Witam,
problem jak w temacie,
czasem zapala sie CHECK i swieci aż zgaśnie i niezależnie od tego zdarza się jakby brak mocy bądź opieszała reakcja na naciskanie
pedału gazu. Objaw ustępuje w momencie osiągnięcia obrotów w wysokości ok. 1.300 - 1.500. Jeden mechanik ( przypadkowy ) stwierdził, że "jakiś" czujnik,
mój zaprzyjaźniony stwierdził ze EGR i jeden wtrysk mu sie nie spodobał. Samochód ma przejechane 75.000 km. Po przejechaniu jakiś 30.000 uszkodził się czujnik
doładowania turbiny. został wymieniony na gwarancji na kolejny wadliwy po czym wymieniony przeze mnie na sprawny. Po wymianie czujnika do teraz było wszystko ok.
Zostawiłem auto sprawne na tydzień na lotnisku, po powrocie zaczęły się fochy... Myślałem, że wina paliwa - ale od tego czasu tankowałem juz kilka razy. Stawiałem na czujnik od turbiny, ale podobno sprawny. Objawy sie pojawiaja naprzemiennie, a czasem wszystkie na raz.
Objawem braku mocy jest to, że kręci się tylko do jakiś 3.200 i zmienia bieg, nie za bardzo ma chęć na redukowanie - chyba, że ręcznie.
Jak "nie chce jechać" to po ruszeni np. ze skrzyżowania rusza jak muł, po czym po dojsciu do obrotów ( nie prędkości) ok. 1.300 nagle dostaje " piekielnej" mocy i rwie do przodu.
a poza tematem, mam problem z zakupem szyby czołowej do swojego auta. Może ktoś wie gdzie i jak zakupic szybę z ogrzewwaniem wycieraczek i czujnikiem deszczu/zmroku.
p.s.1
Witam,
Jestem w trakcie realizacji rozwiązywania problemu.
Byłem na serwisie skrzyni biegów ( automat ) wymienione plyn oraz filtr.
żadnego skutku, dalej to samo.
Umówiony jestem ze swoim mechanikiem na odstawienie auta do niego.
On twierdzi ze jest to wina sprężarki, klapa podobno się nie zamyka i dlatego brak mocy na wolnych obrotach.
Bede informował na bieżąco
p.s.2
no i zadziałałem bardzo radykalnie, własciwie to chciano wymienić mi prawie cały samochód ( poza kierownicą ... hehe )
a ja wziąłem i poprostu po chamsku odpiąłem wtyczke z egr`a i poprostu chodzi jak marzenie...
pozdr
mm
objawy czasowe równocześnie i oddzielnie CHECK i mała moc
SsangYong Kyron to SUV średniej wielkości, idealny dla typowej 4-osobowej rodziny. Obszerna kabina i przestrzeń bagażowa oraz sprawdzone rozwiązania techniczne i napęd 4x4. Obecnie bardzo popularny model na rynku wtórnym.
-
- Rusza z kopyta
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2008
- Pojemność silnika: 2000
- Gadu-Gadu: 0
objawy czasowe równocześnie i oddzielnie CHECK i mała moc
Postautor: Maryan » 15 lut 2011, 18:12
Ostatnio zmieniony 01 cze 2011, 20:50 przez Maryan, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Stały bywalec
- Model: Inny
Re: objawy czasowe równocześnie i oddzielnie CHECK i mała moc
Postautor: alfik » 15 lut 2011, 20:37
Sporo błędów silnika wiąże się z ograniczeniem mocy przez sterownik - tak komputer chroni silnik po wykryciu błędu. Czy odczytałeś błędy z komputera? I co wyszło?
Co do części - kupowałem ostatnio w http://www.azjaparts.pl - zachowują się jakby mieli wszystko, tylko poczekać trzeba...
PS. Też dwa razy wymieniałem czujnik ciśnienia doładowania
a mam dopiero 45000
Co do części - kupowałem ostatnio w http://www.azjaparts.pl - zachowują się jakby mieli wszystko, tylko poczekać trzeba...
PS. Też dwa razy wymieniałem czujnik ciśnienia doładowania

-
- Rusza z kopyta
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2008
- Pojemność silnika: 2000
Postautor: Maryan » 16 lut 2011, 9:53
[quote="alfik"] (...) Czy odczytałeś błędy z komputera? I co wyszło? (...)
a czy jest jakis domowy sposób na odczytanie kodów błędów...?
a czy jest jakis domowy sposób na odczytanie kodów błędów...?
-
- Stały bywalec
- Model: Inny
Postautor: alfik » 16 lut 2011, 11:22
Ja czytam takim dynksem (podobnym): http://allegro.pl/skaner-v-scan-obd2-can-odczyt-parametrow-jpolski-i1444981515.html, a ASOmają lepsze
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię