To nie jest filtr powietrza!
SsangYong Korando II oferowany był w Polsce wraz z modelem Musso. Wyposażony w rozwiązania techniczne znane z Mercedesa. Ze względu na projekt nadwozia - bezpośredni konkurent Jeepa Wranglera.
-
krisw11
- Stały bywalec
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2000
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
Re: To nie jest filtr powietrza!
Postautor: krisw11 » 04 kwie 2014, 23:42
Jeadro tam stożka nawet nie da sie założyć w środku jak już,to na zewnątrz w środku masz 4 lub 5 dolotów od kolektora ssacego i nie da sie stożka tam założyć,to albo kolega daje nam jakąś popuche tutaj albo faktycznie nie ma pojecia i sugeruje sie jakimś tam napisem.
Kris
-
krisw11
- Stały bywalec
Postautor: krisw11 » 04 kwie 2014, 23:44
Jeszcze jedna sprawa w zwiazku z tym napisem NIE OTWIERAĆ ale podczas pracy silnika !!
Normalnie Motor STOP i otwieraj ,to Chłopaku bez żadnych obaw,nie uszkodzisz,nie wybuchnie itp.maiłem osobiście 3 Koranda i zawsze był tam filtr pow.a jak jużktośto przerobił to masz tam pusto czyli miejce na ori filtr a ktoś nie wiedziec czemu przeniósł go na lewa strone ale to juz przeróbka byłaby bezsensowna.
Normalnie Motor STOP i otwieraj ,to Chłopaku bez żadnych obaw,nie uszkodzisz,nie wybuchnie itp.maiłem osobiście 3 Koranda i zawsze był tam filtr pow.a jak jużktośto przerobił to masz tam pusto czyli miejce na ori filtr a ktoś nie wiedziec czemu przeniósł go na lewa strone ale to juz przeróbka byłaby bezsensowna.
Kris
- kormoran
- Forumowicz
- Model: Korando
Postautor: kormoran » 05 kwie 2014, 10:03
Jak na zdjęciu- z lewej filtr, z prawej kolektor ssący, który jest podzielony na dwie części- aluminiową i z blachy stalowej. Mnie jest potrzebna uszczelka znajdująca się pomiędzy tymi dwiema częściami. Ten układ jest oryginalny, nikt nigdy niczego nie modyfikował, nie "kombinował".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Ptasiek
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2900
Postautor: Ptasiek » 05 kwie 2014, 11:51
Dalej podtrzymuje, że jest to obudowa filtra powietrza i reszta kolegów ma rację że ktoś na rurę założył filtr stożkowy i wywalił zwykły z puchy i jeśli pucha nie jest uszczelniona to silnik ciągnie lewe powietrze razem ze śmieciami. Więc gratuluję wynalazku który w miarę szybko wykończy silnik. Radzę wrócić do starego wydania i w środek włożyć najwyżej filtr sportowy (niby o większej przepuszczalności powietrza) lub normalny i spokojnie jeździć. A jeśli masz tam jakąś uszczelkę to pewno jest to wywalony środek ze zwykłego filtra.
- mussolinii
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1999
- Pojemność silnika: 2900
- Gadu-Gadu: 21490
Postautor: mussolinii » 05 kwie 2014, 12:45
No stary to on nie jest bo ma klime i zdaje sie uklad hamulcowy TRW jak dobrze widze.
Daewoo Musso 2.9TD 1999r wersja HDLX
-
krisw11
- Stały bywalec
Postautor: krisw11 » 05 kwie 2014, 15:14
Ja bym osobiscie założył tam ori filtr wywalił reszte i zostawił ,ktoś ewidentnie to musiał przerobić ale w jakim celu ??? Ja nie znaju 
Kris
- kurpi
- Stały bywalec
Postautor: kurpi » 05 kwie 2014, 16:53
A którędy to tego walca ciągnie powietrze?Może ktoś kiedyś snorkel do niego zakładał i na drugą stronę filtr przełożył?
Był terrano I 2.4 jest golf 1.9 tdi 4x4 oraz Kyron 2.0 
- krzychu
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1999
- Pojemność silnika: 2874
Postautor: krzychu » 05 kwie 2014, 18:05
Zauważcie koledzy, że koło tego dodatkowego filtra rura idzie w dół, jakby ktoś tam turbo wsadził.
Teraz mamy zasadność założenia filtra z puszką rodem z iveco a w oryginał tylko uszczelka (może po oryginalnym filtrze).
Teraz mamy zasadność założenia filtra z puszką rodem z iveco a w oryginał tylko uszczelka (może po oryginalnym filtrze).

Teoria jest wtedy, kiedy wszystko wiemy, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa i nikt nie wie dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką.
Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.
Zapraszam na mojego chomika
hasło: musso
-
unimart
- Stały bywalec
Postautor: unimart » 05 kwie 2014, 18:57
Kormoran, ten samochód wyjechał z fabryki w Korei 6-11-1997. Ma silnik 2,9 wolnossący, a ta tajemnicza obudowa to może być faktycznie domontowany intercooler lub chłodnica oleju. Znalazłem ulotkę firmy Svensk Turbo Teknik z instrukcją montażu w MB 300D.
- kormoran
- Forumowicz
Postautor: kormoran » 07 kwie 2014, 12:48
Jeśli ktoś nadal uważa, że nie ma na Bożym Świecie filtra powietrza w kształcie walca- to oto dowód-
http://www.iparts.pl/czesc/filtr-powiet ... a396s.html
Poza tym dziś w serwisie otrzymałem zapewnienie, że jest to rozwiązanie fabryczne. Po prostu- "niektóre typy tak mają!". Bardzo zainteresowanym mogę podać nr tel. do fachowca (oczywiście na priv.
OKRĄGŁOFILTROWCY WSZYSTKICH KRAJÓW -ŁĄCZCIE SIĘ !!!
http://www.iparts.pl/czesc/filtr-powiet ... a396s.html
Poza tym dziś w serwisie otrzymałem zapewnienie, że jest to rozwiązanie fabryczne. Po prostu- "niektóre typy tak mają!". Bardzo zainteresowanym mogę podać nr tel. do fachowca (oczywiście na priv.
OKRĄGŁOFILTROWCY WSZYSTKICH KRAJÓW -ŁĄCZCIE SIĘ !!!
-
krisw11
- Stały bywalec
Postautor: krisw11 » 07 kwie 2014, 14:54
To Ci powiem Kolego Kormoran,że masz ewenement Korka
bo jak widzisz sam po wpisach,wiekszość jest zdziwiona faktem walcowego filtra w Korandzio. Skąd Ty go kupiłeś takiego dziwaka filtrowego
? Ale poza tym wszystkim ja bym i tak otworzył tą czarna obudowe i zagladnoł z ciekawości co tam jest,napewno nic nie wybuchnie,nie wyleci ani sie nie popsuje. W razie co ,to daj dalszą fotorelacje z tej operacji bo wszyscy jesteśmy ciekawi co tam jest.
Kris
- kormoran
- Forumowicz
Postautor: kormoran » 07 kwie 2014, 16:44
Ten wątek zacząłem dlatego, że pod tą puszką (pustą w środku) jest wilgotno. Układ zasysa mgiełkę olejową, która się tam osadza. Chcę ten element uszczelnić. Do otwarcia puszki zniechęca mnie nie sam napis na niej ( z grzeczności nie będę komentował wpisów o reaktorach atomowych itp.) ale klipsy założone na całym obwodzie (foto), których jest ok. 30 szt. Mimo tych klipsów i mimo pewności, że puszka jest pusta- jeśli będę ją uszczelniał to zrobię zdjęcia.
Wg Pana z serwisu taki układ filtracji powietrza wcale nie jest taki niespotykany. W każdym razie dla niego nie była to żadna sensacja. Samochód do Polski został sprowadzony z Luksemburga, ale wyprodukowano go w tej samej fabryce co wszystkie inne. Wszystkim, którzy starali się pomóc- szczerze dziękuję.
Wg Pana z serwisu taki układ filtracji powietrza wcale nie jest taki niespotykany. W każdym razie dla niego nie była to żadna sensacja. Samochód do Polski został sprowadzony z Luksemburga, ale wyprodukowano go w tej samej fabryce co wszystkie inne. Wszystkim, którzy starali się pomóc- szczerze dziękuję.
Wróć do „Korando II (1997 - 2006)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię