Witam.
Czy ktos moze zamawial ten snorkel z Alli?
https://m.aliexpress.com/s/item/3281771 ... u#autostay
Snorkel z Alli
Ssangyong Musso znany jest w Polsce także pod marką Daewoo. Pierwszy model koreańskiej marki, który był oferowany oficjalnie w kraju. Napęd 4x4, nadwozie zbudowane na ramie i doskonałe właściwości terenowe to główne cechy Musso
- blaz
- Rusza z kopyta
- Model: Musso
- Rok produkcji: 2002
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Automat 4biegowy (BTRA)
- Gadu-Gadu: 0
Re: Snorkel z Alli
Postautor: blaz » 22 paź 2017, 12:01
tylko tam można kupić? niektórzy dobierają na oko..
-
- Stały bywalec
- Model: Inny
Postautor: alfik » 22 paź 2017, 13:53
Instalowałem chiński snorkel w Pajero. Wymagał doszczelnienia. W zestawie nie było instrukcji i musiałem znaleźć w necie - nikt by nie zgadł, że małe blaszki służą do przesunięcia puszki filtra w bok (to w pajero) albo , że trzeba zatkać odwodnienie w dnie filtra. Także szczeliny odwodnienia kominka były źle wykonane i trzeba było je poprawić (deszcz wpadający przez kratkę powinna wydostać się pod kratką, a je być zassany). Ale ogólnie był solidny i dawał się zamontować. Ponieważ do ssangyongów w ogóle z terenowym sprzętem krucho, to ja bym zaryzykował, ale montaż - a nie nurkowanie po brodę.
- blaz
- Rusza z kopyta
Postautor: blaz » 23 paź 2017, 16:29
ja chyba na razie odpuszcze,mam inne obawy co do topienia,nisko altek,silniczek napędów,nie wiem jak odpowietrzenia są wysoko, no i podciśnieniowe piasty ponoć też mogą zassać wodę. Choć to co odwaliłem ostatnio, szkoda gadać, snorkel by był jak znalazł.. podsumowując w metrowej wodzie przejedzie kawałek,ale potem będą wydatki 

-
- Stały bywalec
Postautor: alfik » 23 paź 2017, 17:22
100% się zgadzam, wygląda kozacko, ale w praktyce to drugi raz bym wkładał tylko do auta, w którym można zalać wnętrze bez płaczu. Można się pocieszać, że snorkel bierze mniej kurzu do filtra albo, że pomoże przy nieplanowanym zanurzeniu ale w praktyce można lepiej wydać kasę na "terenowość". Znajomy organizator rajdów nie miał snorkela i zawsze objeżdżał wodę (choć na jego imprezach bywało grubo) - stwierdził, że jego auto jest do pracy - nie będzie go demolował.
- blaz
- Rusza z kopyta
Postautor: blaz » 23 paź 2017, 21:31
ja własnie miałem nieplanowane zanurzenie, na szczęście najgłebsze przejechałem i dopiero silnik stanął, auto wody nie nabrało, zapachu zgnilizny bym nie chciał w aucie używanym na codzień 
https://www.youtube.com/watch?v=Yq1CL7b ... e=youtu.be

-
- Stały bywalec
Postautor: alfik » 24 paź 2017, 10:03
Przyznam, że ja też raz zanurkowałem Kyronem i to na drodze publicznej - alternator do wymiany ale silnik nic nie zassał ani nie zamoczył się w środku.
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Mperlak » 24 paź 2017, 18:24
blaz pisze:ja własnie miałem nieplanowane zanurzenie, na szczęście najgłebsze przejechałem i dopiero silnik stanął, auto wody nie nabrało, zapachu zgnilizny bym nie chciał w aucie używanym na codzień
Haha mi też zaciąglo dlatego mam coś takiego
Znajomy jechał kiedyś kogoś wyciągnąć zeslizgnal się do wody..... No i zgasło próbowali na linkę odpalić..... i silnik powiedział papa
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- matee
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1999
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 8075048
Postautor: matee » 25 paź 2017, 15:47
Za te pieniądze, bym się na waszym miejscu nie zastanawiał ... ja z dziesięć lat temu zamówiłem z Korei snorkel, tylko że z włókna szklanego za ~1200PLN. Nie żałuję, parę przelewów przez maskę od tamtej pory było i dzięki niemu miałem spokój.
Jak ktoś się zdecyduje, to poza szczelnym montażem rur, konicznie trzeba zatkać otwór odpływowy w puszce filtra powietrza.
Jak ktoś się zdecyduje, to poza szczelnym montażem rur, konicznie trzeba zatkać otwór odpływowy w puszce filtra powietrza.
OME +4cm, BL +4cm, BFG MT KM2 31", Snorkel, Rear Air Locker, uchwyty na kubki
żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los
żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los
- blaz
- Rusza z kopyta
Postautor: blaz » 27 paź 2017, 22:00
ja generalnie nie miałem i nie mam zamiaru topic tego auta, bo to jednak bardziej suv niz terenówka,szkoda zasysac wodę choćby przez piasty.. popełniłem błąd, niestety auto działą ale sam nie wiem czy tak jak wcześniej, ciężko powiedzieć, frontera przejeżdzała stad ten pomysł..
https://www.youtube.com/watch?v=nyeXdLxpvpk
ale było jakby poł metra wody mniej:)
https://www.youtube.com/watch?v=nyeXdLxpvpk
ale było jakby poł metra wody mniej:)
Wróć do „Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię