Spalanie, wskaźnik Rex I
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
-
- Forumowicz
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2700
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 0
Spalanie, wskaźnik Rex I
Postautor: Djdred » 28 maja 2020, 16:35
Witam. Mam takie problem ze auto chyba mi ogromnie spala ropy. Dodam że nie mogę zatankować pod korek bo mam jakiś przeciek przy łączeniu baku z rurą i tu zaczyna się problem.... Tankuje full do pierwszej plamy pod autem i wskazówka jest na full F. Ile wam robi auto do połowy na wskaźniku bo mi tylko ok 220km i to 50/50 miasto mała trasa
-
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2695
Re: Spalanie, wskaźnik Rex I
Postautor: RudebwoyIrl » 28 maja 2020, 17:14
Nie no 220 km to z 25 litrów Max Kolego.
Napraw bak i przeciek i wtedy można wrócić do tematu..
Napraw bak i przeciek i wtedy można wrócić do tematu..
- Jurgen
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2015
- Pojemność silnika: 2000
Postautor: Jurgen » 28 maja 2020, 17:15
Jak swojego zaleje pod korek to wskaźnik zaczyna opadać po przejechaniu 150 km
,a jak zejdzie do połowy to mam przejechane przeszło 400. Tak wygląda na trasie z małą przyczepką chociaż trasa z przejazdem przez dużo miejscowości gdzie się zatrzymujesz ruszasz i takie tam. Średnie zużycie z takiej trasy 9/100 z przyczepką, bez niewiele mniej prędkości max 110.
pozdrawiam

pozdrawiam
Jurgen
-
- Forumowicz
Postautor: Djdred » 28 maja 2020, 17:41
Wiesz wymiana baku co może dać?? Jak zalewam mniej to i tak znika jak przecinak. Co jeszcze może być? Komputer nic nie pokazuje
-
- Stały bywalec
Postautor: RudebwoyIrl » 28 maja 2020, 19:25
Wiesz nie zrozum mnie źle. Ale to trochę jak napisanie że silnik dziwnie chodzi wiem że mam do zrobienia to i to ale może jakiś pomysł???
Przecież masz usterkę widoczną trzeba ją usunąć. Jakbym prowadził warsztat i by takie coś do mnie przyjechało dokładnie tak bym Ci na start odpowiedział. Masz nieszczelny układ paliwowy i różne rzeczy się mogą dziać .
A jak masz przeciek na łączeniu baku z rurą to już Ci gwarantuję że tamtędy Ci ucieka ropa.
Pod górkę, na nierówności, ruszając miałem taki tamat w Shogunie , dziurka była w połowie rury wlewowej i paliwo nią spier...lo
Przecież masz usterkę widoczną trzeba ją usunąć. Jakbym prowadził warsztat i by takie coś do mnie przyjechało dokładnie tak bym Ci na start odpowiedział. Masz nieszczelny układ paliwowy i różne rzeczy się mogą dziać .
A jak masz przeciek na łączeniu baku z rurą to już Ci gwarantuję że tamtędy Ci ucieka ropa.
Pod górkę, na nierówności, ruszając miałem taki tamat w Shogunie , dziurka była w połowie rury wlewowej i paliwo nią spier...lo

- Jurgen
- Stały bywalec
Postautor: Jurgen » 28 maja 2020, 19:32
Zgadzam się w całości z kolegą " RudebwoyIrl"
Wpierw usuwamy wycieki następnie ewentualnie szukamy dalej... inaczej jest lekko bez sensu niestety
Wpierw usuwamy wycieki następnie ewentualnie szukamy dalej... inaczej jest lekko bez sensu niestety
Jurgen
-
- Forumowicz
Postautor: Djdred » 28 maja 2020, 19:54
Spoko spoko. Bak to jakiś kosmos cenowy bo to 1/4 ceny auta.
-
- Stały bywalec
Postautor: RudebwoyIrl » 28 maja 2020, 20:06
A to z kolei u mnie przesądziło o wypróbowaniu Rexa.
Wiesz auto jest ogólnie tanie na rynku wtórnym, części wcale nie są drogie tylko patrząc na wartości wtórną robią takie wrażenie.
Ale to właśnie spowodowało że ja poszedłem w Rexa, auto kupiłem bardzo tanio włożyłem w nie już 6x tyle ile za nie dałem ,i to raczej wersja dla żony, żeby było elegancko wszystko a i tak ta suma łącznie nie pozwoliła by mi w tym samym roczniku plus minus kupić Jeepa, LR czy Toyoty i to nie ma znaczenia czy w stanie jak jest mój czy z projektem jak zrobiłem Rexa czyli kupić auto do roboty.
Natomiast weź to rozbierz na start o zobacz co jest co może nie trzeba wymieniać Baku...
Wiesz auto jest ogólnie tanie na rynku wtórnym, części wcale nie są drogie tylko patrząc na wartości wtórną robią takie wrażenie.
Ale to właśnie spowodowało że ja poszedłem w Rexa, auto kupiłem bardzo tanio włożyłem w nie już 6x tyle ile za nie dałem ,i to raczej wersja dla żony, żeby było elegancko wszystko a i tak ta suma łącznie nie pozwoliła by mi w tym samym roczniku plus minus kupić Jeepa, LR czy Toyoty i to nie ma znaczenia czy w stanie jak jest mój czy z projektem jak zrobiłem Rexa czyli kupić auto do roboty.
Natomiast weź to rozbierz na start o zobacz co jest co może nie trzeba wymieniać Baku...
- Jurgen
- Stały bywalec
Postautor: Jurgen » 29 maja 2020, 11:03
Odnośnie zbiornika jak kupowałem nowy kilka lat temu może fakt nie był najtańszy, ale teraz masz wybór nawet zamiennik z tworzywa za normalne pieniążki więc nie jest już tak żle .Uszy do góry i spoko ogarniesz "kuwete" 

Jurgen
- sergio1969
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2694
- Kontaktowanie:
Postautor: sergio1969 » 29 maja 2020, 12:20
Nie koniecznie przy rurach mi szczelil zbiornik na zgrzewie , 680km jechalem od stacji do stacji i tankowalem po 12-20 l max zeby tylko dojechac do Gdyni i pozniej serwis w Redzie i nowy zbiornik i tak samo jak wleje pod korek to po 150km zaczyna lekko opadac wskazowka
Sergio
- sergio1969
- Stały bywalec
- Kontaktowanie:
Postautor: sergio1969 » 29 maja 2020, 12:29
Zamiennik powiadasz Jurgen . Gdzie go mozna kupic za ile , podaj jakis namiar na ten zbiornik z tworzywa bo probowalem cos znalesc ale kicha okropna
Sergio
- sergio1969
- Stały bywalec
- Kontaktowanie:
-
- Stały bywalec
Postautor: RudebwoyIrl » 29 maja 2020, 14:23
Ja nie piszę że on to ma na rurze tylko że ja miałem w Shogunie...
Dziura była na wysokości górnej krawędzi koła i mi i tak lało dlatego jak ma nieszczelności jak napisał na Łączeniu Baku Z Rurą to mówię że będzie lało bo tam przecież nie ma nic co by powstrzymało wyciek.
Jak Kolega DJdred to rozbierze domyślam się że da znać co i jak i jakiej części szuka a może nie trzeba baku wymieniać... Przygotować się na najgorsze ale mieć nadzieję zawsze trzeba:)
Dziura była na wysokości górnej krawędzi koła i mi i tak lało dlatego jak ma nieszczelności jak napisał na Łączeniu Baku Z Rurą to mówię że będzie lało bo tam przecież nie ma nic co by powstrzymało wyciek.
Jak Kolega DJdred to rozbierze domyślam się że da znać co i jak i jakiej części szuka a może nie trzeba baku wymieniać... Przygotować się na najgorsze ale mieć nadzieję zawsze trzeba:)
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię