Ruski lift
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
-
- Rusza z kopyta
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2700
- Gadu-Gadu: 0
Ruski lift
Postautor: Blase2501 » 24 wrz 2019, 19:33
Witam przeglądając YouTube z ruskimi filmami o naprawach Reksia trafiłem na gościa co lftuje Reksia nawet o 15 cm ale tam już opuszcza przedni most i podporę wału oraz skrzynię.
W temacie takiego liftu do 7cm to gościu wymiania tylko sprężyny i amorki z tyłu z tego co zrozumiałem po rusku to z przodu wymienia sprężyny na kia Sorento 1 i przerabia górne poduszki sprężyn nie potrzeba dystansów tył to sprężyny z uaza lub mercedesa 124 a amorki Isuzu trooper lub opel monterey przód są 5cm dłuższe .mam nadzieje że komuś przydadzą się te informacje lub je skoryguje
W temacie takiego liftu do 7cm to gościu wymiania tylko sprężyny i amorki z tyłu z tego co zrozumiałem po rusku to z przodu wymienia sprężyny na kia Sorento 1 i przerabia górne poduszki sprężyn nie potrzeba dystansów tył to sprężyny z uaza lub mercedesa 124 a amorki Isuzu trooper lub opel monterey przód są 5cm dłuższe .mam nadzieje że komuś przydadzą się te informacje lub je skoryguje
-
- Stały bywalec
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2000
- Skrzynia biegów: Ręczna
Re: Ruski lift
Postautor: krisw11 » 24 wrz 2019, 20:23
Ja do 7cm podnosze ,rozciągając ori sprężyny u kowala, bez wymiany amorów i żadnych wiecej przeróbek
wszystko zawsze hula elegancko, jest ,to bezpieczna wysokość do terenu lekkiego i do miasta. Z tego co wiem ,to już powyżej 7cm ,trzeba już jak Kolega MarekM napisał, opuszczać podpory wału, zmieniać amorki, no i co ważne ustawić zbieżność i kąty bo po zmianie sie przestawiają.

Kris
-
- Stały bywalec
Postautor: krisw11 » 24 wrz 2019, 23:12
Nikt nie zna
sorry ale ja posiadałem Musso,pojechało z liftem do Bułgarii ale...nie znam wymiarów sprężyn.... 

Kris
-
- Rusza z kopyta
- Model: Musso
- Rok produkcji: 2000
- Pojemność silnika: 2874
Postautor: Welpa01 » 25 wrz 2019, 9:19
Średnica drutu 13,8 mm
Średnica 126,8 mm
Średnica zewnętrzna 139,6 mm
Wysokość w stanie wolnym 384,5 mm
Dane z manuala. Posiadam na zbyciu oryginalne bo robiąc lift zastosowałem sprężyny z Disco II i jest wyżej o ok 5 cm.
Średnica 126,8 mm
Średnica zewnętrzna 139,6 mm
Wysokość w stanie wolnym 384,5 mm
Dane z manuala. Posiadam na zbyciu oryginalne bo robiąc lift zastosowałem sprężyny z Disco II i jest wyżej o ok 5 cm.
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Blase2501 » 25 wrz 2019, 16:30
Przód czy tył jakieś poduszki sprężyn też są potrzebne? A teraz pytanie z innej beczki czy da się skasować luz na przednich łożyskach w part time
-
- Rusza z kopyta
- Model: Musso
- Rok produkcji: 2000
- Pojemność silnika: 2874
Postautor: Welpa01 » 25 wrz 2019, 16:55
Rozumiem, że rozmawiamy o Musso bo zapytałeś o wymiary sprężyn do Musso...
Musso ma sprężyny tylko z tyłu. Przód stoi na drążkach skrętnych.
Jak chodzi o luz łożysk w przednich piastach to sposób jego kasowania nie zależy od rodzaju napędu.
Musso ma sprężyny tylko z tyłu. Przód stoi na drążkach skrętnych.
Jak chodzi o luz łożysk w przednich piastach to sposób jego kasowania nie zależy od rodzaju napędu.
-
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 3200
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Postautor: DeMaDeS » 25 wrz 2019, 19:13
w 1ce po podniesieniu przodu o 2" na wykrzyżach brakuje zakresu pracy sworznia górnych wahaczy.
podniesienie bez wydłużenia amortyzatora skutkuje znacznym zmniejszeniem wykrzyżu.
U mnie na malym lifcie z dlugimi amorami efekt jest taki że mimo braku blokady dyfrów przejezdzam po skosie przez rowy a inni musza z rozpędu lub z blokadą, za to częściej od nich tlukę płytą w kamienie.
Gdybym miał part time szedł bym nie w większy lift niż aktualny tylko w większą oponę.
podniesienie bez wydłużenia amortyzatora skutkuje znacznym zmniejszeniem wykrzyżu.
U mnie na malym lifcie z dlugimi amorami efekt jest taki że mimo braku blokady dyfrów przejezdzam po skosie przez rowy a inni musza z rozpędu lub z blokadą, za to częściej od nich tlukę płytą w kamienie.
Gdybym miał part time szedł bym nie w większy lift niż aktualny tylko w większą oponę.
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Blase2501 » 25 wrz 2019, 20:30
Sorry za zamieszanie chodziło mi o sprężyny z Discovery bo wiem że musso ma sprężyny z tyłu ten rusek też je tam zakładał tylko do kyrona tylko nie wiem czy to nie były sprężyny z musso pickupa , pytanie drugie czy są dłuższe amorki czy tylko podkładki pod amorki
-
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2695
Postautor: RudebwoyIrl » 25 wrz 2019, 23:49
Opcji liftu jest dużo szczególnie jak poszperasz po RU stronach.
Pytanie jest po co to podnosisz ... Pamiętaj tu wchodzi w grę nie tylko jak wysoko pójdziesz i co będzie z napędem..
Zawieszenie trzeba dopasować do użytkowania, w zależności czy to wół do pracy, codziennie miejska jazda trasa , wyprawa , błoto górki itp...
Wszystko zależy od budżetu i fantazji z mieszanką zdrowego rozsądku jeżeli nie masz zamiaru zakładać dedykowanego liftu.
A jeszcze jeżeli mówimy o Ruskich to oni mają coś takiego jak lift kit do Rexa firmy RIS czy jakoś tak za jakieś śmieszne pieniądze ale nie znalazłem żadnej opinii na ten temat a co do kupowania na RU portalach mam jakiś dystans...
W załączniku KYB katalog amorów i sprężyn pomocne w szukaniu opcji... Na stronie KYB znajdziesz dokładne wymiary sprężyn niestety nie ma tych samych danych wymiarowych amortyzatora..
Pytanie jest po co to podnosisz ... Pamiętaj tu wchodzi w grę nie tylko jak wysoko pójdziesz i co będzie z napędem..
Zawieszenie trzeba dopasować do użytkowania, w zależności czy to wół do pracy, codziennie miejska jazda trasa , wyprawa , błoto górki itp...
Wszystko zależy od budżetu i fantazji z mieszanką zdrowego rozsądku jeżeli nie masz zamiaru zakładać dedykowanego liftu.
A jeszcze jeżeli mówimy o Ruskich to oni mają coś takiego jak lift kit do Rexa firmy RIS czy jakoś tak za jakieś śmieszne pieniądze ale nie znalazłem żadnej opinii na ten temat a co do kupowania na RU portalach mam jakiś dystans...
W załączniku KYB katalog amorów i sprężyn pomocne w szukaniu opcji... Na stronie KYB znajdziesz dokładne wymiary sprężyn niestety nie ma tych samych danych wymiarowych amortyzatora..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Blase2501 » 26 wrz 2019, 16:54
Ogólnie to ma być lajtowy lift taki 5cm chodzi mi o to by przód poszedł trochę do góry a tył trochę utwardzić dzięki za katalog z amorków nie ma za dużego wyborul
-
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 3200
Postautor: DeMaDeS » 26 wrz 2019, 22:34
Do 5cm liftu na tył idealnie pasują amorki KYB z Musso, przejechały ze mną Bośnię, Rumunię i Bułgarię - szczerze polecam.
-
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2695
Postautor: RudebwoyIrl » 27 wrz 2019, 0:10
To jest rex 2 czy 1 ? Jak 2 daj przód od 1ki . Jak 1 znajdź tokarza niech Ci dotoczy dystanse..
Tył jak poradził DeMaDes na amory co do sprężyn to już w zależności jak bardzo chcesz go utwardzić...
Jak masz most 3.31 to też z rozmiarem kół nie ma co świrować chyba tylko 3,2 ma most z 4 coś
Tył jak poradził DeMaDes na amory co do sprężyn to już w zależności jak bardzo chcesz go utwardzić...
Jak masz most 3.31 to też z rozmiarem kół nie ma co świrować chyba tylko 3,2 ma most z 4 coś
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Blase2501 » 16 paź 2019, 16:23
Witam chciałbym się dowiedzieć na temat sprężyn od Discovery 2 czy mają być przód czy tył i o ile jest dłuższy amor z musso bo powoli szykuje się do liftu
-
- Stały bywalec
Postautor: krisw11 » 16 paź 2019, 22:19
Ja osobiście robiłem lifta 2mm więcej na sprężynach bez żadnej wiekszej przeróbki.... w sensie 2mm grubsze sprężyny ,jest stabilniejszy i poszedł dużo góry.
Kris
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię