Mam zamiar zakupić Musso, przeglądałem forum i zdecydowanie moja wiedza w zakresie tego auta się powiększyła. Dzięki za to i pełen szacun dla Was czlonków forum. Mam jednak kika pytań do specjalistów:
1. rozumiem że tam gdzie napęd nie jest stały (czyli silnik 3,2) jest napęd na tył? i ewentualnie dołączany przód?
2. to jak działa TOD skoro jest stały napęd? działa tylko przy ustawieniu na 4h? przy 4l wogóle TOD nie działa? Rozmiem że 4 h to tylko tył, a 4 l napęd stały tył + przód?
3. o co biega z tymi sprzęgiełkami? jeśli są manualne to muszę wysiąść z auta żeby zmienić napęd? Kręcę przy kołach/ felgach żeby zmienić napęd, jak przy np. Suzuki Sidekick?
4. jak się sprawuje silnik 2,3 i silnik 3,2? Będę w większości jeździł po asfalcie. Który więc wybrać? Jak z awaryjnością obu silników? diesel odpada całkowicie. Planuję niestety auto zagazować.... Który silnik zniesie to lepiej?
5. Jak z rozrządem? Czy przy obu silnikach jest to 500 000 km bez roboty rozrządu?
6. Które roczniki są niepożądane? Czytałem na forum żeby raczej unikać roczników od 2000 wzwyż. Czemu? Czy to rzeczywiście prawda?
7. Jak kształtują się koszty standardowych napraw typu klocki, tarcze, oleje, filtry, zawieszzenie, itp.? co najczęściej siada? oprócz rantu tylniej klapy

8 nie ukrywam, że porównuję Musso z Fordem Explorerem 4.0 Ktoś ma jakieś doświadczenia z obydwu?
9. wybrać automat czy manual?
10. ktoś oględał to auto?
http://otomoto.pl/ssangyong-musso-teren ... 85090.html
jakieś przemyślenia?
Bardzo proszę o pomoc bo w ciągu miesiąca muszę zakupić auto 4x4. Naprawdę muszę...
Pozdrawiam wszystkich
Miras
10.