Witam forumowicze.Proszę o pomoc.Może i gdzieś już się ten temat przewinął,ale nie mogę zbytnio nic konkretnego znaleźć.W moim musso tłumik środkowy to już kompletny złom.Byłam w warsztacie z tłumikami ale tam zajrzeli i powiedzieli ,ze zostaje tylko serwis bo oni niczego nie dopasują ,a oryginału też nie maja.Znalazłam na allegro ale cena ponad 300 zł.Może ktoś z Was wymieniał tą beczkę i dopasował od czegoś innego?Pozdrawiam Was serdecznie
Iwona
Prosze o pomoc
Ssangyong Musso znany jest w Polsce także pod marką Daewoo. Pierwszy model koreańskiej marki, który był oferowany oficjalnie w kraju. Napęd 4x4, nadwozie zbudowane na ramie i doskonałe właściwości terenowe to główne cechy Musso
- uki
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2002
- Pojemność silnika: 3200
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Re: Prosze o pomoc
Postautor: uki » 24 lis 2011, 18:16
Pewnie nie pociesze ale w serwisie lub ogólnie mówiąc oryginalny tłumik to koszt w okolicy 700 wiec te 300 za zamiennik to chyba uczciwa cena, tym bardziej ze jest to kawał tłumika.
Twardziele nie jedzą miodu, twardziele wysysają pszczoły i jeżdżą Rextonem
-
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1999
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
Postautor: Julian » 24 lis 2011, 18:30
W dieslu, czy w benzynie Masz Musiołka. Jak dieslu, to wywal go w pi... . Głośność praktycznie się nie zwiększa a dieselek lubi "oddychać". 

Postautor: damai1 » 24 lis 2011, 18:46
No własnie że musiołek jest 2,3 benzynka.A to co na allegro znalazłam to do 2,9 d
-
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 1996
- Pojemność silnika: 3200
- Gadu-Gadu: 0
Postautor: klasyk » 24 lis 2011, 19:04
Wiem, że ostatni tłumik musi być większy niż standardy u większości innych aut. Najgorzej jest przy przeróbkach, ale zmyślny mechanik z tym sobie bez problemu poradzi. Mnie wycieli katalizator przy wymianie tłumika (są w cenie) - połapałem się dopiero po roku 

- msch00
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1998
- Pojemność silnika: 2874
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 129365
Postautor: msch00 » 25 lis 2011, 11:17
damai1 pisze:Witam forumowicze.Proszę o pomoc.Może i gdzieś już się ten temat przewinął,ale nie mogę zbytnio nic konkretnego znaleźć.W moim musso tłumik środkowy to już kompletny złom.Byłam w warsztacie z tłumikami ale tam zajrzeli i powiedzieli ,ze zostaje tylko serwis bo oni niczego nie dopasują ,a oryginału też nie maja.Znalazłam na allegro ale cena ponad 300 zł.Może ktoś z Was wymieniał tą beczkę i dopasował od czegoś innego?Pozdrawiam Was serdecznie
Iwona
Witam
Podjedź do innego warsztatu od tłumików.
Wymieniałem w swoim środkowy tłumik. Nie mieli takiego (mój to w przekroju elipsa) i wstawili mi o przekroju okrągłym. Nie wiem czy od konkretnego auta.
Ważne aby udało się go schować w ramie - rama zabezpiecza przed zahaczeniem w terenie.
Z tego co mi wiadomo, to tłumiki w czterosuwach (benzyna i diesel) są współzamienne między autami. Tzn. nie powodują (jeśli wogóle) znaczących zmian w osiągach. Efekt taki wystepował w dwusuwach, w których tłumik był dobrany pod konkretny silnik.
Pozdrawiam
Markus
Wróć do „Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię