Spalanie
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
-
- Stały bywalec
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2000
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
Re: Spalanie
Postautor: krisw11 » 19 mar 2017, 1:29
tak jak prawi TRAWAS !!! Słuchajcie jego rad a daleko zajedziecie
poważnie !!!

Kris
- Jurgen
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2015
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Postautor: Jurgen » 19 mar 2017, 11:21
Tak Rex spali 6/100 w takich warunkach jak vag uzyskiwał normy na co2 
A co może nie uzyskał?

A co może nie uzyskał?

Jurgen
-
- Rusza z kopyta
- Pojemność silnika: 2700
- Kontaktowanie:
Postautor: Holler » 19 mar 2017, 15:48
Jurgen pisze:Tak Rex spali 6/100 w takich warunkach jak vag uzyskiwał normy na co2
A co może nie uzyskał?
Emisja co2 wiąże się ze zużyciem paliwa, no nie? No to wejdź sobie na jakiekolwiek forum VAG i zobaczysz że spalanie vagów, według użytkowników, jest na poziomie 3 litrów na setkę przy mocy miliona koni

- Jurgen
- Stały bywalec
Postautor: Jurgen » 19 mar 2017, 16:38
Czy kolega "Holler" nie wyczaił sarkazmu? Faktem oczywistym jest ,że wszystkie firmy robią takie oszustwo. Dlatego w takich samych warunkach Rex spali 6/100 o to chodziło mi szaraczkowi 

Jurgen
-
- Rusza z kopyta
- Kontaktowanie:
Postautor: Holler » 19 mar 2017, 18:08
Jurgen pisze:Czy kolega "Holler" nie wyczaił sarkazmu? Faktem oczywistym jest ,że wszystkie firmy robią takie oszustwo. Dlatego w takich samych warunkach Rex spali 6/100 o to chodziło mi szaraczkowi
Oj tam... To miał być sarkazm vs sarkazm...
-
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 3200
Postautor: DeMaDeS » 19 mar 2017, 18:43
Rexton 2005 3.2 litra na skrzyni 5 biegowej automatycznej, seryjne opony, zablokowana wiskoza, grzeczna jazda pozamiejska do 100km/h (powyżej wiskoza tak halasowała, że uszy więdły) 12l pb95.
- Trawas
- Stały bywalec
Postautor: Trawas » 20 mar 2017, 0:51
Jurgen pisze:Czy kolega "Holler" nie wyczaił sarkazmu? Faktem oczywistym jest ,że wszystkie firmy robią takie oszustwo. Dlatego w takich samych warunkach Rex spali 6/100 o to chodziło mi szaraczkowi
Swego czasu uczestniczyłem w zawodach jazdy " Na kropelkę" i nadal twierdzę, że przejadę 100 km Rexem na 6 l paliwa - po dobrej drodze bez tysiąca zakrętów . Przypuszczam, że gdybym się specjalnie postarał to zszedłbym nawet poniżej tej cyfry. Fakt, na codzień tak się nie jeździ ale to możliwe przy odpowiedniej technice jazdy. Zasada jest prosta - nie silnik zużywa paliwo lecz generowana przez niego moc i jeśli będziesz nią oszczędnie gospodarował spalisz tyle, ile energii potrzeba było na pokonanie dystansu. Każde nieuzasadnione przyspieszenie, każde użycie hamulców to marnotrawstwo - niekiedy nieuniknione ale jednak marnotrawstwo. Trzeba je eliminować a jadąc na oszczędność można zejść sporo poniżej optimum - jak wszędzie.
Nie raz to robiłem z powodzeniem. Czy tak jeżdżę na codzień ? Chyba nie, ale w trasie , jak sobie jadę dla relaksu na luzie to właśnie tak się zabawiam.
Czy wszystkie firmy kłamią podając zużycie paliwa ? Nie wszystkie a z doświadczenia wiem, że FIAT podając zużycie paliwa dla modelu 500X cross przez silnik 2,0 l MultiJet nie kłamie - auto przy normalnej jeździe w przeciętnych warunkach spala rzeczywiście poniżej 5 l /100 km a w mieście wystarcza mu góra 8 l ( dla wariata) . To bardzo oszczędny diesel więc nie ma po co kłamać. Te silniki nawet w dostawczakach nie przekraczają zużycia w mieście powyżej 10 l a w trasie z uwagi na duże opory powietrza nie przekraczają 8 l - ale dostawczak to szafa na kółkach i przy większej prędkości sporo traci na oporach. Waga ma tu mniejsze znaczenie jeśli teren jest plaski. Wracając do sprawy, jeżeli silnik Rexa nie będzie zmuszany do generowania większej mocy niż 60 KM spokojnie przejedzie 100 km na 6 litrach - czy Rexowi wystarczy 60 KM by się sprawnie poruszał do przodu ? Oczywiste, że tak - niegdyś stare diesle z mniejszą mocą ciągały cięższe auta i dawały radę. Chcecie jeździć taniej to nauczcie się techniki jazdy i zacznijcie słuchać swojego auta, nie rozpędzajcie silnika powyżej 2000 obrotów, wykorzystujcie dobieg i jadąc z górki puszczajcie pedał gazu bo to ciężkie auto i daleko rozpędem zasuwa - i wystrzegajcie się jazdy gaz - hamulec bo tak jeżdżą niewyżyte małolaty. Postarajcie się jeździć płynnie a sporo kasy w kieszeni zostanie. Wyszaleć to się można w terenie - i dla tego mam takie auto a nie inne. A co do rzetelności firm , to Hyundai iX 35 z biegiem czasu podobał mi się coraz mniej aż do zera - a FIAT 500Xcross podoba mi się coraz bardziej i być może się w nim zakocham

Słowem to bardzo fajny samochodzik i bardzo oszczędny.
Słowa Evoque nawet przy mnie nie wymieniajcie

-
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 27
Postautor: majek » 20 mar 2017, 9:14
Kolega Trawas ma racje odnośnie spalania 6/100km wynik do osiągnięcia, ale chyba nie czytacie, co powtarza w swoich postach odnośnie stanu technicznego auta i rodzaju drogi!!! ostatnio szedłem na odcinku 200km do poziomu 8l/100km (prędkość ok80km/h, jechałem w kolumnie cały czas wiec i tak niebyło sensu wyprzedzać, kilka skrzyżowań po drodze, jakieś wzniesienia, kierowca + ok 150kg bagażu, opony zimowe 255/65, na zewnątrz ok 0'c)
Gdybym niemiał bagażu a paliwa 1/4baku, opony 235 i z większym ciśnieniem, droga bez postojów, skrzyżowań i wzniesień , myśle że 7L bym osiągnął, więc zakładając że układ przeniesienia napędu jest jak nowy, niema strat na łożyskach, silnik w idealnej kondycjji, to 6L jest realne.
p.s. fiat stilo 1.9 jtd moje spalanie ok 4,5trasa,5,5 miasto pożyczyłem kuzynce na tydzień trasa 6L, miasto 7,5L wszystko zalezy kto jaki ma styl prowadzenia
Gdybym niemiał bagażu a paliwa 1/4baku, opony 235 i z większym ciśnieniem, droga bez postojów, skrzyżowań i wzniesień , myśle że 7L bym osiągnął, więc zakładając że układ przeniesienia napędu jest jak nowy, niema strat na łożyskach, silnik w idealnej kondycjji, to 6L jest realne.
p.s. fiat stilo 1.9 jtd moje spalanie ok 4,5trasa,5,5 miasto pożyczyłem kuzynce na tydzień trasa 6L, miasto 7,5L wszystko zalezy kto jaki ma styl prowadzenia
- Jurgen
- Stały bywalec
Postautor: Jurgen » 20 mar 2017, 15:56
Tak może i wszystko by się zgadzało, gdyby w tym wątku chodziło o przysłowiową jazdę o "kropelce". A temu ,który ten wątek napisał chodziło o spalanie "normalne" w trakcie zwykłego użytkowania auta prawda? Jeżeli mamy mówić o osiągnięciach w spalaniu to proszę bardzo, ale to musi być raczej w osobnym wątku. Co zrobi "Ktoś" kto zobaczy , że Rex ma palić 6-7 na trasie? chyba odda Rexa do AA a sam się opije ze smutku
A przecież wszyscy wiemy ile w normalnym użytkowaniu one palą więc dlaczego jak komuś pije 8- 9 sugerować , że coś nie tak z autem?
pozdrawiam

A przecież wszyscy wiemy ile w normalnym użytkowaniu one palą więc dlaczego jak komuś pije 8- 9 sugerować , że coś nie tak z autem?
pozdrawiam
Jurgen
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię