Jako, ze jest to mój pierwszy post, witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Kupiłem koło miesiąca temu Rextona 270 xdi manual z 2005. Oczywiście sporo musiałem pozmieniać , bo poprzedni właściciel nie oszczędzał samochodu. Zostały mi dwa tematy.
1. Szaleje deska rozdzielcza podczas pierwszego uruchomienia samochodu po nocy lub po dłuższym czasie postoju. Tutaj nagrałem film https://www.youtube.com/watch?v=iZk0eTwfFKs . Podczas tych szaleństw nic się specjalnie nie dzieje. Normalnie przyśpiesza, redukuje biegi itp... świeci się przy okazji engine check i 4X4. Facet mówił, ze był z tym u mechaników, ale nic nie potrafili zrobić z tematem i tak z tym jeździł. Później jak już się dyskoteka skończy, jeździ normalnie.
2, Czasami, nie zawsze, na piątym biegu "nie ma siły" ledwo jedzie 140 (z górki 150 - na autostradzie sprawdzałem) i rośnie mu temperatura o jedną kreskę (oczywiście klima zaczyna wtedy grzać), Czy mieliście podobne problemy.
========================================
Zna ktoś dobrego mechanika od SY z Warszawy i okolic? To pytanie bonusowe
Szaleje deska rozdzielcza
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
- malek
- Pan i Władca
- Model: Inny
- Rok produkcji: 2011
- Pojemność silnika: 1200
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Kontaktowanie:
Re: Szaleje deska rozdzielcza
Postautor: malek » 20 lip 2016, 21:55
Nie pomogę w rozwiązaniu pierwszego problemu, ale kiedyś w Rextonie też miałem taką sytuację - jechałem, wskazówki opadły, za moment podniosły się i tak 2 razy. Więcej się to nie powtórzyło, a jeździłem tym samochodem jeszcze parę lat. W Rextonach zdaje się szwankowały same zegary - może daje to właśnie taki efekt? (mój rexton był z TODem i miałem te inne zegary).
- XSzafaX
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2700
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 0
Re: Szaleje deska rozdzielcza
Postautor: XSzafaX » 21 lip 2016, 19:50
A co do tej prędkości to raczej wtrysku dają się we znaki lub masz gdzieś dziurę w dolocie miałem to samo i u mnie raczej wtryski ale moze być egr , dziura w dolocie albo padać turbo ,trzeba sprawdzić kody błędów wtedy cos więcej będziemy ci wstanie pomuc
co do napędów "check" to raczej silniczek przy reduktorze wykręć go nieodłączając kabli i niech ktoś ci poprzełańcza przyciskami zobaczysz wtedy czy przęłącza przełożenia na skrzyni bo raczej skomplikowanej elektryki tam niema jeśli napęd jest " part time ( na desce trzy przyciski 2h 4h 4L ) " i z przodu są wystające piasty bo jak masz TOD to jest bardziej skąplikowany
Pozdrawiam

Pozdrawiam

Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię