rexton 2.7 xdi jedzie do 2500 obrotów potem odcina
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
-
- Rusza z kopyta
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2004
- Pojemność silnika: 2700
- Gadu-Gadu: 0
rexton 2.7 xdi jedzie do 2500 obrotów potem odcina
Postautor: pawello123 » 28 sty 2012, 7:22
Witam wszystkich. Jestem posiuadaczem rextona 2.7 xdi z 2004 roku od 2 dni. Mam problem, bo świeci kontrolka check, samochód odpala na dotyk, silnik pracuje równiutko, przyśpiesza do 2500 obrotów bez problemu, ale już od 2500 obr tak jakby odcinał zapłon. na większe obroty sie nie wkręca. Po podpięciu komputera pokazało że zawór recyrkulacji powietrza egr. Wyczyściłem, ale nic to nie dało. POMOCY
- lanmar
- Forumowicz
- Rok produkcji: 2005
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Re: rexton 2.7 xdi jedzie do 2500 obrotów potem odcina
Postautor: lanmar » 28 sty 2012, 9:14
Kup i zamontuj nowy egr .
Z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć,że swój egr też czyściłem i nic to nie dało.
Po wymianie na nowy wszystko jest OK .
Z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć,że swój egr też czyściłem i nic to nie dało.
Po wymianie na nowy wszystko jest OK .

- krzychu
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1999
- Pojemność silnika: 2874
- Skrzynia biegów: Ręczna
Postautor: krzychu » 28 sty 2012, 11:12
A zaślepienie EGRa nie pomoże?
To zbędne ustrojstwo, które pomaga tylko ekologom.
W moich wozach EGRy lądowały na półce a później na allegro

Teoria jest wtedy, kiedy wszystko wiemy, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa i nikt nie wie dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką.
Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.
Zapraszam na mojego chomika

hasło: musso
- malek
- Pan i Władca
- Model: Inny
- Rok produkcji: 2011
- Pojemność silnika: 1200
- Kontaktowanie:
Postautor: malek » 28 sty 2012, 11:19
Jeśli problem pojawił się po spadku temperatury to może to być słabej jakości paliwo.
-
- Rusza z kopyta
Postautor: pawello123 » 28 sty 2012, 18:42
W poniedziałek sprubuje zaślepić egr i podłącze pod kompa i napisze co z tego wyjdzie...
- lanmar
- Forumowicz
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Postautor: lanmar » 29 sty 2012, 9:04
krzychu pisze:A zaślepienie EGRa nie pomoże?
Brałem też taką możliwość pod uwagę tj.zaślepienie lub po prostu wywalenie tego eco-egr`a jak piszesz ,ale zawsze pozostaje pytanie co po ekstrakcji zacznie robić komputer ? Tam jest nie tylko sam egr,ale i współpracujący z nim czujnik egr .Ponoć można spowodować,że po zabiegach w oprogramowaniu komputer przestanie go widzieć ,jednak 100% pewności nie ma .
Wiem,że grzebanie w SO komputera Rextona może mieć opłakane skutki (chack engine może zacząć wywalać przy każdej byle dla niego okazj ) i stąd moja decyzja o wyborze wymiany na nowy . Wydatek relatywnie niedrogi ok 75$ w prywatnym imporcie,a lęk przed "pomarańczowym potworkiem" ileż mniejszy

Proszę pamiętać,że do Rextonów fachowców w naszym kraju jest bardzo mało .Wiem z autopsji,że ci co na początku mówili "nie ma sprawy ", potem zaczynają mówić " no , k...a.nie wiem co jest grane " i dopiero wtedy zaczynają się oszczędnośći

-
- Forumowicz
- Pojemność silnika: 2000
Postautor: king » 29 sty 2012, 10:08
Ja w swoim Kyronie zaślepiłem EGR (o czym już pisałem). Wcześniej proponuję go wyczyścić. Komputer nie pokazał błędu( wzrosła dawka powietrza) a przejechałem tak 55 kkm. Jak coś by się działo to zawsze zaślepkę można usunąć. Natomiast całkowicie pozbyć się tegoż zaworu nie radziłbym. Jak w Rextonie będzie to nie wiem. Warto jednak spróbować aby nasze autka były "eco" i oddychały świeżym i czystym powietrzem.
-
- Rusza z kopyta
Postautor: pawello123 » 30 sty 2012, 13:24
A więc przepływomierz powietrza jest ok, wyczyściłem zawór egr i podpiołem pod komputer. Wykasowałem błędy, przejechałem chwile, i dochodze do 2500 obr. i znowu zapala się check i auto przymula, na większe obroty się nie wbija. Podłączam pod kompa znowu, i wyskakuje, że czujnik prędkości uszkodzony, za wysokie ciśnienie we wtryskach czy jakoś tak, i zanieczyszczony egr. Pod kompa testowego podłaczam i ciśnienie jest extra. Kurka, o co chodzi... heh
- malek
- Pan i Władca
- Model: Inny
- Rok produkcji: 2011
- Pojemność silnika: 1200
- Kontaktowanie:
Postautor: malek » 30 sty 2012, 13:41
Ja tak kiedyś miałem jak zatankowałem przy dużych mrozach kiepskie paliwo. Odcięcie przy ok 2 tyś obrotów i check engine. Niestety nie pamiętam jakie były kody błędów. Dotankowałem wtedy paliwa na innej stacji i problem zniknął - od tamtej pory nie tankuję na Nestle 

-
- Forumowicz
Postautor: PiotrAWF » 01 lut 2012, 11:22
Cześć mam podobne objawy jak u autora postu.Tyle tylko że po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu silnik wchodzi na obroty jednak check engine pozostał... ??
-
- Rusza z kopyta
Postautor: pawello123 » 04 lut 2012, 14:01
A więc winnym całej sytuacji okazało się paliwo. Po wykręceniu filtra paliwo było jak mleko. Kupiłem filtr paliwa, zatankowałem do karnistra ok, 20 l ropy, wlałem do niej uzdatniacz. Rope z karnistrem postawiłem na piecu az sie prawie zagotowała, wlałem do baku, wymieniłem filtr i jak ręką odjął. Samochód śmiga aż miło, wkręca sie na obroty itp. Teraz mam pytanko. Czy aby skasować check musze jechać podłączyć pod kompa, czy da sie jakoś zresetować samemu?
-
- Rusza z kopyta
Postautor: karcik » 07 lut 2012, 0:18
Witam,
Mialem podobny przypadek. Najczesciej tankowalem na Neste i nigdy nie mialem problemow. Ostatnio odwiedizlem Shella. Po przejechaniu parunastu kilometrow na tym paliwie w mrozie samochod zaczal mulic. Postal dwa dni w mrozie, po ktorych nie wbijala na obroty powyzej 2000. Po kolejnym dniu w minusowej temperaturze, nie chcial juz wskoczyc powyzej 1500 obrotow, co bylo problematyczne, bo nie zmienial biegu.
Dotankowalem mu Ultimate ON z BP, oraz dolalem ulepszacza do paliwa i problem znikl po niecalym kilometrze.
Niestety, kupowanie paliwa to jak loteria, nawet markowa stacja moze wepchnac nam g...
Jak rozmawialem teraz z dwiema osobami, ktore tankuja swoja firmowa flote na Shell w Szczecinie, to wszyscy mieli przy mrozach ten sam problem.
Mialem podobny przypadek. Najczesciej tankowalem na Neste i nigdy nie mialem problemow. Ostatnio odwiedizlem Shella. Po przejechaniu parunastu kilometrow na tym paliwie w mrozie samochod zaczal mulic. Postal dwa dni w mrozie, po ktorych nie wbijala na obroty powyzej 2000. Po kolejnym dniu w minusowej temperaturze, nie chcial juz wskoczyc powyzej 1500 obrotow, co bylo problematyczne, bo nie zmienial biegu.
Dotankowalem mu Ultimate ON z BP, oraz dolalem ulepszacza do paliwa i problem znikl po niecalym kilometrze.
Niestety, kupowanie paliwa to jak loteria, nawet markowa stacja moze wepchnac nam g...
Jak rozmawialem teraz z dwiema osobami, ktore tankuja swoja firmowa flote na Shell w Szczecinie, to wszyscy mieli przy mrozach ten sam problem.
-
- Stały bywalec
- Model: Korando
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2900
Postautor: Ptasiek » 07 lut 2012, 14:47
No niestety z paliwami to loteria a paliwo łapie najczęściej w filtrze paliwa ba jest tam go mało i wystawiony jest na owiewanie dodatkowo zimnego powietrza które przyspiesza wytrącenie parafiny i zatykanie przewodów paliwowych i zmniejszenie ciśnienia na wtryskiwaczach.
-
- Forumowicz
Postautor: PiotrAWF » 08 lut 2012, 14:07
Cześć.No więc po 2 nocach w granicach -30 także mój Rexton dotał "muła" przejechał 2km i podziękował, teraz przy -8 próbowałem go odpalić i proszę niespodzianka jeździ jak nowy.Więc na 99% paliwo ( swoją drogą BP Ultimated ).Mam teraz pytanie co dalej, czy jak już rozmarzło to mogę na nim jeździć dalej?Może wlać uszlachetniacz i dotankować żeby się rozprowadził, czy ktoś z Was stosował środki do obniżania temp.krzepnięcia ON w Rextonie? Czy muszę teraz wymienić filtr paliwa ( ma przejechane dosłownie 300km ) ? Może go docieplić jakimś ubrankiem gdyby przyszły znowu takie mrozy
? Proszę podzielcie się doświadczeniami.Dziękuję P.

-
- Stały bywalec
- Model: Korando
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2900
Postautor: Ptasiek » 08 lut 2012, 18:12
Filtr paliwa na pewno do wymiany ponieważ wytrącona parafina zostaje już w zasadzie płynące paliwo całej jej nie wypłuka. Dodatek się przyda ale najlepiej jest wyjeździć całe paliwo zalać nowym i też dodać dodatku do niskich temperatur na pewno nie zaszkodzi. Warto się zastanowić czy nie ma resztek wody w zbiorniku bo ona też potrafi zamarznąć i zatkać dolot paliwa. W tym wypadku jednak najlepszy jest stary wypróbowany sposób i nie szkodzi samochodom z bezpośrednim wtryskiem czyli gdzieś tak dwie do trzech ,,nalewek na kościach" bardzo dobrze łączy się z wodą i spala bez skutków ubocznych w silniku.
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię