Witam; byłem szczęśliwym użytkownikiem Actyon Sports z automatyczną skrzynią biegów do drugiego przeglądu przy 50.000 km, w serwisie okazała się iż na jednej z chłodnic do skrzyni jest wyciek, naprawa gwarancyjna owszem jest ale serwis nie posiada danej części i magazyny w Holandi też nie mają na stanie. Serwis poinformował mnie iż dana część będzie ściagana z Korei ale nie wiadomo jak długo. Na pewno powyżej 4 tygodni. Samochód stoi w serwisie, nikt nie chce dać tzw. samochodu zastępczego ani serwis w którym to kupowałem nowy samochód ani SsangYong Assistance ponieważ samochód nie uległ awari ani wypadkowi. Zostałem na łasce losu i radzenia sobie samemu. Czy może ktoś może podpowiedzieć w jaki sposób mogę wymóc aby otrzymać samochód zastępczy do czasu naprawienia mojego.
Pozdrawiam, do tej pory zadowolony użytkownik Actyona.
samochód zastępczy
SsangYong Actyon Sports to pickup, którym przewieziesz niezbędny ładunek. Wygrywa z rozwiązaniami konkurencyjnych marek komfortem jazdy zbliżonym do samochodów typu SUV i lepszymi właściwościami jezdnymi
-
- Stały bywalec
- Model: Inny
- Gadu-Gadu: 0
Re: samochód zastępczy
Postautor: alfik » 24 kwie 2009, 10:13
Ja stałem 2 tygodnie z powodu alternatora. Żadnych szans na auto zastępcze. Serwis nie ma, a Assistance nie da, bo sam się dowlokłem do serwisu...
Trzeba było kupić Mercedesa w Niemczech
Bardzo podobało mi się wyjaśnienie, że gdyby naprawa była płatna, a nie gwarancyjna, to część była by znacznie szybciej. Zapewniam, że dwa tygodnie bez samochodu mogą kosztować więcej niż alternator
. Ale to gorzej niż polski standard - oddając alfę za 140.000 dostawałem przynajmniej seicento, a znajomy za wypasionego Merca dostawał (w Polsce) smarta (a auto służyło mu do zarobkowych przewozów).
Myślałem, że są lepsze marki, ale jak inny znajomy przez pół roku naprawiał lexusa (ok, dostał coś zastępczego, ale nie porównywalnej klasy) bo polski serwis sobie nie radził i wysłał auto do Niemiec, to uważam, że najlepszy system ma importer uazów - można zrezygnować z gwarancji i dostać trochę gotówki - starczy na komplet kluczy i nie ma złudzeń, że po wyjechaniu z salonu klient nadal liczy się dla firmy.
Trzeba było kupić Mercedesa w Niemczech

Myślałem, że są lepsze marki, ale jak inny znajomy przez pół roku naprawiał lexusa (ok, dostał coś zastępczego, ale nie porównywalnej klasy) bo polski serwis sobie nie radził i wysłał auto do Niemiec, to uważam, że najlepszy system ma importer uazów - można zrezygnować z gwarancji i dostać trochę gotówki - starczy na komplet kluczy i nie ma złudzeń, że po wyjechaniu z salonu klient nadal liczy się dla firmy.
- prnd
- Rusza z kopyta
- Model: Actyon Sports
- Rok produkcji: 2008
- Pojemność silnika: 2000
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
Re: samochód zastępczy
Postautor: prnd » 26 kwie 2009, 19:17
Wyciek z chłodnic do skrzyni?
4 tyg oczekiwania? Powiem tak - lepiej załozyć dodatkowa chlodnice i miec problem z głowy. W seriwisach automatycznych skrzyń biegow w pOLSCE TO KOSZT rzędu 600 -700 zł z chłodnica i całkowicie wyrowadzone przewody . Chłodnica jak taka :
http://www.midparts.com.pl/Dodatkowa_ch ... -1036.html
trzeba sie zalogowac by widzieć ceny. Znajomi tak robili i problem z głowy. 4 tyg czekać a co UPS nie kursuje? 4 dni i jest. Cena około 30-40 Euro transport z korei. 4 tyg to statek płynie.
4 tyg oczekiwania? Powiem tak - lepiej załozyć dodatkowa chlodnice i miec problem z głowy. W seriwisach automatycznych skrzyń biegow w pOLSCE TO KOSZT rzędu 600 -700 zł z chłodnica i całkowicie wyrowadzone przewody . Chłodnica jak taka :
http://www.midparts.com.pl/Dodatkowa_ch ... -1036.html
trzeba sie zalogowac by widzieć ceny. Znajomi tak robili i problem z głowy. 4 tyg czekać a co UPS nie kursuje? 4 dni i jest. Cena około 30-40 Euro transport z korei. 4 tyg to statek płynie.
Wróć do „Actyon/Actyon Sports”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię