skrecanie w lewo lub prawo?
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
-
- Forumowicz
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2700
- Gadu-Gadu: 0
skrecanie w lewo lub prawo?
Postautor: stivi » 21 paź 2013, 10:52
Witam,mam cos takiego iz skrecajac w lewo lub prawo,przy skreconej kierownicy na maxa i tylko z wlaczonym napedem 4x4 samochod staje i jakby nie chcial jechac dopiero po wdepnieciu mocniej gazu zaczyna skrecac ale momentami jakby kola mielily w miejscu,dodam ze tak sie dzieje po wymianie przewodow vacuum,czy to jest normalne zachowanie czy cos jest nie tak,prosze o porady.
-
- Stały bywalec
Re: skrecanie w lewo lub prawo?
Postautor: Trawus » 21 paź 2013, 17:35
To jeszcze pikuś, spróbował byś skręcić autem z blokadą mostów, to dopiero jest zabawa. Jak masz Part time to jest normalne zjawisko.
W zasadzie włączenie napędów 4x4 powinno się dokonywać na nawierzchni luźnej bądź dającej uślizgi bo Ssangi nie mają mechanizmu korekcyjnego prędkości obrotowej wałów napędowych a to bardzo podnosi opory toczenia, szczególnie na zakrętach. Jednym słowem 4x4 jest w teren - no chyba, że masz w aucie napęd TOD, czyli ichnie AWD , wówczas 4x4 może pracować wszędzie do prędkości 90 km/h. Napęd Part Time nie jest przeznaczony do stałej jazdy a 4x4 załącza się tylko w razie kłopotów z drogą w terenie. Na asfalcie tego nie załączaj bo polecisz do rowu na zakręcie.
W zasadzie włączenie napędów 4x4 powinno się dokonywać na nawierzchni luźnej bądź dającej uślizgi bo Ssangi nie mają mechanizmu korekcyjnego prędkości obrotowej wałów napędowych a to bardzo podnosi opory toczenia, szczególnie na zakrętach. Jednym słowem 4x4 jest w teren - no chyba, że masz w aucie napęd TOD, czyli ichnie AWD , wówczas 4x4 może pracować wszędzie do prędkości 90 km/h. Napęd Part Time nie jest przeznaczony do stałej jazdy a 4x4 załącza się tylko w razie kłopotów z drogą w terenie. Na asfalcie tego nie załączaj bo polecisz do rowu na zakręcie.
-
- Forumowicz
- Rok produkcji: 2006
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Postautor: Adasvivaro » 21 paź 2013, 21:05
Wiesz co na asfalcie włączyłem mu właśnie reduktor i próbowałem skręcać wali jak cholera wiec domyśliłem się że to jest normalne ale ja mam cały czas niby 4X4 i pewnie jest tak jak Ty mówisz że przód zaczyna ciągnąć w momencie gdy tył ma problem ale słychać to definitywnie z lewej strony pasażera i przy małych prędkościach, mogę się kręcić w kółko dodając gazu i ujmując jest spokój dopiero kiedy zmieniam kierunek jazdy czyli kręcąc kierownicą w lewo jadąc bez gazu do tyłu po czym wciskasz hamulec dajesz D i kręcisz kierownicą w prawo do końca wtedy mi się ukazuje ten mechaniczny odgłos.
Pozdrawiam Adam
-
- Forumowicz
Postautor: stivi » 21 paź 2013, 23:07
Wyzej pisalem ze z wlaczonym napedem 4x4 auto przy maksymalnym skrecie zwalnia i ma opor by jechac,ktos mi dopowiedzial ze to sa zabezpieczenia by nie uszkodzic a nawet nie wyrwac przeglubow,czy to jest prawda?dodam ze skrecajac w lewo lub prawo z maksymalnym skreceniem kierownicy ruszajac z miejsca auto nie idzie,stoi,jesli cos jestescie w stanie doradzic bede wdzieczny,oraz czy orientujecie sie jaki ma naped Rex z 2005 part time czy TOD,dodam ze mam 3 wlaczniki na desce 2h,4h i 4L,czy to jest part time?jesli jest to part time napiszcie mi co nie co o takim,jak uzywac,kiedy uzywac w jakich warunkach bo zabardzo nie wiem z gory dziki,pozdrowienia
- mussolinii
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1999
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 21490
Postautor: mussolinii » 22 paź 2013, 15:46
PART TIME.
NIE JEZDZIMY na 4H i 4L po asfalcie! Chyba ze mamy duzo kasy i chcemy naprawiac reduktor.
To jest podstawowa wiedza dotyczaca uzytkowania tego auta.
NIE JEZDZIMY na 4H i 4L po asfalcie! Chyba ze mamy duzo kasy i chcemy naprawiac reduktor.
To jest podstawowa wiedza dotyczaca uzytkowania tego auta.
Daewoo Musso 2.9TD 1999r wersja HDLX
-
- Forumowicz
Postautor: stivi » 23 paź 2013, 0:29
Ok Mussolini dziekuje za podpowiedz,ale zastanawia mnie jedna rzecz dlaczego w ksiazce opisowej auta pisza ze easy drive na 4x4,wiec wynika z tego ze mozna jezdzic na 4x4 takze,nie ze zaprzeczam Twojej wiedzy na ten temat,ale skoro nie jezdzi sie po asfalcie na 4H to dlaczego w ksiazce pisza ze tak???czyzby oni nie wiedzieli na ten temat,wiec kiedy mozemy zalaczac 4H,jesli mozesz napisac mi,bo 4L to wiem ze typowo w terenie,dzieki i pozdrawiam
- mussolinii
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1999
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 21490
Postautor: mussolinii » 24 paź 2013, 13:02
Bo zapewne instrukcja jest do wszystkich reksiow a to co napisali to zapewne tyczy sie pojazdow wyposazonych w system TOD.
Jezeli masz 2H 4H i 4L to masz system PART TIME. Mozna jezdzic 4H i 4L na asfalcie ale trzeba bardzo uwazac podczas skrecania. W miescie jest to niemozliwe bo jest pelno ulic na ktorych skrecasz pod katem 90. Przy takich manewrach predzej czy pozniej popsujesz reduktor gdyz nie ma on sam w sobie mechanizmu roznicowego.
Jezeli masz 2H 4H i 4L to masz system PART TIME. Mozna jezdzic 4H i 4L na asfalcie ale trzeba bardzo uwazac podczas skrecania. W miescie jest to niemozliwe bo jest pelno ulic na ktorych skrecasz pod katem 90. Przy takich manewrach predzej czy pozniej popsujesz reduktor gdyz nie ma on sam w sobie mechanizmu roznicowego.
Daewoo Musso 2.9TD 1999r wersja HDLX
-
- Forumowicz
Postautor: stivi » 25 paź 2013, 0:31
Dzieki Mussolini za info,i tez tak powoli sie domyslalem,ze o to w tym chodzi,jeszcze raz dzieki za pewna rade
-
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 25 paź 2013, 11:27
Stivi , tak na prawdę to napęd 4x4 potrzebny jest tylko w terenie. Obserwuję pracę TOD w swoim aucie i powiem ci, że praktycznie w mieście TOD nie załącza przedniego napędu nawet na śliskich nawierzchniach w zimie. Auto jest ciężkie i ma dobrą przyczepność i bez tego. Wyjątki to tylko wówczas, gdy np, po lodzie próbuję wdrapać się na jakiś krawężnik. Jak tylne zaczynają buksować to TOD załączy wówczas przód na chwilkę. No i jak wyrwę na śliskim ze świateł to TOD zapobiegnie buksowaniu kół tylnych załączając przód. Ale przy normalnej jeździe przednia oś nie jest napędzana nawet na bardzo śliskiej nawierzchni . Za to w terenie TOD daje gorsze wyniki niż Part time i prędzej zakopiesz auto - bo zazwyczaj TOD zapina przód nieco za późno , gdy już siedzisz po uszy w g.
Part time zapobiega zakopaniu się cały czas - a TOD wyciąga cię, gdy już się prawie zakopałeś. To oznacza, że w błocie masz przechlapane, bo jak staniesz to ci żaden TOD nie pomoże. Zamiast robić fontannę dwoma kołami, będziesz robił czterema
Part time zapobiega zakopaniu się cały czas - a TOD wyciąga cię, gdy już się prawie zakopałeś. To oznacza, że w błocie masz przechlapane, bo jak staniesz to ci żaden TOD nie pomoże. Zamiast robić fontannę dwoma kołami, będziesz robił czterema

- mussolinimmz
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1997
- Pojemność silnika: 3200
Postautor: mussolinimmz » 25 paź 2013, 13:45
Jak będziesz jeździł po suchym asfalcie na 4H lub 4L to oprucz reduktora przełożenia w mostach się wysypią a to już droższa zabawa.
Jeżdząc po Warszawie to faktycznie 4X4 mało się przydaje ale jak się mieszka na "prowincji" gdzie drogi nie są tak super odśnierzane to 4x4 niekiedy jest jedynym sposobem na dotarcie do domu lub wyjazd z niego.
Ale tak jak Trawus napisał jak masz dobrą zimówkę i jeździsz po mieście to 4x4 używa się sporadycznie
Jeżdząc po Warszawie to faktycznie 4X4 mało się przydaje ale jak się mieszka na "prowincji" gdzie drogi nie są tak super odśnierzane to 4x4 niekiedy jest jedynym sposobem na dotarcie do domu lub wyjazd z niego.
Ale tak jak Trawus napisał jak masz dobrą zimówkę i jeździsz po mieście to 4x4 używa się sporadycznie
BFG 33" BodyLift 3" + lift zawieszenia 2" wyciągarka 12000LBS:) zabudowa sypialna
Plan wyprawy Muszkieterem po Polsce i Europie
Plan wyprawy Muszkieterem po Polsce i Europie
-
- Forumowicz
- Rok produkcji: 2006
Postautor: Adasvivaro » 23 lis 2013, 15:49
Witam już mi nic nie stuka jak opisywałem wcześniej. Mechanik podokręcał bude do ramy bo widocznie kiedyś była rama osobno a buda osobno jak kupowałem go wiedziaęłm że był po klepie ale nie wiedziałem że aż po takiej
W każdym razie był luźny wachacz i tuleja w wahaczu pracowała ale na żadnej stacji diagnostycznej a był na trzech to nie wyszło wiec głupota ale mechanik szukał tego przez trzy dni dokręcał wyjeżdzał i nic aż w końcu doszedł do setna sprawy 

Pozdrawiam Adam
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię