Urwana świeca żarowa
SsangYong Kyron to SUV średniej wielkości, idealny dla typowej 4-osobowej rodziny. Obszerna kabina i przestrzeń bagażowa oraz sprawdzone rozwiązania techniczne i napęd 4x4. Obecnie bardzo popularny model na rynku wtórnym.
-
- Forumowicz
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2000
- Gadu-Gadu: 0
Urwana świeca żarowa
Postautor: king » 05 sty 2011, 20:07
Witam !
Przy okazji wymiany paska klinowego mechanik sprawdził świece żarowe, trzy były dobre,ostatnia od podszybia-spalona. Niestety nie dała się wykręcić, urwała się. Może ktoś z posiadaczy Kyronów przerabiał taki temat i wie czy jest sposób na wydobycie tej świecy beż zdejmowania głowicy. O spalonej świecy nie informowała żadna kontrolka. Dzwoniłem do mechanika ze Rzgowa(spec od urwanych świec od MB ) ale nie miał do czynienie z takimi autami a po oględzinach nie podjął się roboty. Z Zapalaniem nie mam problemów, dodatkowo mam zamontowaną grzałkę bloku silnika ale rozwiązania problemu szukam już teraz bo co będzie jak spali się nastepna świeca?
king
Przy okazji wymiany paska klinowego mechanik sprawdził świece żarowe, trzy były dobre,ostatnia od podszybia-spalona. Niestety nie dała się wykręcić, urwała się. Może ktoś z posiadaczy Kyronów przerabiał taki temat i wie czy jest sposób na wydobycie tej świecy beż zdejmowania głowicy. O spalonej świecy nie informowała żadna kontrolka. Dzwoniłem do mechanika ze Rzgowa(spec od urwanych świec od MB ) ale nie miał do czynienie z takimi autami a po oględzinach nie podjął się roboty. Z Zapalaniem nie mam problemów, dodatkowo mam zamontowaną grzałkę bloku silnika ale rozwiązania problemu szukam już teraz bo co będzie jak spali się nastepna świeca?
king
- malek
- Pan i Władca
- Model: Inny
- Rok produkcji: 2011
- Pojemność silnika: 1200
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Kontaktowanie:
Re: Urwana świeca żarowa
Postautor: malek » 05 sty 2011, 20:56
Są warsztaty, które posiadają specjalne narzędzie do wykręcania urwanych świec żarowych w silnikach cdi... Skąd jesteś? W warsztacie w okolicach Warszawy z tego co się dowiadywałem wykręcenie urwanej świecy kosztuje ok 300zł (z silnika 2.7).
-
- Forumowicz
Postautor: king » 05 sty 2011, 21:55
Jestem ze świętokrzyskiego ale dowiadywałem się również u speca w Stanisławowie Pierwszym(k.W-wy), który robi takie rzeczy,że sprawa jest trudna i wiąże się z możliwością zostawieniem auta na kilka dni a i ostatecznie ze ściągnięciem głowicy( u Kyrona jeszcze tego nie robił). Może ktoś przerabiał ten temat bo świece żarowe są długie i głęboko osadzone, na pewno sprawią więcej problemów niż w silniku 2,7. Dodatkowo operacja będzie wymagać wyjęcia wtrysku paliwa.
pozdrawiam
pozdrawiam
- malek
- Pan i Władca
- Kontaktowanie:
Postautor: malek » 05 sty 2011, 22:33
No właśnie o tym warsztacie mówiłem...
-
- Nowy użytkownik
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2700
Postautor: dariuspolen » 06 sty 2011, 11:36
Ja miałem podobny problem ale sprawa dotyczyła urwanego wtrysku(silnik2,7)nie obeszło się bez sciągnięcia głowicy i oczywiście kosztów(sama uszczelka prawie 800stówek)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Forumowicz
Postautor: king » 22 paź 2011, 18:03
Witam
W końcu udało się rozwiązać problem. Nie było łatwo ale świeca została wykręcona. Koszt nie mały, adekwatny do czasu pracy (prawie dwa dni) ale co najważniejsze obyło się bez zdejmowania głowicy. Gdyby ktoś potrzebował to podaję kontakt do firmy gdzie to robiłem: El-Mot - Autoszlify - Buczek E., S. 23-400 Biłgoraj, Motorowa 12
Tel.: 509277654
king
W końcu udało się rozwiązać problem. Nie było łatwo ale świeca została wykręcona. Koszt nie mały, adekwatny do czasu pracy (prawie dwa dni) ale co najważniejsze obyło się bez zdejmowania głowicy. Gdyby ktoś potrzebował to podaję kontakt do firmy gdzie to robiłem: El-Mot - Autoszlify - Buczek E., S. 23-400 Biłgoraj, Motorowa 12
Tel.: 509277654
king
- malek
- Pan i Władca
- Kontaktowanie:
Postautor: malek » 22 paź 2011, 18:53
Ja wymieniałem świece w swoim Rextonie w wyżej wspomnianym warsztacie w Stanisławowie pod Warszawą. Na 3 wykręcane świece, urwała się jedna (ta najbliżej ściany grodziowej), samochód przyprowadziłem rano, o 16 odebrałem zrobiony. Za wykręcenie urwanej świecy zapłaciłem z tego co pamiętam 500zł.
-
- Forumowicz
Postautor: king » 22 paź 2011, 20:58
Zgoda, 500 zł biorą od jednej świecy jak wszystko idzie "z górki". Nie wiem jak w Rextonie ale w Kyronach wykręcenie urwanej świecy jest dużym problemem, zwłaszcza tej ostatniej. Wcześniej odstawiłem mojego Kyrona do speca w Kielcach, dla którego urwane świece to chleb powszedni-zadzwonił na drugi dzień,że nie da rady. Przynajmniej nie wziął ani grosza ale nadziei już nie miałem,że kiedykolwiek się uda bez "ruszania" głowicy. Ostatnią zimę przeżyłem ze spaloną świecą ale było ciężko z odpalaniem, zwłaszcza gdy byłem w górach na nartach. Dlatego też zamontowałem w bloku silnika grzałkę DEFA, fajna sprawa tylko musi być dojście do 220V, wtedy żadne mrozy nie straszne.
pozdrawiam
pozdrawiam
- hubis
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 2008
Postautor: hubis » 23 paź 2011, 12:27
witam , ja jeszcze nie mialem tego problemu i oby nie ale znalazlem na internecie warsztat ktory sie rekalmuje ze to usuwa profesjonalnie:
http://www.makotechnika.com/
http://www.makotechnika.com/
- hubis
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 2008
Postautor: hubis » 24 paź 2011, 17:22
http://www.urwanaswiecazarowa.pl/?gclid ... fAod0UQpKQ
jeszcze jeden link warsztatu
jeszcze jeden link warsztatu
-
- Forumowicz
Postautor: king » 24 paź 2011, 21:28
Właśnie pierwszy krok wykonałem do mechanika ze Rzgowa (minęło już z 1,5 roku od tamtego czasu). Nie miał właściwych wierteł, zostawiłem mu starą świecę ale przy drugim podejściu (w następnym umówionym terminie) jednak się nie zdecydował. Mówił, że sama operacja wyjęcia świecy np. w mercedesie trwa do godziny. Może gdyby była to świeca 1-3, gdzie jest łatwy dostęp ale przy 4 nie podjął się roboty. Dlatego samych firm świadczące takie usługi jest wiele ale z naszymi autkami jeszcze nie wielu miało do czynienia.
- nologo
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2007
- Pojemność silnika: 1998
Postautor: nologo » 27 paź 2011, 14:48
Witam - ja już też jestem po wymianie świeć żarowych ale u mnie poszło prawie z górki - ostatnia ta przy podszybiu trochę się opierała - ale wykręcili. Jedyne co to z góry zapowiedziałem mechanikom jak się zabierali że mają się tymi świecami zająć jak kobietą - delikatnie. Pozdrawiam. 

Actyon Comfort przejechane ponad 250 tyś km i oddany w dobre ręce.
- Nikka
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2700
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Lokalizacja: Wrocław, a właściwie bliskie okolice od strony Oleśnicy/Trzebnicy
- Kontaktowanie:
Postautor: Nikka » 12 paź 2012, 20:22
Witam po długim czasie spokoju i odświeżam temat.
mamy urwana ostatnią 5 świece [przy podszybiu].
i tu pytanie.
gdzie takie coś mogą wykręcić w okolicy Wrocławia [znalazłyśmy jedna firmę w Jelczu ale oni ponoć zajmują się świecami M8, a Kyrony [przynajmniej 2.7] maja M10.
i kolejne pytania chyba powiązane.
czy ta urwana świeca może mieć wpływ na odpalanie przy temperaturze poniżej zera?
czy czujnik temperatury zewnętrznej [świruje i chyba z racji kiepskiego przewodnictwa, bo jak jest wilgotno to działa dobrze] ma wpływ na grzanie świec i odpalanie. mowa o czujniku w combo AQS. według serwisu klimy wyskakuje tylko błąd czujnika słońca i właśnie jesli nie styka, to wskazuje temp. zewnętrzną 55 stopni.
ale generalnie najbardziej na tej świecy nam zależy.
będę wdzięczna Panowie za wszelkie rady, bo zima tuż tuż i boje sie, że znów będziemy Smoka plakiem męczyć, a to nie zdrowe ani dla nie go ani dla naszego zdrowia psychicznego.
pozdrawiam cieplutko
mamy urwana ostatnią 5 świece [przy podszybiu].
i tu pytanie.
gdzie takie coś mogą wykręcić w okolicy Wrocławia [znalazłyśmy jedna firmę w Jelczu ale oni ponoć zajmują się świecami M8, a Kyrony [przynajmniej 2.7] maja M10.
i kolejne pytania chyba powiązane.
czy ta urwana świeca może mieć wpływ na odpalanie przy temperaturze poniżej zera?
czy czujnik temperatury zewnętrznej [świruje i chyba z racji kiepskiego przewodnictwa, bo jak jest wilgotno to działa dobrze] ma wpływ na grzanie świec i odpalanie. mowa o czujniku w combo AQS. według serwisu klimy wyskakuje tylko błąd czujnika słońca i właśnie jesli nie styka, to wskazuje temp. zewnętrzną 55 stopni.
ale generalnie najbardziej na tej świecy nam zależy.
będę wdzięczna Panowie za wszelkie rady, bo zima tuż tuż i boje sie, że znów będziemy Smoka plakiem męczyć, a to nie zdrowe ani dla nie go ani dla naszego zdrowia psychicznego.
pozdrawiam cieplutko

kobieca strona życia
http://przepis-na-kobiete.pl
http://przepis-na-kobiete.pl
-
- Nowy użytkownik
- Pojemność silnika: 1998
Postautor: kolas18 » 18 paź 2012, 13:56
http://www.4metal.pl/artykuly/helicoil- ... h-gwintow/ warsztaty kasuja po 500 1000 zł nawet bez sciagania głowicy mozna naprawic zerwany gwint swiecy a na allegro cena zestawu naprwaczego od 80 do 200 zł 5 minut doboty Helicoil
Niedajcie sei naciagac
Niedajcie sei naciagac
-
- Rusza z kopyta
Postautor: marekffg » 22 paź 2012, 19:30
kolas18 pisze:http://www.4metal.pl/artykuly/helicoil-plus-zestawy-naprawcze-do-uszkodzonych-gwintow/ warsztaty kasuja po 500 1000 zł nawet bez sciagania głowicy mozna naprawic zerwany gwint swiecy a na allegro cena zestawu naprwaczego od 80 do 200 zł 5 minut doboty Helicoil
Niedajcie sei naciagac
zgadzam sie z toba co do naciagaczy.ostatnio mialem problem z urwanym wtryskiem.tak przy wtrysku jak i przy swiecy istnieje ryzyko opilkow ,ktore wpadna do srodka.zaden odkurzacz tego nie wyciagnie.jesli juz przewiercimy sie do srodka to lepiej zdjac glowice i wyczyscic.mamy pewnosc ,ze nic tam nie zostalo:)opilek nawet aluminiowy moze narobic balaganu.pozdrawiam
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię