Skrzynia w automacie
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
-
rextonpolice
- Rusza z kopyta
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2700
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 8815176
Skrzynia w automacie
Postautor: rextonpolice » 11 gru 2010, 9:19
Witam!
mam problem w rextonie 2.7 automat nagle przestało działać ręczne przełożenie + / - , nie wiem co się stało , nie było żadnych uderzeń trzasków. Automat działa normalnie przełącza na wszystkie biegi. Jak ktoś wie o co chodzi to dajcie znać. Dzięki
mam problem w rextonie 2.7 automat nagle przestało działać ręczne przełożenie + / - , nie wiem co się stało , nie było żadnych uderzeń trzasków. Automat działa normalnie przełącza na wszystkie biegi. Jak ktoś wie o co chodzi to dajcie znać. Dzięki
-
czarnyolaf
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 2004
- Gadu-Gadu: 0
Re: Skrzynia w automacie
Postautor: czarnyolaf » 11 gru 2010, 18:00
Pierwsze co możesz zrobić to odłączyć akumulator , przez co wyzerują się ustawienia .
Jeżeli to nic nie da to reset komputera .
To na szybko przychodzi do głowy . Czasami najprostsze sposoby są najskuteczniejsze
Jeżeli to nic nie da to reset komputera .
To na szybko przychodzi do głowy . Czasami najprostsze sposoby są najskuteczniejsze
-
rextonpolice
- Rusza z kopyta
Postautor: rextonpolice » 11 gru 2010, 18:44
PRZTYCZEK RACZEJ NIE ALE JAK ODŁĄCZE AKUMULATOR NIE JESTEM PEWNY CZY NIE ZAKODUJE MI SIĘ RADIO BO NIE MAM KODU .
A jak u was wygląda spalanie DIESLA ? Dziś obliczyłem przejechałem 460km zatankowałem 66 ropy. to jest ok 14.5l na 100km. a jak to u was wygląda ?
A jak u was wygląda spalanie DIESLA ? Dziś obliczyłem przejechałem 460km zatankowałem 66 ropy. to jest ok 14.5l na 100km. a jak to u was wygląda ?
- malek
- Pan i Władca
- Model: Inny
- Rok produkcji: 2011
- Pojemność silnika: 1200
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Kontaktowanie:
Postautor: malek » 11 gru 2010, 20:13
To sporawo.... Chociaż jest zimno i mi też podobnie pali, ale ja robię 90% przebiegów w korkach. Normalnie pali mi 11-12 na 100 i myślę, że to też sporo, z drugiej strony w trasie nie zszedłem nigdy poniżej 10 litrów - ale mam zrobiony body lift o jakieś 10 cm i snorkel, więc to na pewno nie wpływa pozytywnie na spalanie.
A co do przełączania ręcznego - czy na desce obok litery D wyświetla Ci się aktualny numer biegu? Działa Ci tempomat? Jeśli skrzynia jest w trybie awaryjnym to nie działa ręczna zmiana i tempomat.
A co do przełączania ręcznego - czy na desce obok litery D wyświetla Ci się aktualny numer biegu? Działa Ci tempomat? Jeśli skrzynia jest w trybie awaryjnym to nie działa ręczna zmiana i tempomat.
-
rextonpolice
- Rusza z kopyta
Postautor: rextonpolice » 11 gru 2010, 20:56
obok D biegi sie przelaczaja od 1 do 5 i wszystko jest normalnie . a tempomatu nie sprawdzalem.
-
czarnyolaf
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 2004
Postautor: czarnyolaf » 12 gru 2010, 15:22
Myślę że spalaniem nie masz co się przejmować . U mnie jak temperatura spadła to też zwiększyło się dosyć znacznie spalanie .
Co do radia to jest duża szansa na autokodowanie przy odłączeniu akumulatora . Jedź może na komputer i niech go wyzerują .
Co do radia to jest duża szansa na autokodowanie przy odłączeniu akumulatora . Jedź może na komputer i niech go wyzerują .
-
Ricardo
- Nowy użytkownik
Postautor: Ricardo » 20 gru 2010, 14:12
Witam
Mam Rextona I 2,7 z automatyczną skrzynią, 2005. Mam problem ze skrzynią biegów. Normalnie po wrzuceniu na D podczas jazdy na wyświetlaczu widać jak zmieniają się biegi D1, D2...., obecnie wyświetla mi tylko D i jedzie na tym jednym biegu, nie przerzuca na wyższe (jedzie chyba na pierwszym biegu). Po włączeniu trybu Winter, jedzie cały czas na drugim biegu ale również nie przerzuca biegów. Nie działa również manualna zmiana biegów +/- . Spotkał się ktoś z podobnym problemem, co może być przyczyną ?
Pozdrawiam
Rysiek
Mam Rextona I 2,7 z automatyczną skrzynią, 2005. Mam problem ze skrzynią biegów. Normalnie po wrzuceniu na D podczas jazdy na wyświetlaczu widać jak zmieniają się biegi D1, D2...., obecnie wyświetla mi tylko D i jedzie na tym jednym biegu, nie przerzuca na wyższe (jedzie chyba na pierwszym biegu). Po włączeniu trybu Winter, jedzie cały czas na drugim biegu ale również nie przerzuca biegów. Nie działa również manualna zmiana biegów +/- . Spotkał się ktoś z podobnym problemem, co może być przyczyną ?
Pozdrawiam
Rysiek
- malek
- Pan i Władca
- Model: Inny
- Rok produkcji: 2011
- Pojemność silnika: 1200
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Kontaktowanie:
Postautor: malek » 20 gru 2010, 20:23
Skrzynia weszła w tryb awaryjny. Najlepiej byłoby odczytać błędy z komputera...
A przyczyną może być np. uszkodzona płyta sterująca skrzyni biegów.
A przyczyną może być np. uszkodzona płyta sterująca skrzyni biegów.
- rommi
- Nowy użytkownik
- Gadu-Gadu: 7031133
Postautor: rommi » 20 gru 2010, 21:19
Ricardo pisze:Witam
Pozdrawiam
Rysiek
Cześć, może zacznę tak, od końca
PS.: Tego posta napisałem nie jako odpowiedź, czy sposób na naprawę skrzyni – raczej jako przestrogę lub poradę.
A teraz przejdźmy do rzeczy:
Moje auto to też REXTON 2,7Xdi, 2005r. na automacie
Dokładnie 10 miesięcy temu miałem ten sam problem. Wyłączałem auto, i po włączeniu skrzynia chodziła normalnie, oczywiście do momentu kiedy znowu nie zostawał na którymś biegu. I tak parę razy, do czasu kiedy już nic nie pomagało, czyli skrzynia zostawała w trybie awaryjnym. Potem to już tylko laptop i kasacja błędów. Za każdym razem odczyty z komputera były takie:
P2222 - CZUJNIK TEMPERATURY ZE STYKU BLOKUJĄCEGO ROZRUSZNIKA OLEJU PRZEKŁADNIOWEGO
P2221 - CZUJNIK TEMPERATURY ZE STYKU BLOKUJĄCEGO ROZRUSZNIKA OLEJU PRZEKŁADNIOWEGO
P2200 - CZUJNIK PRĘDKOŚCI OBROTOWEJ SKRZYNI BIEGÓW 2
DEFEKT/PRZERWA/ZWARCIE
Trwało to trochę, ale cierpliwość się moja się skończyła i znalazłem warsztat, uwaga: specjalizujący się w naprawach skrzyń automatycznych, szczególnie Mercedesowskich.
Pierwsza ocena usterki: płyta elektroniczna (koszt, o ile pamiętam 750,00), oczywiście zakup i wymiana – niestety zdziwienie - skrzynia nie chodzi, dalej ta sama usterka. No cóż, trzeba wyjąć skrzynię i pooglądać.
Ciąg dalszy naprawy: Auto stoi już 4-ci dzień na warsztacie, skrzynia 2 razy wyjmowana, coś czyszczone, coś podmieniane z innej skrzyni, płyta elektroniczna zakładana na nowo, raz stara raz nowa, nowy olej – a autko dalej jak chodziło tak chodzi, czyli biegi są, a za chwilę ich niema – czyli objawy tak jak przed przyjazdem na warsztat.
Hmmmmm, za parę dni mam jechać na narty, ale mistrzowie mówią, że się nie mam martwić – będzie OK.
Po kolejnych 3 dniach otrzymuję informację, że autko gotowe !!! Mogę odebrać, tylko mam przywieść jeszcze 2000,00, (wcześniej dałem 1000,00 tytułem zaliczki na płytę elektroniczną) = razem koszt naprawy: 3000,00. Myślę, że drogo, ale cóż, trudno, lepiej tyle, niż Rexton bez biegów.
Oczywiście poprosiłem o jazdę próbną przez odbiorem i rozliczeniem. Po 15min jazdy z jednym z mechaników wróciliśmy na warsztat – w trybie awaryjnym, bez biegów!!! L
No cóż, fachowcy stwierdzili, że to już tylko może być konwerter, nowy odpada bo za drogi, to lepiej mój oddać do regeneracji. Już nie pamiętam ile miała kosztować regeneracja, ale zaproponowałem, żeby przełożyć z innego auta (podobno taki sam mają niektóre Mercedesy) – niestety nie było takiej możliwości, nie umieli tego załatwić. W związku z tym, obracając problem w żart, zaproponowałem, żeby może wymienić siedzenia, albo żarówki, a może jeszcze lepiej klason J – w końcu znajdziemy co jest winne, tylko kto za to zapłaci ???
I tu się wkurzyłem, chcieli ode mnie w sumie 3000,00 i oddać mi auto z ciągle ta samą usterką !!! Zabrałem auto z tego specjalistycznego warsztatu ASB J, oczywiście nie płacąc żądanych 2000,00. Straciłem tylko 1000,00 ,a auto miałem dalej zepsute.
Wróciłem do kolegi, który kasował mi błędy przed oddaniem auta na ww. warsztat. Wcześniej nie chciał tego tematu dotykać, bo bał się, ale teraz jak mu to wszystko opisałem to:..Zadzwonił do innego kolegi, który podobno kiedyś pracował na warsztacie Mercedesa i .... zgodzili się poogladać ten mój problem. Wymienili jakąś złączkę (czy wtyczkę), wymienili filtr olejowy ze skrzyni i zalali skrzynię olejem przywiezionym od kolegi J - skrzynia chodzi do dzisiaj J nie pamiętam kosztu, ale chyba ze 500,00 (części i robocizna).
Skrzynia chodzi do dzisiaj, chociaż tak mi się wydaje nie do końca prawidłowo. Na zimnym silniku, czyli zimnym oleju w skrzyni, biegi pięknie się przełączają. Niestety, jak olej się zagrzeje, trudno określić po jakim czasie, w jakiej temperaturze, czuć uślizg między 3 a 4 biegiem (obroty wzrosną i bieg się przełączy). Podobnie jest przy redukcji, jadąc na 4 nagle przyśpieszając czuć nawet dość mocne szarpnięcie, gdy przełącza na 3 bieg. Ślizgi i szarpnięcia występują tylko między 3-4 i odwrotnie 4-3. Ale nie wchodzi w tryb awaryjny !!!
Czy może ktoś zna odpowiedź na ten uślizg?
Pozdrawiam - rommi
`05 REXTON 2,7 Xdi AT
`03 YAMAHA XJR 1300 SP
`03 YAMAHA XJR 1300 SP
-
cris
- Nowy użytkownik
Postautor: cris » 28 gru 2010, 9:39
Witam. Miałem podobne problemy z automatem w reksiu 2,7D z 2005 roku jak cała reszta. Skrzynia kilka razy wchodziła w tryb awaryjny. Po wygaszeniu silnika i ponownym odpaleniu było wszystko ok na jakiś czas,aż do mometu kiedy już gaszenie silnika nie pomogło.Tryb awaryjny na stałe.Akurat byłem w drodze do Karpacza. Ręce mi opadły. Jeżdzę automatami już 10 lat i nie miałem takiego przypadku.Pierwsze co mi przyszło do głowy to nasze forum.Mobilny internet,hotelowa kawiarenka i szukanie pomocy,łącznie z wyszukaniem drugiej skrzyni biegów na allegro.Poczytałem o problemach. Naprawde się zmartwiłem. Płytka sterująca,jakieś inne części do wymiany.Drugą rzeczą jaką zrobiłem to wyszukanie warsztatu w pobliżu,który specjalizuje się w naprawie automatycznych skrzyń biegów.Znalazłem owy w Bolesławcu.Telefon i już miałem godzine wizyty.Pierwsze wypytali mnie o objawy,drugie podłączenie komputera. Reset błędów i skrzynia zadziałała jak powinna,ale dostałem przysłowiowy opierdziel od szefa warsztatu.Panowie,skończyło sie na wymianie oleju i filtra. Koszt 350zł.Nauczka dla wszystkich-po zakupie auta nie wierzcie sprzedającemu,że wszystkie oleje itp są po serwisie. Ja wymieniłem tylko olej w silniku i filtry. Skrzynie olałem ,a to błąd.Moje szczęcie,że trafiłem na fachowców,a nie naciągaczy!!!Skrzynia w reksiu jest od mercedesa jak cała reszta. To typowe problemy tych skrzyń.Tak więc kończąć tą wypowiedż. Nie dajmy się naciągać oszustom!!!Wydałem tylko 350zł,a nie 3,5 tyś.Skrzynia już przejechała kolejne 2,5 tyś kilometrów bez problemu. Pozdrawiam wszystkich i apeluje o rozsądek przy oddawaniu auta na warsztat. ps. ?Jak mi coś klęknie w skrzyni to pojade napewno do nich!
-
barthelemy
- Rusza z kopyta
- Model: Rodius
- Rok produkcji: 2006
Postautor: barthelemy » 27 cze 2011, 12:48
Czy ktos mi moze powiedwiec jaki tam idzie filtr do tej automatycznej skrzyni 5cio biegowej, bo mam problem ze znalezieniem odpowiedniego z MB, a w serwisie ssangyong krzycza ponad 500zl.
-
barthelemy
- Rusza z kopyta
- Model: Rodius
- Rok produkcji: 2006
Postautor: barthelemy » 27 cze 2011, 21:39
Dziekuje za pomoc, wlasnie doczytalem sie na forach zagranicznych, ze do tej skrzyni pasuje filtr od skrzyni mercedesa 722.6
- Idealny
- Rusza z kopyta
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2007
- Pojemność silnika: 2000
Postautor: Idealny » 08 lis 2011, 18:41
Witam,
Kolego mam pytanie o ten serwis w Bolesławcu, czy to był Auto Rowin na Drzymały 5?. Pytam się bo mam niedaleko, przejechane 100 tyś, więc dobrzeby było wymienić olej. W Legnicy cena wymiany oleju 1 tyś. i jeszcze nie wiadomo czy ktoś nie będzie się uczył. Dziekuj.
Pozdrawiam
Kolego mam pytanie o ten serwis w Bolesławcu, czy to był Auto Rowin na Drzymały 5?. Pytam się bo mam niedaleko, przejechane 100 tyś, więc dobrzeby było wymienić olej. W Legnicy cena wymiany oleju 1 tyś. i jeszcze nie wiadomo czy ktoś nie będzie się uczył. Dziekuj.
Pozdrawiam
-
monikagut
- Nowy użytkownik
Postautor: monikagut » 12 gru 2011, 12:19
Witam serdecznie,
u mnie historia jest następująca:
skrzynia padła, więc auto wylądowało u mechanika - mechanik "wymienił" olej (zaznaczam, że nie na oryginalny)i filtr - pomogło na cztery dni
skrzynia padła ponownie - więc sami wymieniliśmy olej (na oryginał) w sposób dynamiczny, filtr (nie było opiłków w starym filtrze) i wtykę koło skrzyni biegów - pomogło na 30 dni
skrzynia padła po raz trzeci - objawy są następujące - jak startujemy od prędkości zerowej wszystko jest OK - ładnie przełącza, aż do ostatniego biegu - ale problem się zaczyna gdy trzeba zwolnić - zredukuje na niższy bieg i po dołożeniu gazu nie wchodzi na wyższe biegi tylko wchodzi w tryb awaryjny. Zgasimy auto - odpalamy ponownie i jedziemy, aż do momentu redukcji.
Będę bardzo wdzięczna za wszystkie podpowiedzi
u mnie historia jest następująca:
skrzynia padła, więc auto wylądowało u mechanika - mechanik "wymienił" olej (zaznaczam, że nie na oryginalny)i filtr - pomogło na cztery dni
skrzynia padła ponownie - więc sami wymieniliśmy olej (na oryginał) w sposób dynamiczny, filtr (nie było opiłków w starym filtrze) i wtykę koło skrzyni biegów - pomogło na 30 dni
skrzynia padła po raz trzeci - objawy są następujące - jak startujemy od prędkości zerowej wszystko jest OK - ładnie przełącza, aż do ostatniego biegu - ale problem się zaczyna gdy trzeba zwolnić - zredukuje na niższy bieg i po dołożeniu gazu nie wchodzi na wyższe biegi tylko wchodzi w tryb awaryjny. Zgasimy auto - odpalamy ponownie i jedziemy, aż do momentu redukcji.
Będę bardzo wdzięczna za wszystkie podpowiedzi
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię