TIVOLI 1.6 benzyna - wrażenia z użytkowania
SsangYong Tivoli koreański Crossover segmentu B. Pierwszy opracowany model od czasu przejęcia przez koncern Mahindra.
-
Strona 4 z 8
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- …
- 8
- Następna
- malek
- Pan i Władca
- Model: Inny
- Rok produkcji: 2011
- Pojemność silnika: 1200
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Kontaktowanie:
Re: TIVOLI 1.6 benzyna AT
Postautor: malek » 29 wrz 2016, 8:45
Jeździłem sporo Korando C i Tivoli z 2015 roku. W pierwszym kontakcie faktycznie trzeba to sprzęgło wyczuć, ale to jak w każdym samochodzie - bo w każdym sprzęgło łapie inaczej. Po przyzwyczajeniu nie miałem żadnego problemu i samochody te nie zdychały - myślę, że to raczej kwestia wyczucia sprzęgła, a nie "usterki" w tych konkretnie egzemplarzach.
A Trawas jak zwykle wietrzy spisek tam gdzie go nie ma...
btw. skąd wniosek, że w XLV coś poprawiono? Mechanicznie to te same samochody.
-
- Rusza z kopyta
- Model: Tivoli
- Rok produkcji: 2015
- Pojemność silnika: 1600
- Gadu-Gadu: 0
Postautor: Merlin » 29 wrz 2016, 15:41
malek pisze:Jeździłem sporo Korando C i Tivoli z 2015 roku. W pierwszym kontakcie faktycznie trzeba to sprzęgło wyczuć, ale to jak w każdym samochodzie - bo w każdym sprzęgło łapie inaczej. Po przyzwyczajeniu nie miałem żadnego problemu i samochody te nie zdychały - myślę, że to raczej kwestia wyczucia sprzęgła, a nie "usterki" w tych konkretnie egzemplarzach.
Kolego autami pomykam już około 30 lat, kilometrów nie zliczę, aut też, w pracy mam też nowe auta i takie z przebiegiem koło 100 tysi przesiadam się w sumie między 14 samochodami ! Pod domem mam 3 auta w tym jedno " TO " i tylko to, mi i znajomym sprawia problem z ruszeniem , zrobiłem już koło 4.5 tysia km i nadal nie mogę go wyczuć ?? to jakiś paciaciak ze mnie dupa a nie kierowca..... i nie mów mi tu o wyczuciu

pozdrawiam
- barbarka
- Rusza z kopyta
Postautor: barbarka » 29 wrz 2016, 21:41
HE, he, trochę to potrwało, ale w końcu Szeryf Ssangyonga powiedział, co wiedział
Oczywiście, że dla Pracowników tej Firmy auto jest "perełką" bez usterek
A od opinii Trawasa mi sio
W wielu postach wykazał się wiedzą, doświadczeniem na temat tych aut i tylu osobom już pomógł, że w razie czego, to sama wlezę do kanału i naprawię se auto posiłkując się Jego poradami, zamiast oddać samochód do rzeźnickiego ASO.
Trawas ja padłam na glebę i mało boków nie zerwałam ze śmiechu po przeczytaniu tego postu
..a Ty może odwołaj swoją opinię na temat tivoli i grzecznie przeproś....i nie knuj już żadnych "teorii spiskowych"

Trawas ja padłam na glebę i mało boków nie zerwałam ze śmiechu po przeczytaniu tego postu

-
- Rusza z kopyta
Postautor: Merlin » 29 wrz 2016, 22:20
Odnośnie TIVOLI to taka wisienka na torcie; mój egzemplarz niestety nie posiada nawigacji ;{ no bo po co? aktualizacje drogie, po za tym firmowa nie wiadomo jaka.... ale w reklamie to co na telefonie to i na wyświetlaczu autka huraaa !!!! Taaa no i się zaczęło ....telefon na androidzie nie bangla ..lipa ...zakup okazyjnie iphona bo tylko on kompatybilny..... wydane 2.5 tysia
ale co tam czego nie robi się dla nowego autka.. jeszcze tylko kabelek też drobnostka 200 monet jednozłotowych narodowego banku polskiego i już komplet
nawi na telefonie zainstalowane lece do auta .....
działa super elegancko bajer brawo Ja.... za dwa dni wyjazd rodzinny niedzielny na zakupy do marketu , więc jak rasowy " Janusz" podłączyłem kabelki fona nawi odpalona jedziemy....................
co to za komunikat???????? że podczas jazdy nie ogląda się telewizorka i treści wyświetlanych???????
i tak dzięki nowemu autku zaraz po wrzodach żołądka i nerwicy nabytej stałem się posiadaczem nowiutkiego iphone 6
pozdrowienia dla odkrywców ukrytych zalet smoka TIVOLI
PS; no bo żeby jechać dalej trzeba się zatrzymać i nawi się pokaże takie tam ....sie czepiam

pozdrowienia dla odkrywców ukrytych zalet smoka TIVOLI
PS; no bo żeby jechać dalej trzeba się zatrzymać i nawi się pokaże takie tam ....sie czepiam

-
- Nowy użytkownik
- Rok produkcji: 2016
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Postautor: tivoli23 » 30 wrz 2016, 15:13
Kilka dni temu garażowy sąsiad pyta mnie - tonem uprzejmo-ironiczno-zazdrosnym
- jak się sprawuje pana chińczyk
ja go poprawiam
- koreańczyk
a on - z pewnością siebie
- na pewno ?
ja zaniemówiłem - no cóż, sąsiad wie lepiej
Szanowni forumowicze, czy też spotykacie się z takimi reakcjami?
- jak się sprawuje pana chińczyk
ja go poprawiam
- koreańczyk
a on - z pewnością siebie
- na pewno ?
ja zaniemówiłem - no cóż, sąsiad wie lepiej
Szanowni forumowicze, czy też spotykacie się z takimi reakcjami?
- Trawas
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2700
Postautor: Trawas » 30 wrz 2016, 16:39
Słowem , sąsiadowi należy wspomnieć, że powinien uważać , jak będzie sobie kupował Mercedesa albo BMW bo ci też mają montownie w Chinach - i jak VIN będzie się zaczynał od Literek CH a nie D to jak nic Chiński będzie. Sąsiad też chyba jest chiński bo wyraźnie widać , że ma Ch na początku imienia ale tu go wymieniać nie wypada- -prawda ? Bo my nie używamy brzydkich wyrazów.
Ale u nich to normalne , tak myślę, bo do naszej firmy przyjechał niegdyś Chińczyk co się nazywa Czujo Czuj Long. No i kolega o mało co nie spadł z krzesła jak przeczytał otrzymaną od niego wizytówkę - po czym z poważną miną podał ją mnie. Miałem ochotę go zabić ! Ale tylko się uśmiechnąłem uprzejmie - bo nie co dzień ma się do czynienia z panem CHUIO CHUI LONG, no tak ? Może ten sąsiad to jakiś jego krewny LONG jest ?
Ale u nich to normalne , tak myślę, bo do naszej firmy przyjechał niegdyś Chińczyk co się nazywa Czujo Czuj Long. No i kolega o mało co nie spadł z krzesła jak przeczytał otrzymaną od niego wizytówkę - po czym z poważną miną podał ją mnie. Miałem ochotę go zabić ! Ale tylko się uśmiechnąłem uprzejmie - bo nie co dzień ma się do czynienia z panem CHUIO CHUI LONG, no tak ? Może ten sąsiad to jakiś jego krewny LONG jest ?
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2016, 16:57 przez Trawas, łącznie zmieniany 1 raz.
- Trawas
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2700
Re: Ruszanie, zmiana biegów Tivoli
Postautor: Trawas » 30 wrz 2016, 16:54
falco83 pisze:Dopiero co odebrałem swojego. Pojeździłem po mieście trochę i potestowałem wszystkie opcje. I tak:
-auto rusza bez gazu i dwójeczka - ok chociaż tak ociężale (przyzwyczajenie z diesla)
-dodaje minimalnie gazu (auto szarpnie) i dwójeczka i jedzie
-dodaje normalnie gazu odważnie, ale nie żeby tam śrubować- ok chyba chodzi o płynność
U mnie widzę, że to kwestia wyczucia pedału gazu. Ja mam problem bo dziennie przesiadam się z diesla w benzyne i odwrotnie i muszę z jedno skrzyżowanie przejechać woli przypomnienia zmiany auta.
Testowałem bo poczytałem posty @barbarka.
Zobaczymy co będzie dalej
Mojemu Rexiuniowi możesz na starcie dowalić gazu ile chcesz a i tak autko ruszy łagodnie i bez piszczenia oponami. Już tak ma od urodzenia każdy Rexiu, że ESP odetnie tyle mocy z silnika, by nie szarpał i nie piszczał , jak rusza. Kurde , zero szpanu przed panienkami

Grzejesz go ile wlezie a on rusza jak stary dziadek - straszny obciach bo to zupełnie, jak z Syrenką w PRLu silnik warczy jak tygrys a auto pyr pyr po bożemu.

-
- Forumowicz
Postautor: notrich » 30 wrz 2016, 19:57
Tych samochodów sprzedało się w Europie już 11 tys tak wynika z oficjalnych danych. Jeśli są usterki fabryczne to wyszło to już u europejskich użytkowników na pewno. Kwestia teraz żeby zainteresować sprawą media i troszkę przycisnąć importera bo jak widzę co wyrabia i jak dba o poziom polskiej sieci serwisowej (pozdrawiam nieudaczników z krakowskiego ASO a szczególnie Pana G....) to jest istna tragedia. Sam żałuje do teraz, że nie zaangażowałem mediów do swojej sprawy a było z ich strony spore zainteresowanie tematem.
Niestety mamy jako użytkownicy tych samochodów złe podejście - to, że SS się dopiero rozwija to powinno nas GUZIK obchodzić. Udzielają k.... 5 lat gwarancji i jak mają problem, żeby się z tego wywiązywać to wyższa instancja tj. media lub sądy muszą ich ścigać. Innego wyjścia nie ma. Koniec cackania. Te auta nie kosztują k... 30k jako nowe żeby takie kwiatki wychodziły. Cenowo są zbliżone do konkurencji więc jakość i poziom obsługi serwisowej muszą być też podobne albo niech się wycofają z Europy. Tyle.
Niestety mamy jako użytkownicy tych samochodów złe podejście - to, że SS się dopiero rozwija to powinno nas GUZIK obchodzić. Udzielają k.... 5 lat gwarancji i jak mają problem, żeby się z tego wywiązywać to wyższa instancja tj. media lub sądy muszą ich ścigać. Innego wyjścia nie ma. Koniec cackania. Te auta nie kosztują k... 30k jako nowe żeby takie kwiatki wychodziły. Cenowo są zbliżone do konkurencji więc jakość i poziom obsługi serwisowej muszą być też podobne albo niech się wycofają z Europy. Tyle.
- barbarka
- Rusza z kopyta
Postautor: barbarka » 30 wrz 2016, 23:05
Święta prawda "notrich". Oczywiście, to o czym piszesz w końcu nastąpi, bo ludzie jednak Ssangyongi kupują. Tylko trzeba pewnie jeszcze dużo czasu....No i auta te nie kosztują mało, aby wynikały w nich takie problemy, a największym z nich, aby było ASO. Ludzie z ASO za dużo energii i pieniędzy tracą na wyuczenie swoich ludzi umiejętności obiecywania Klientom, że wszystko będzie ok, a za mało na podnoszenie kwalifikacji pracowników, który te naprawy wykonują. Na pierwszym miejscu w ASO jest człowiek "obiecywacz" i "uśmiechacz"...Ja już wolę umorusany warsztat z umorusanymi mechanikami..przynajmniej widać lud pracujący.
- malek
- Pan i Władca
- Kontaktowanie:
Postautor: malek » 01 paź 2016, 10:30
haha, barbarka - rozśmieszyłaś mnie. A skąd wnioski, że jestem pracownikiem SsangYonga? Daleko idące, ale jednak mylne. No, ale pewnie nie chcesz przyjąć do wiadomości, że większości osób operowanie sprzęgłem w Tivoli nie przysparza problemów.
@Merlin - no to w końcu masz porządny aparat telefoniczny
Jakbyś przed zakupem telefonu przeczytał instrukcję obsługi to znalazłbyś informację o tym, że HDMI nie działa w trakcie jazdy - zresztą podobnie jak w większości markowych radioodbiorników samochodowych z DVD (no chyba, że ktoś ominął zabezpieczenie).
Zastanawia mnie tylko jedno: przed zakupem odbyliście jakąkolwiek jazdę testową Tivoli?
@Merlin - no to w końcu masz porządny aparat telefoniczny

Zastanawia mnie tylko jedno: przed zakupem odbyliście jakąkolwiek jazdę testową Tivoli?
-
- Rusza z kopyta
- Model: XLV
- Rok produkcji: 2016
Postautor: falco83 » 01 paź 2016, 16:43
Przy zakupie auta, rozmawiałem (próbowałem) o tym szarpaniu sprzęgła. Padło, krótkie pytanie i krótka odpowiedź - "w tym nie będzie problemu z szarpaniem". Facet odpowiedział tak szybko i pewnie jakby problem był znany i już załatwiony w Sy.
Jeździ mi się bardzo dobrze moim sprzętem
Jeździ mi się bardzo dobrze moim sprzętem

- barbarka
- Rusza z kopyta
Postautor: barbarka » 01 paź 2016, 23:55
Malek, to nie jest śmieszne, że jesteś "ich człowiek" i temu zaprzeczasz.
Nie mają problemu z tym sprzęgłem tylko pracownicy użytkujący te auta na co dzień, bo jeżdżą nimi za darmo i zostali przeszkoleni w temacie "jak ruszać, aby nie szarpać" Z historii postów wynika, że tivoli moje, Merlina i te, które testował Trawas miały tą przypadłość. To fakt. Pomijam już swoje umiejętności kierowcy, ale Merlini i Trawas, to nie są Kierowcy z pierwszej łapanki i jestem pewna, że się nie mylą, co do wady akurat tych egzemplarzy. Zdania też mogą być podzielone ze względu na to, że Firma zorientowała się, że do sprzedaży trafiła taka "felerna" partia aut i poprawiła kolejne. Dlatego w XLV, pomimo że jak piszesz, to te same sprzęgła nie ma tej przypadłości, bo został "poprawiony w tym temacie" A post "falco83"? Kupując zadał pytanie dealerowi o sprzęgło i otrzymał odpowiedź"że już nie ma tego problemu" Sprzedawca się przejęzyczył, czy ki czort?
Sprawę załatwiłoby wezwanie właścicieli tych felernych egzemplarzy do serwisu na wykonanie bezpłatnych napraw i auto tivoli cieszyłoby się i słusznie o wiele większą popularnością i Klienci chcący je kupić nie musieliby z tego rezygnować wchodząc przed zakupem na forum i czytając takie "rodzynki".
Temat do przemyślenia dla Firmy.
Nie mają problemu z tym sprzęgłem tylko pracownicy użytkujący te auta na co dzień, bo jeżdżą nimi za darmo i zostali przeszkoleni w temacie "jak ruszać, aby nie szarpać" Z historii postów wynika, że tivoli moje, Merlina i te, które testował Trawas miały tą przypadłość. To fakt. Pomijam już swoje umiejętności kierowcy, ale Merlini i Trawas, to nie są Kierowcy z pierwszej łapanki i jestem pewna, że się nie mylą, co do wady akurat tych egzemplarzy. Zdania też mogą być podzielone ze względu na to, że Firma zorientowała się, że do sprzedaży trafiła taka "felerna" partia aut i poprawiła kolejne. Dlatego w XLV, pomimo że jak piszesz, to te same sprzęgła nie ma tej przypadłości, bo został "poprawiony w tym temacie" A post "falco83"? Kupując zadał pytanie dealerowi o sprzęgło i otrzymał odpowiedź"że już nie ma tego problemu" Sprzedawca się przejęzyczył, czy ki czort?

Sprawę załatwiłoby wezwanie właścicieli tych felernych egzemplarzy do serwisu na wykonanie bezpłatnych napraw i auto tivoli cieszyłoby się i słusznie o wiele większą popularnością i Klienci chcący je kupić nie musieliby z tego rezygnować wchodząc przed zakupem na forum i czytając takie "rodzynki".
Temat do przemyślenia dla Firmy.
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Merlin » 02 paź 2016, 0:54

małek ....
yy Wtyk audio: służy do odtwarzania muzyki z zewnętrznego
urządzenia dźwiękowego przez głośniki samochodu.
yy Złącze USB: służy do odtwarzania muzyki z urządzenia
magazynującego USB.
yy Wejście HDMI: służy do podłączenia smartfona i innych
urządzeń do odtwarzania filmów.
UWAGA
Niektóre urządzenia magazynujące USB oraz zewnętrzne urządzenia
audio mogą nie współpracować z tym systemem audio.
WSKAZ ÓWKA
Interfejs HDMI: typ interfejsu audio/wideo pozwalający na przesyłanie
nieskompresowanych danych audio/wideo w formacie cyfrowym
do kompatybilnego monitora. Pozwala na oglądanie filmów z zewnętrznych
urządzeń podłączonych za pomocą HDMI.
i kolejny cytat:
yy Oglądanie filmów wideo z urządzeń HDMI podczas jazdy jest
zabronione ze względu na przepisy prawne oraz bezpieczeństwo
ruchu drogowego.
yy Dla bezpieczeństwa jazdy w celu skorzystania z nawigacji lub
systemu wideo zatrzymaj pojazd w bezpiecznym miejscu przy
drodze.
i gdzie tu w instrukcji jest napisane geniuszu że nie działa podczas jazdy ????????? .....jest zabronione ale nie że nie działa.a Ty czytałeś instrukcję czy dane ze szkolenia ???
- malek
- Pan i Władca
- Kontaktowanie:
Postautor: malek » 02 paź 2016, 9:28
Merlin ochłoń, bo widzę, że zaczynasz się gotować.
- malek
- Pan i Władca
- Kontaktowanie:
Postautor: malek » 02 paź 2016, 20:08
barbarka - byłbym wdzięczny, gdybyś wróciła do pierwszego mojego postu w tym wątku i powiedziała, co według Was jest w nim złośliwego, że na mnie wsiedliście? Według mnie wyraziłem w nim obiektywną opinię na temat sprzęgła w Tivoli.
A więc?
A więc?
-
Strona 4 z 8
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- …
- 8
- Następna
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię