Rexton 2.9 połączony ze skrzynią czterobiegową BTR, 2003 rok. Auto kupiłem dwa tygodnie temu, za wiele powiedzieć nie mogę poza rzeczami które przekazał poprzednik. Zdążyłem zrobić rextonem 600 km żeby się trochę zorientować w pracy silnika i skrzyni. Olej podobno był wymieniany w 2020 roku, przejechał od tego czasu ok 10-15 tys km.
Problem: zanim wrzuci czwarty bieg potrafi na trzecim przejechać kilka kilometrów. Kiedy jedzie na czwartym biegu trzeba być delikatnym z gazem, bo wystarczy o milimetr za dużo wcisnąć pedał (żadne gwałtowne przyśpieszenie) i potrafi zredukować na trójkę. Rozpędzając go stylem dziadkowym, bardzo delikatnie i powoli bez problemu potrafi wrzucić czwarty bieg już przy 40km/h. Wydaje mi się, ze największy problem jest ze wrzuceniem czwartego biegu powyżej 65km/h. Raz jak załapał na czwórce to i do 140 km/h szedł, ale to raz.
chciałem by skrzynią zajął się warsztat specjalizujący się w automatach. Obdzwoniłem kilkanaście warsztatów w okolicy Wrocławia i praktycznie nikt nie chce się podjąć naprawy, co najwyżej wymiany oleju. Jedyne opcje jakie znalazłem to:
-warsztat nr 1- naprawa , cena 8-12 tys zł, ale nie wiedzą jeszcze co mogło się stać
-warsztat nr 2 - całe nowe wnętrze skrzyni, podobno wszystkie elementy nowe, zostaje stara (moja) obudowa 10 tys zł
-warsztat nr 3 - okolice warszawy - gość mówi , że powinien zmieścić się naprawą w 5 tys zł, poprzednicy przesadzają
-warsztat nr 4 - grudziąc - całkowita naprawa 9-16 tys zł , jak dla mnie odpada

- warsztat nr 5 - starszy miły Pan z okolic Bolesławca, twierdzi , że skrzynia to skrzynia, BTR to nie czarna magia i uważa, że cena 5 tys to i tak może być zawyżona.
Alternatywą wydaje mi się skrzynia z musso, lewarek zmiany biegów wygląda tak samo PRND321. Znalazłem jedną niedaleko siebie, ale gość nic nie wie o niej, cena atrakcyjna w porównaniu do kwoty naprawy, ale jak wspomniałem stan nieznany.
Jedni mówią, żeby zacząć od wymiany oleju i filtra, inni że raczej nic to nie da. Auto kupiłem na dłużej i ma być samochodem wyprawowym, także nie chce robić lipy, ma być pożadnie, ale też nie chce płacić za skrzynie równowartość auta

pozdrawiam i zapraszam do dyskusji, wymiany doświadczeń