Witam wszystich.
Zapytuje czy jest to normalne w Rextonie 2.7 Diesel ze podczas dzialania klimy moto zachowuje sie glosniej a bez klimy ciszej.Dziekuje za odpowiedzi.Ryszard.
Rexton glosniejszy przy wlaczonej klimie.
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
-
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2007
- Pojemność silnika: 2700
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 0
- Kontaktowanie:
Re: Rexton glosniejszy przy wlaczonej klimie.
Postautor: reno » 22 sie 2014, 17:54
Teoretycznie może, bo może się załączyć wentylator visco, ale nie może to być permanentne.
U mnie podwyższona głośność nie występuje.
U mnie podwyższona głośność nie występuje.
- kurpi
- Stały bywalec
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2000
- Skrzynia biegów: Ręczna
Postautor: kurpi » 22 sie 2014, 19:52
wiskoza nie jest sterowana klimą,to zupełnie niezależna część mająca za zadanie obniżenie temperatury silnika..A działanie klimy obciąża silnik, spowodowanie załączeniem sprężarki klimatyzacji + wentylatorów.Może się wydawać że silnik trochę głośniej chodzić,ale zbyt duża dawka hałasu może oznaczać jakąś usterkę.
Był terrano I 2.4 jest golf 1.9 tdi 4x4 oraz Kyron 2.0 

-
- Rusza z kopyta
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2004
- Pojemność silnika: 2700
Postautor: robroj » 22 sie 2014, 21:38
Witam
U mnie właśnie włączenie klimy powodowało ze wadliwe wisko się załączało. Bez włączonej klimy w gorące dni samochód zachowywał się normalnie (czytaj cicho), a po włączeniu i kilku minutach pracy klimy wisko zasprzęglało główny wentylator i samochód przy przyspieszaniu wył jak turboodrzutowiec. Przy normalnej jeździe na poziomie 1500 obrotów było ok, ale przyspieszanie i wejście powyżej powodowało głasną pracę.
Związane to było tez z osłabieniem silnika co myślę było winą dodatkowego obciążenia silnika przez wielki wiatrak.
Anyway przyspieszanie było odczuwalnie wolniejsze.
Pomogla wymiana wiska (zobacz watek "Dziwny gwizd przy przełączaniu biegów")
Z perspektywy czasu widzę ze niestety tanie wisko które kupiłem nie jest najlepsze.
Tak jak ktoś z kolegów tam wspominał może lepiej kupić droższe.
Moje za180 zł co prawda generalnie załatwiło sprawę ale potrafi od czasu do czasu zasprzęglić się na chwile bez powodu.
Jeżeli masz podobne objawy, głośny silnik, coś na kształt gwizdu odrzutowca to może być właśnie to.
Pozdrawiam
U mnie właśnie włączenie klimy powodowało ze wadliwe wisko się załączało. Bez włączonej klimy w gorące dni samochód zachowywał się normalnie (czytaj cicho), a po włączeniu i kilku minutach pracy klimy wisko zasprzęglało główny wentylator i samochód przy przyspieszaniu wył jak turboodrzutowiec. Przy normalnej jeździe na poziomie 1500 obrotów było ok, ale przyspieszanie i wejście powyżej powodowało głasną pracę.
Związane to było tez z osłabieniem silnika co myślę było winą dodatkowego obciążenia silnika przez wielki wiatrak.
Anyway przyspieszanie było odczuwalnie wolniejsze.
Pomogla wymiana wiska (zobacz watek "Dziwny gwizd przy przełączaniu biegów")
Z perspektywy czasu widzę ze niestety tanie wisko które kupiłem nie jest najlepsze.
Tak jak ktoś z kolegów tam wspominał może lepiej kupić droższe.
Moje za180 zł co prawda generalnie załatwiło sprawę ale potrafi od czasu do czasu zasprzęglić się na chwile bez powodu.
Jeżeli masz podobne objawy, głośny silnik, coś na kształt gwizdu odrzutowca to może być właśnie to.
Pozdrawiam
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię