Planuję zakup Musso - proszę o pomoc
Ssangyong Musso znany jest w Polsce także pod marką Daewoo. Pierwszy model koreańskiej marki, który był oferowany oficjalnie w kraju. Napęd 4x4, nadwozie zbudowane na ramie i doskonałe właściwości terenowe to główne cechy Musso
-
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 2000
- Pojemność silnika: 3200
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
Re: Planuję zakup Musso - proszę o pomoc
Postautor: Ramzes » 21 sty 2011, 9:31
Na innym wątku był już poruszany wątek jak działa system TOD. Mnie się wydaje, że w pozycji automat (4H) trochę momentu jest przekazywane na przednią oś.
Ja mam 3,2 z TOD,em. Parę razy jeżdżiłem z odpiętym przednim wałem. Auto inaczej się zachowuje z przednim wałem, a bez.
Na śliskiej drodze bez przedniego wału trzeba uważać, bo tył lubi uciekać, mimo, że mam nowe opony zimowe i delikatnie operuje gazem to auto potrafi zaskoczyć, włącza się kontrola trakcji TCS. Jeżdząc z podpiętym przednim wałem nigdy to się nie zdarzyło, wówczas auto idzie prościutko nawet na śliskiej drodze pod górkę.
Ja mam 3,2 z TOD,em. Parę razy jeżdżiłem z odpiętym przednim wałem. Auto inaczej się zachowuje z przednim wałem, a bez.
Na śliskiej drodze bez przedniego wału trzeba uważać, bo tył lubi uciekać, mimo, że mam nowe opony zimowe i delikatnie operuje gazem to auto potrafi zaskoczyć, włącza się kontrola trakcji TCS. Jeżdząc z podpiętym przednim wałem nigdy to się nie zdarzyło, wówczas auto idzie prościutko nawet na śliskiej drodze pod górkę.
KOCHAM NOSOROŻCE, quady, narty, karawaning
-
- Nowy użytkownik
Postautor: miras » 24 sty 2011, 20:24
Dzięki Wam wszystkim za fachowe odpowiedzi. Zapoznałem się z nimi uważnie i nasunęło mi się kilka pytań. Aha, diesla nie biorę pod uwagę ze względu na wiele powodów aczkolwiek ekonomicznych, a nie dotyczących samego silnika. Oka, to nie jest istotne.
1. Sorry ale nadal nie rozumiem ile jest tych przełączników napędu w 3,2: skoro piszecie, że są dwie pozycje 4h i 4l i jak też napisano, żadnego nie używać na czarnym, to kurcze co jeździ po czarnym?
2. Jest tam trzecie położenie czy tez nie ma?
3. Jeśli jest to jak działa napęd w 3,2 zasadniczo? Napęd na 4 czy też nie?
Ja zasadniczo auto będę używał na czarnym właśnie, czasami zjazd na ŁĄKĘ, LAS, NIEUŻYTKI, ŚNIEG tam gdzie potrzebuję napęd na 4 i duży prześwit. Żadnego błota, żadnego mocnego terenu!
4. gdzie najlepiej szukać auta? Alledrogo i inne otomoty jak już widzę z doświadczenia mają zawsze opis różniący się od rzeczywistości. Ostatnio zrobiłem 500 km w jedną stronę i na darmo... Teraz bardziej uważam...
5. ekonomia manual i automat, hmmm. Zyczyłbym sobie zamykać w 15 LPG. Da się zrobić? Ja mam lekką nogę. Przy Vectra c kombi diesel mieszczę się w 6 na trasie, mieszana do 8. Po prostu już jeżdże jak emeryt...
6. Boję się uślizgów tylko przy tylnym napędzie. Krótko jeździłem Explorerem 208 KM. Silnik z naprawdę dużą mocą i auto z lekką d..ą. Jak było ślisko po deszczu, to przy lekkim przygazowaniu tył uciekał. Czy przy silnikach 2,3 w Musso tył też "lata"? Jest odpowiednio dociążony?
Kolega ma Merca ML 3,2 i chwali ten napęd na 4. I na 100 % ma stały na 4 koła. Ale jemu spala MINIMUM 20 LPG. Z tym że on ciśnie nogę bardziej.
7. a teraz najlepsze, tylko się nie śmiejcie!!!! Jaka jest szerokość tylnej kanapy po zamknięciu obu drzwi? to jest od boczku do boczku drzwi? Wie ktoś?
A ja wiem ile jest u mnie
135 cm... Pytam, żeby móc pozakładać tam foteliki dla maluchów.
Pozdrawiam
1. Sorry ale nadal nie rozumiem ile jest tych przełączników napędu w 3,2: skoro piszecie, że są dwie pozycje 4h i 4l i jak też napisano, żadnego nie używać na czarnym, to kurcze co jeździ po czarnym?

2. Jest tam trzecie położenie czy tez nie ma?
3. Jeśli jest to jak działa napęd w 3,2 zasadniczo? Napęd na 4 czy też nie?
Ja zasadniczo auto będę używał na czarnym właśnie, czasami zjazd na ŁĄKĘ, LAS, NIEUŻYTKI, ŚNIEG tam gdzie potrzebuję napęd na 4 i duży prześwit. Żadnego błota, żadnego mocnego terenu!
4. gdzie najlepiej szukać auta? Alledrogo i inne otomoty jak już widzę z doświadczenia mają zawsze opis różniący się od rzeczywistości. Ostatnio zrobiłem 500 km w jedną stronę i na darmo... Teraz bardziej uważam...
5. ekonomia manual i automat, hmmm. Zyczyłbym sobie zamykać w 15 LPG. Da się zrobić? Ja mam lekką nogę. Przy Vectra c kombi diesel mieszczę się w 6 na trasie, mieszana do 8. Po prostu już jeżdże jak emeryt...
6. Boję się uślizgów tylko przy tylnym napędzie. Krótko jeździłem Explorerem 208 KM. Silnik z naprawdę dużą mocą i auto z lekką d..ą. Jak było ślisko po deszczu, to przy lekkim przygazowaniu tył uciekał. Czy przy silnikach 2,3 w Musso tył też "lata"? Jest odpowiednio dociążony?
Kolega ma Merca ML 3,2 i chwali ten napęd na 4. I na 100 % ma stały na 4 koła. Ale jemu spala MINIMUM 20 LPG. Z tym że on ciśnie nogę bardziej.
7. a teraz najlepsze, tylko się nie śmiejcie!!!! Jaka jest szerokość tylnej kanapy po zamknięciu obu drzwi? to jest od boczku do boczku drzwi? Wie ktoś?

A ja wiem ile jest u mnie

Pozdrawiam
- sasek1
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1998
- Pojemność silnika: 2900
- Gadu-Gadu: 7602523
Postautor: sasek1 » 24 sty 2011, 20:29
możesz spokojnie na czarnym latać:) przy 3,2 oczywiscie:)
szukaj najlepiej na forum:)
często zdarzają sie okazje:)
o niektóre aukcje możesz pytać:)
jest kilku użytkowników co ciągle polują na jakieś musso:)
niektóre oglądali
niektóre siedza na allegro od miesiecy 
szukaj najlepiej na forum:)
często zdarzają sie okazje:)
o niektóre aukcje możesz pytać:)
jest kilku użytkowników co ciągle polują na jakieś musso:)
niektóre oglądali

-
- Stały bywalec
Postautor: Ramzes » 24 sty 2011, 21:49
W Musso 3,2 są tylko dwa położenia pokrętła: 4H i 4L.
Po asfalcie jeżdzisz na 4H, a system TOD robi za ciebie całą robotę.
4L używasz tylko w cięższym terenie.
Ja mam 3,2 z LPG skrzynia manual i spala mi 14 do 15 litrów. Jeżdżę raczej jak emeryt, na trasie np E1 nie przekraczam 130 km/h, delikatnie przyspieszam.
Swojego Musso kupiłem poprzez Allegro.
Po asfalcie jeżdzisz na 4H, a system TOD robi za ciebie całą robotę.
4L używasz tylko w cięższym terenie.
Ja mam 3,2 z LPG skrzynia manual i spala mi 14 do 15 litrów. Jeżdżę raczej jak emeryt, na trasie np E1 nie przekraczam 130 km/h, delikatnie przyspieszam.
Swojego Musso kupiłem poprzez Allegro.
KOCHAM NOSOROŻCE, quady, narty, karawaning
- uki
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2002
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Postautor: uki » 24 sty 2011, 21:55
Co do spalania to u mnie przy nieekonomicznej jezdzie (nie znam takiego terminu jak ekonomicznie) pali 15-18 LPG. Uslizgow nie masz sie co bac chyba ze wjedziesz na lod ale i tam trakcja (TCS) pomaga jak to jeden z kolegow pisal.
Co do szerokosci kanapy to u mnie po wpieciu fotelika MAXI COSI TOBI (Dosc szeroki) wsiadaja jeszcze spokojnie dwie dorosle osoby bez scisku. Przy dwoch fotelikach bedzie gorzej bo 3 punktowe pasy masz tylko za kierowca i pasazerem wiec srodek pozostaje wolny (tam masz pasy 2 pktowe).
Co do szerokosci kanapy to u mnie po wpieciu fotelika MAXI COSI TOBI (Dosc szeroki) wsiadaja jeszcze spokojnie dwie dorosle osoby bez scisku. Przy dwoch fotelikach bedzie gorzej bo 3 punktowe pasy masz tylko za kierowca i pasazerem wiec srodek pozostaje wolny (tam masz pasy 2 pktowe).
Twardziele nie jedzą miodu, twardziele wysysają pszczoły i jeżdżą Rextonem
- Gonzo
- Stały bywalec
Postautor: Gonzo » 25 sty 2011, 0:48
u mnie fotelik maxi cosi axis i też dwie osoby wejdą z tyłu.
Musso 2000r. - 2,9TD +lift 4" +Bridgestone h/t 31" + zabudowa sypialno-turystyczna - DZIENNIK POKŁADOWY
Zamienię na T4 multivan lub vestfalie
Zamienię na T4 multivan lub vestfalie
-
- Nowy użytkownik
Postautor: miras » 25 sty 2011, 9:17
niech jednak ktoś zmierzy tę kanapę. Ja potrzebuję umieścić tam czasami 3 foteliki... Oczywiście raz na jakiś czas.
Ktoś oglądał auto z Legionowa, które jest na alledrogo? Wystawiane jest już kolejny raz.
Ktoś oglądał auto z Legionowa, które jest na alledrogo? Wystawiane jest już kolejny raz.
- jarudolf
- Forumowicz
- Rok produkcji: 1999
Postautor: jarudolf » 25 sty 2011, 14:47
od drzwi do drzwi 133.5 cm
ja wożę dwa i na trzeci jest miejsce
ja wożę dwa i na trzeci jest miejsce

-
- Rusza z kopyta
Postautor: Piter » 27 lut 2011, 8:53
Nie mogę trafić na wątek "pomocowy" w sprawie oględzin auta przed zakupem, stad dopisuję się w wiadomości na 1. stronie.
Czy ktoś zna/oglądał te musso:
1. http://allegro.pl/musso-1999-model-2000 ... 41267.html
2. http://otomoto.pl/ssangyong-musso-salon ... 74110.html
3. http://otomoto.pl/daewoo-musso-2-9-tdi- ... 57467.html
4. http://otomoto.pl/daewoo-musso-bardzo-l ... 15975.html
Będę wdzięczny za info.
Pzdr.
p.

Czy ktoś zna/oglądał te musso:
1. http://allegro.pl/musso-1999-model-2000 ... 41267.html
2. http://otomoto.pl/ssangyong-musso-salon ... 74110.html
3. http://otomoto.pl/daewoo-musso-2-9-tdi- ... 57467.html
4. http://otomoto.pl/daewoo-musso-bardzo-l ... 15975.html
Będę wdzięczny za info.
Pzdr.
p.

- traky
- Stały bywalec
Postautor: traky » 28 lut 2011, 1:23
Ja bym zainteresował się "1" i "3", z resztą nie sprecyzowałeś jaki chciałbyś motor, biały i srebrny(czy jakiś tam złotawy itp) to najlepsze kolory, najlepiej utrzymują "sie same w czystości"(sam mam taki kolorek, każdy nastepny samochodzic który kupie będzie jakis taki srebrnawy)
Po za tym na zdjęcach każde nawet parch dobrze wygląda, bez oglądzin nic nie wywnioskujesz konkretnego, wszystkie mają (z tego co chyba dojrzałem)sprzegła automatyczne więc istnieje możliwość że 4x4 nie działa więc można zbic troszke kasy, zreszta potrzebnej na usprawnienie napędu na przód.
Niestety trzeba sie pofatygować i obejrzeć, "polizac" i w tedy się przekonasz co tak na prawdę oferują, autko godne uwagi i ceny czy szrot

Niestety trzeba sie pofatygować i obejrzeć, "polizac" i w tedy się przekonasz co tak na prawdę oferują, autko godne uwagi i ceny czy szrot

- polmussik
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1996
- Gadu-Gadu: 16049074
Postautor: polmussik » 28 lut 2011, 10:29
ten 4 ma trochę spory przebieg- 1 158 000 km
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Piter » 28 lut 2011, 16:00
Tak, wiem, że bez oględzin się nie obejdzie. Pytałem, bo może ktoś już oglądał i ma jakieś spostrzeżenia i opinie na temat sprzdających - to czasem ważne i pomocne.
Ten 1. jest fajny - ale dla mnie jak gość nie odpowiada na pytanie mailowe (właśnie w sprawie sprzęgiełek
i rdzy na tylnej klapie) - to już w przedbiegach traci, bo ono już wystawione po raz kolejny; z białym jest rzeczywiście problem kosmetyczny, biorę to pod uwagę (już kiedyś to ćwiczyłem a Vitarą - nie było łatwo, a to jeszcze więcej białego).
Chodzi mi o diesel, 2,9 z turbo i klimą.
P.
Ten 1. jest fajny - ale dla mnie jak gość nie odpowiada na pytanie mailowe (właśnie w sprawie sprzęgiełek

Chodzi mi o diesel, 2,9 z turbo i klimą.
P.
- joogi
- Forumowicz
- Gadu-Gadu: 48815655
Postautor: joogi » 28 lut 2011, 17:18
ja mam białego i nie narzekam podoba mi się ten kolor
ps rzadko który idzie od ręki i dlatego są po kilka razy wystawiane a 1 jest wystawiona dopiero drógi raz
ps rzadko który idzie od ręki i dlatego są po kilka razy wystawiane a 1 jest wystawiona dopiero drógi raz
-
- Forumowicz
Postautor: marcinz1 » 01 mar 2011, 15:20
joogi pisze:ja mam białego i nie narzekam podoba mi się ten kolor
to fakt. Mój poszedł za drugim podejściem, jak cenę o tysika w górę dałem.

"Ropnioka" lubię za to że NIBY ciężko pali
:):)

-
- Nowy użytkownik
Postautor: rafuzik » 23 mar 2011, 23:12
Witam, (po zakupie auta przedstawie sie dokladniej ;D)
chce kupic musso 3.2l manual moze byc z gazem, jak latwo sprawdzic czy napedy sa sprawne tzn reduktor i blokady mostu,
czy ktos ogladal lub cos wie na temat tego egzemplarza
bede wdzieczny za informacje
Pozdrawiam
chce kupic musso 3.2l manual moze byc z gazem, jak latwo sprawdzic czy napedy sa sprawne tzn reduktor i blokady mostu,
czy ktos ogladal lub cos wie na temat tego egzemplarza
bede wdzieczny za informacje
Pozdrawiam
Wróć do „Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię