzyłem się czujnika. Wcześniej tego nie było, pojawiło się wczoraj. Na reduktorze miałem wyciek, bo poprzedni właściciel nie dokręcił spustu, ale po dolaniu kontrolka nadal mi się zaświeca.
Może ktoś spotkał się z tym problemem?
Pozdrawiam
EDIT:
Oczywiście zapomniałem dodać, że nie wiem czy jest czujnik poziomu oleju w skrzyni, nie znam jeszcze tago auta. Tak pomyślałem, bo skoro samochód się przechyla i objaw znika, to może to jakiś płyn...
Niedawno kupiłem Musso 2.9 TD. Mam pytanie, bo wczoraj zaczęła mi się świecić kontrolka awarii (taka czerwona po lewej stronie zegarów). Nie zauważyłem reguły co mogło by wskazać dlaczego się zaświeca. Zapali się "bez powodu" a potem gaśnie przy skręcaniu, szczególnie gdy skręcam w lewo... Zastanawiałem się, czy to nie jest zbyt mały poziom oleju w skrzyni (manual) ale nie dopatrzyłem się czujnika. Wcześniej tego nie było, pojawiło się wczoraj. Na reduktorze miałem wyciek, bo poprzedni właściciel nie dokręcił spustu, ale po dolaniu kontrolka nadal mi się zaświeca.
Może ktoś spotkał się z tym problemem?
Pozdrawiam
EDIT:
Oczywiście zapomniałem dodać, że nie wiem czy jest czujnik poziomu oleju w skrzyni, nie znam jeszcze tago auta. Tak pomyślałem, bo skoro samochód się przechyla i objaw znika, to może to jakiś płyn...
- krzychu
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1999
- Pojemność silnika: 2874
- Skrzynia biegów: Ręczna
Re: Czerwona kontrolka MUSSO
Postautor: krzychu » 24 wrz 2010, 11:55
Ja pierd...le
Czerwona kontrolka...........
Tylko mi nie mów że masz same kolorowe lampki bez żadnego piktogramu jak w starym autosanie czy innym jelczu.
Jak byś tak napisał co ona przedstawia to by łatwiej było Ci odpowiedzieć.
Nie słyszałem żeby u nas na forum Muśka był jakiś dyplomowany jasnowidz.
A żeby nie było całkiem OT to w Musiołku nie ma czujnika poziomu oleju ani w skrzyni ani w reduktorze.
W mostach też nie ma czujnika.

Tylko mi nie mów że masz same kolorowe lampki bez żadnego piktogramu jak w starym autosanie czy innym jelczu.
A żeby nie było całkiem OT to w Musiołku nie ma czujnika poziomu oleju ani w skrzyni ani w reduktorze.
W mostach też nie ma czujnika.

Teoria jest wtedy, kiedy wszystko wiemy, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa i nikt nie wie dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką.
Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.
Zapraszam na mojego chomika

hasło: musso
- uki
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2002
Postautor: uki » 24 wrz 2010, 12:15
Krzychu trochę spokojniej.....człowiek w szoku bo zobaczył czerwoną kontrolkę....ale nie zalepił jej taśmą tylko przyszedł do ludzi którzy jeżdżą żeby poradę dostać. To dopiero jego 2 post po 5 się wyrobi 

Twardziele nie jedzą miodu, twardziele wysysają pszczoły i jeżdżą Rextonem
- rally
- Rusza z kopyta
Postautor: rally » 24 wrz 2010, 13:17
krzychu pisze:Ja pierd...le![]()
Jestem adminem na jednym z portali o motocyklach (moją pasją są motocykle), gdyby któryś z userów tak się zachował w stosunku do nowego to z miejsca dostałby ostrzeżenie.
A teraz do rzeczy... kolego "krzychu", jest jedna czerwona kontrolka ostrzegawcza, która nie jest "jasna", bo nie jest opisana, są jeszcze cztery inne po lewej stronie, np olej lub ręczny i one są rozpoznawalne. Więc chyba proste i logiczne, że chodzi o tą jedną, która może oznaczać "wszystko". Więc jasnowidza tu nie potrzeba. W swoim życiu miałem ponad 70 samochodów i więc łapię rytmy, również koreańskie.
Acha, dzięki za info w związku z czujnikiem poziomu oleju w skrzyni.
Jeśli ktoś miałby może jakąś rozsądną (bez obrażania mnie) sugestię, co to może być, było by miło

P.S.
Uki, jeśli zawsze panuje tu taka miła atmosfera, to wątpię, żebym napisał 5 postów
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2010, 21:29 przez rally, łącznie zmieniany 2 razy.
- mussolinii
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2900
- Gadu-Gadu: 21490
Postautor: mussolinii » 24 wrz 2010, 13:44
Wszystkie kontrolki w musso masz kolego opisane. Nie ma kontrolek bez piktogramu czy jak to zwal. jezeli jest cos takiego to byc moze ktos cos sobie sam podlaczyl i teraz nie wiadomo co to moze sygnalizowac.
Powiem szczerze ze tez chcialem napisac pare cieplych slow z rana jak to przeczytalem ale... ugryzlem sie w jezyk
i chyba dobrze.
PS: Zrob zdjecie jak mozesz tej kontrolki jak sie swieci i wrzuc tu na forum - wtedy postaramy Ci jakos pomoc.
Powiem szczerze ze tez chcialem napisac pare cieplych slow z rana jak to przeczytalem ale... ugryzlem sie w jezyk

PS: Zrob zdjecie jak mozesz tej kontrolki jak sie swieci i wrzuc tu na forum - wtedy postaramy Ci jakos pomoc.
Daewoo Musso 2.9TD 1999r wersja HDLX
- musso
- Stały bywalec
- Model: Rodius
- Rok produkcji: 2010
- Pojemność silnika: 2700
- Gadu-Gadu: 12649283
Postautor: musso » 24 wrz 2010, 18:13
A masz skrzynie manual czy automat?
- rally
- Rusza z kopyta
Postautor: rally » 24 wrz 2010, 19:30
Nadruk na tej kontrolce jest typowy, kółko a po jej dwóch stronach przerywane linie. W każdym aucie jest taka lub bardzo podobna lampka, a sygnalizuje różne problemy: kończące się klocki, problem z serwo, za mało płynu w układzie, spalona żarówka itd. Powodów w zależności od samochodu może być wiele, a ja nie znam tego samochodu, dlatego spytałem ludzi, którzy mogą mi pomóc.
Pomyślałem, czy przypadkiem Musso nie ma czujników na reduktorze, bo był wyciek (źle dokręcony spust), ale po wyrównaniu poziomu objaw nie zniknął. Teraz praktycznie pali się cały czas, znika jedynie przy mocnym chamowaniu, ale tylko na chwilę. Ogólnie nie ma żadnych objawów, jeździ cały czas tak samo, w każdym zakresie obrotów, chamuje tak samo, wszystko tak samo... Pytam o to, bo nie wiem, może coś z napędem się zaczyna dziać, np jakiś wyciek, albo ciśnienie spada
Skrzynię mam niestety manualną.
Dziękuję za zainteresowanie problemem
Pomyślałem, czy przypadkiem Musso nie ma czujników na reduktorze, bo był wyciek (źle dokręcony spust), ale po wyrównaniu poziomu objaw nie zniknął. Teraz praktycznie pali się cały czas, znika jedynie przy mocnym chamowaniu, ale tylko na chwilę. Ogólnie nie ma żadnych objawów, jeździ cały czas tak samo, w każdym zakresie obrotów, chamuje tak samo, wszystko tak samo... Pytam o to, bo nie wiem, może coś z napędem się zaczyna dziać, np jakiś wyciek, albo ciśnienie spada

Skrzynię mam niestety manualną.
Dziękuję za zainteresowanie problemem

- uki
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2002
Postautor: uki » 24 wrz 2010, 20:29
Hej Rally ,dobrze że się nie poddajesz po jednym znieważającym poście
. Co do kontrolki to tak jak kolega wspomniał zapodaj jakieś zdjęcie sekcji kontrolek w trakcie gdy świeci się ta o której piszesz. Jeśli nie bedzie wiadomo co to to pozostanie tropienie po przewodach o co chodzi.

Twardziele nie jedzą miodu, twardziele wysysają pszczoły i jeżdżą Rextonem
- sasek1
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1998
- Gadu-Gadu: 7602523
Postautor: sasek1 » 24 wrz 2010, 20:42
moze koncza sie klocki z przodu lub kabelki sie odpieły
- rally
- Rusza z kopyta
Postautor: rally » 24 wrz 2010, 20:55
Myślałem dziś o klockach, kable się raczej nie odpięły, bo by nie reagował w ten sposób, że raz się pojawia a raz znika ta kontrolka. Ale klocki mogą być, co prawda trudne do wytłumaczenia, bo jak pisałem w pierwszym poście: "Zapali się "bez powodu" a potem gaśnie przy skręcaniu, szczególnie gdy skręcam w lewo...", ale może być, bo objaw się ewidentnie pogłębia i właśnie z tego powodu myślałem że to może ubywający olej...
No więc to jest ta magiczna czerwona kontrolka. Po tej stronie deski znajdują się jeszcze chyba cztery czerwone: ładowanie, pasy, olej i ręczny. Ale wszystkie są wiadome... ta jedna nie wiem co oznacza w tym aucie. Ktoś wie?
No więc to jest ta magiczna czerwona kontrolka. Po tej stronie deski znajdują się jeszcze chyba cztery czerwone: ładowanie, pasy, olej i ręczny. Ale wszystkie są wiadome... ta jedna nie wiem co oznacza w tym aucie. Ktoś wie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2000
- Gadu-Gadu: 0
Postautor: Ramzes » 24 wrz 2010, 21:56
Wg mnie to lampka sygnalizująca konieczność wymiany klocków hamulcowych.
Jeżeli raz się pali, a raz nie to znaczy że kabelki od klocków są całe, a klocki są zużyte.
Jeżeli raz się pali, a raz nie to znaczy że kabelki od klocków są całe, a klocki są zużyte.
KOCHAM NOSOROŻCE, quady, narty, karawaning
-
- Stały bywalec
- Gadu-Gadu: 1599827
Postautor: Roberttt » 24 wrz 2010, 23:01
Na moje - płyn w chłodnicy 
Uzupełnij płyn w chłodnicy a zobaczysz, że kontrolka zniknie.
Kontrolka klocków hamulcowych to nie po prostu kontrolka, tylko wygląda jak słoneczko.
Płynu w chłodnicy jak jest mało, to się pali tylko czerwona kontrolka
to jest moje zdanie, ale jestem amatorem i mogę się nie znać, bo widzę, że tu nerwusy i znawcy są, że aż...
Kolego nie obrażaj się tak na nas, jesteśmy nerwowi, bo nadal nie ma książki serwisowej po polsku do naszych Mussonków, są manuale angielskie i gdzieś jest też wersja polska, ale nie na naszym forum
nikt nie ma albo nie chce wstawić i nam pomóc 

Uzupełnij płyn w chłodnicy a zobaczysz, że kontrolka zniknie.
Kontrolka klocków hamulcowych to nie po prostu kontrolka, tylko wygląda jak słoneczko.
Płynu w chłodnicy jak jest mało, to się pali tylko czerwona kontrolka

Kolego nie obrażaj się tak na nas, jesteśmy nerwowi, bo nadal nie ma książki serwisowej po polsku do naszych Mussonków, są manuale angielskie i gdzieś jest też wersja polska, ale nie na naszym forum

-
- Stały bywalec
- Gadu-Gadu: 1599827
Postautor: Roberttt » 24 wrz 2010, 23:05
Przepraszam, teraz dopiero zobaczyłem zdjęcie.
TO NA 100% KONTROLKA KLOCKÓW HAMULCOWYCH!
Też mi się to pali, bo podczas wymiany klocków nieopatrznie ściągałem stare i up....l mi się kabelek.
Dlatego nie koniecznie masz te przednie klocki zjechane, jednak lepiej sobie posprawdzać. Może pod autem z przodu gdzieś jakieś kabelki Ci się pourywały, bo są delikatne, zwłaszcza, jak amator ściąga stare klocki
Mi się to pali praktycznie non stop, ale nie wpływa to na komfort jazdy
TO NA 100% KONTROLKA KLOCKÓW HAMULCOWYCH!
Też mi się to pali, bo podczas wymiany klocków nieopatrznie ściągałem stare i up....l mi się kabelek.
Dlatego nie koniecznie masz te przednie klocki zjechane, jednak lepiej sobie posprawdzać. Może pod autem z przodu gdzieś jakieś kabelki Ci się pourywały, bo są delikatne, zwłaszcza, jak amator ściąga stare klocki

Mi się to pali praktycznie non stop, ale nie wpływa to na komfort jazdy

- mussolinii
- Stały bywalec
- Gadu-Gadu: 21490
Postautor: mussolinii » 25 wrz 2010, 7:35
Albo klocki hamulcowe albo kabelek ktory idzie do czujnikow przy kole przetarl sie i ociera gdzies o mase pojazdu albo.... klocki sie starly i plynu hamulcowego jest mniej w zbiorniczku. Tam jest czujnik.
Daewoo Musso 2.9TD 1999r wersja HDLX
- rally
- Rusza z kopyta
Postautor: rally » 25 wrz 2010, 7:39
Płynw chłodnicy na pewno nie, bo oczywiście sprawdzałem, serwo też, wiele rzeczy sprawdzałem. Jedyne chyba czego nie to klocki, bo trzeba domontować koła, ale pewnie tak jak mówicie
W wolnej chwili zdejmę przód i zobaczę, pewnie trzeba będzie wymienić od razu komplet (zresztą panuje taka zasada).
Dziękuję za pomoc

Dziękuję za pomoc

Wróć do „Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię