RATUJCIE !!!
Ssangyong Musso znany jest w Polsce także pod marką Daewoo. Pierwszy model koreańskiej marki, który był oferowany oficjalnie w kraju. Napęd 4x4, nadwozie zbudowane na ramie i doskonałe właściwości terenowe to główne cechy Musso
- mpn120
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1996
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 3282521
Re: RATUJCIE !!!
Postautor: mpn120 » 01 paź 2008, 23:25
Dzięki za podpowiedź
a opony to all terrain mnie interesują bo aż tak dużo w terenie nie jeżdżę,a dużo wyższy będzie na tych kapciach 31" niż standard?

- simon
- Forumowicz
- Rok produkcji: 1998
- Gadu-Gadu: 1932491
Postautor: simon » 02 paź 2008, 18:10
Witam!
Miałem brać prawdopodobnie właśnie tę skrzynię /z Rzeszowa/, już była u mojego mechanika, a ten jak ją zobaczył to tylko się żachnął. Głównym powodem był sposób zmiany biegów: lewarek, a u mnie na linki. Stwierdził , że się ona nie nadaje i odmówił chociaż znał jej właściciela. Faktycznie miała pochodzić od angola z małym przebiegiem, ale każdy jakiś kit wciśnie żeby towar sprzedać. Ja kupiłem na allegro aż z Sopotu - model taki jak do mojego auta. Było kilka typów montowanych skrzyń, w tym różniące się wyjściem wałka sprzęgła i wielowpustem. Za swoją zapłaciłem 3200, bez reduktora + koszty przesyłki. Jak na razie specjalnie na nią nie narzekam. Istotne jest żeby zalać ją właściwym olejem typu Dexron II. Ja wlałem Castrola. No i jak rozkręcona skrzynia to warto sprawdzić sprzęgło żeby się już z tym później nie bawić. Swoje przeboje ze skrzynią biegów opisałem w zakładce Nasze auta :Musso 2,9 TDI 1998 140 KM, skrzynia ręczna - simon . Życzę szerokiej drogi i jeszcze szerszych bezdroży
Miałem brać prawdopodobnie właśnie tę skrzynię /z Rzeszowa/, już była u mojego mechanika, a ten jak ją zobaczył to tylko się żachnął. Głównym powodem był sposób zmiany biegów: lewarek, a u mnie na linki. Stwierdził , że się ona nie nadaje i odmówił chociaż znał jej właściciela. Faktycznie miała pochodzić od angola z małym przebiegiem, ale każdy jakiś kit wciśnie żeby towar sprzedać. Ja kupiłem na allegro aż z Sopotu - model taki jak do mojego auta. Było kilka typów montowanych skrzyń, w tym różniące się wyjściem wałka sprzęgła i wielowpustem. Za swoją zapłaciłem 3200, bez reduktora + koszty przesyłki. Jak na razie specjalnie na nią nie narzekam. Istotne jest żeby zalać ją właściwym olejem typu Dexron II. Ja wlałem Castrola. No i jak rozkręcona skrzynia to warto sprawdzić sprzęgło żeby się już z tym później nie bawić. Swoje przeboje ze skrzynią biegów opisałem w zakładce Nasze auta :Musso 2,9 TDI 1998 140 KM, skrzynia ręczna - simon . Życzę szerokiej drogi i jeszcze szerszych bezdroży

simon - Ssang Yong Musso 2,9 TDI 140 KM 1998 manual
- mpn120
- Stały bywalec
Postautor: mpn120 » 12 paź 2008, 12:07
Witam
Powiem szczerze że mam dość już swojego Musso chciałem go wyszykować ale ta skrzynia biegów mnie wykończyła jest dłuższa od mojej o 10cm i nie da się zrobić tak żeby pasowała u mnie .
Jeśli chciał bym to robić to musiał bym nie dość że zmienić lewarek to jeszcze panel koło lewarka,wały napędowe i podciąć tunel żeby wcisnąć ten lewarek z cięgnem.
Po tych wszystkich przejściach to tylko go zrobię i sprzedam bo moje Musso wykończy mi budżet domowy od trzech tygodni stoi w warsztacie i cały czas problemy jak coś dojdzie to napiszę.
Pozdrawiam wszystkich
Powiem szczerze że mam dość już swojego Musso chciałem go wyszykować ale ta skrzynia biegów mnie wykończyła jest dłuższa od mojej o 10cm i nie da się zrobić tak żeby pasowała u mnie .
Jeśli chciał bym to robić to musiał bym nie dość że zmienić lewarek to jeszcze panel koło lewarka,wały napędowe i podciąć tunel żeby wcisnąć ten lewarek z cięgnem.
Po tych wszystkich przejściach to tylko go zrobię i sprzedam bo moje Musso wykończy mi budżet domowy od trzech tygodni stoi w warsztacie i cały czas problemy jak coś dojdzie to napiszę.
Pozdrawiam wszystkich
- simon
- Forumowicz
- Rok produkcji: 1998
- Gadu-Gadu: 1932491
Postautor: simon » 12 paź 2008, 21:59
Nie ma co się zrażać. Wina leży po Twojej stronie, a nie auta. Próbowałeś założyć wynalazek nie z tego modelu, to nie dziw się, że masz teraz kłopoty. Trzeba upolować skrzynię z takiego modelu jakie masz auto. I tak radzę postępować z wszystkimi częściami. Co można to brać używki (właśnie skrzynia biegów) - i nie ma co szukać z reduktorem, gdyż nie słyszałem żeby się w Musso zepsuł reduktor, co najwyżej wymiana uszczelniaczy, a jakieś części, elementy zawieszenia nowe, gdyż w sklepach motoryzacyjnych są ogólnie dostępne, a jak akurat nie ma , to spokojnie na następny dzień zamówią. Jeżeli już jakieś kłopoty z dostępnością to właśnie POLPARTS, o czym już było dużo na forum - sam tam kupowałem uszczelniacz do reduktora, gdy miałem rozkręconą skrzynię to warto było co zawilgocone powymieniać. Na ma co tworzyć wynalazków w wielkim wynalazku jakim jest Nossorożec! Na forum wielu narzeka na poprzednich właścicieli, właśnie za takie wynalazki, jakie ty próbujesz stworzyć. Skrzynia biegów w tym aucie bywa ułomna i dlatego delikatniutko z nią. No ja dzisiaj pojeździłem trochę po błotku, fruwa prawie jak poduszkowiec i przynajmniej wjechałem dzięki temu na piękną łąkę. Rodzina, dzieciaki miały frajdę , no i ja też. Zwykłymi asfalciakami ludzie tam nie wjadą i dlatego cisza i spokój, a sprzętu biwakowego nie muszę przenosić na grzbiecie. I właśnie tu jest wielki plus łagodnego nosorożca oraz jego urok
. Nie piekl się, spokojnie i cierpliwie szukaj części takich jakie mają być !!!

simon - Ssang Yong Musso 2,9 TDI 140 KM 1998 manual
- mpn120
- Stały bywalec
Postautor: mpn120 » 12 paź 2008, 22:30
Dzięki za pocieszenie podobno wałek sprzęgłowy i choinka pasuje z tej skrzyni-podobno! 
No fakt z ta skrzynią to d..y dałem
i kłopotu sobie narobiłem ale mechanik nie potrafił mi odpowiedzieć jaka jest w nim skrzynia czy na linki czy ciegno.
Teraz już wiem na przyszłość że wystarczy podnieść panel lewarka do góry i od razu linki widać
Jeszcze mam nadzieję że jakieś spotkanie zaliczymy klubowe bo przydało by mi się trochę pogadać o naszych mussorożcach
i złapać jeszcze wiedzy
Tylko ciekawe czy się w końcu ludzie zbiorą
mam nadzieję że tak
Pozdrawiam wszystkich użytkowników jak odpalę auto dam znać bo już 3 tygodnie stoi.

No fakt z ta skrzynią to d..y dałem

Teraz już wiem na przyszłość że wystarczy podnieść panel lewarka do góry i od razu linki widać

Jeszcze mam nadzieję że jakieś spotkanie zaliczymy klubowe bo przydało by mi się trochę pogadać o naszych mussorożcach

Tylko ciekawe czy się w końcu ludzie zbiorą

Pozdrawiam wszystkich użytkowników jak odpalę auto dam znać bo już 3 tygodnie stoi.
- DANIEL
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1995
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 6176733
Postautor: DANIEL » 14 paź 2008, 13:42
Jesli szukacie czesci a szczegołnie nowych to tylko hurtownia
OLPARTS
przekonalem sie o tym szukając nowej pompy hamulcowej

przekonalem sie o tym szukając nowej pompy hamulcowej
DANIEL-Musso 2,9 TD Automat - lift: 6-8cm-245/75 R16
Wróć do „Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię