udało mi się w końcu sprzedać ,a raczej odwalić od siebie kulę u nogi - VW Passata B6 z sławetną jednostką 2.0 TDI

został mi jeszcze Samurai ale ,że nie nadaje się on do jazdy w trasy tak więc staje przed koniecznością zakupu innego auta które docelowo ma się stać moim pojazdem nr 1 do jazdy na codzień itd. Szukam pośród Jeepów Grand Cherokee (00-04), Cherokee (III gen), Hyundai Terracan ale... przeglądałem allegro i w oko wpadł mi Rexton (szczególnie z jednostką 2.9)

Czy ktoś z Was byłby w stanie porównać go do w/w modeli ? Klasa wydaje mi się podobna, no może Jeep nie ma ramy

Pozatym jak to jest z dostępnością części, nie tylko tych podstawowych poza serwisami ? Zależy mi na aucie trwałym, bezawaryjnym którym polece w dłuższą trasę ale i wykorzystam do ciągnięcia przyczepy campingowej czy lawety ,a później pojadę z łódką nad jezioro wędkować. Nie potrzebuje auta które będzie orało bagna ,a czegoś co conajwyżej pojedzie w lekkim terenie.
Wiem ,że pytania z cyklu "co wybrać" są dla większości nudne ale w tej sytuacji chciałbym się Was poradzić, znajomi wiedzą ,że zaczynam poszukiwania nowego auta i na hasło Ssangyong każdy puka się w głowę