YelonkoskY pisze:alfik pisze:W rozmiarze np. 255/70r16, 255 to szerokość balona, 70 to wysokość gumy (profil) jako procent szerokości, zaś 16 to średnica obręczy w calach. Będzie więc 2 calach 255*0,7*2/25,4+16 czyli 30. A szerokość w calach to 10.
No i czuję się jak na matematyce - ktoś do mnie mówi a ja widzę tylko poruszające się usta a nic nie kumam![]()
Pierwsza część jest jasna bo to akurat wiem że w tym zapisie 255 to szerokość 70 to profil a 15 czy 16 to felga ale to jak wyciągnałeś z tego że opona ma 30 cali to już dla mnie zupełnie niejasne i pewnie zaraz zarobię pałę w dzienniku bo:
jeśli weźmiemy 255x0,7x2 (mnożę bo "*" uznaję za mnożenie, i przy okazji nie wiem skąd liczba 2) co daje 357 i podzielimy to ( bo znak "/" uznaję za dzielenie) przez 25,4(nie wiem skąd ta liczba)+16 co daje łącznie 41,4 to jak byk wychodzi mi 8,62 a nie 30 i ni cholery nie wiem skąd te 30 caliBłagam wyjaśnijcie mi to bo dziś nie usnę a jutro mam ciężki dzień
Kolego, tu nie ma filozofii

a z matematyki pani uczyła mnie o kolejności wykonywania działań:) wpierw mnożenie(matematyczne,nie biologiczne:)) i dzielenie, następnie dodawanie i odejmowanie;) także by wyliczyć to na przykładzie tej Twojej oponki to musisz działac tak:
255(szer. opony - w mm)
70(wysokość pomiedzy glebą a rantem felgi - % szerokości opony) =0,7x255
16(średnica felgi - w calach)
by obliczyć srednicę całego koła w calach musisz:
1. obliczyć wysokość profilu opony: 255x0,7=178,5mm
2. mnożysz to razy 2 gdyż pod felgą masz profil i nad felgą jest profil.
178,5x2=357mm
trzeba teraz to przekonwertować na cale:)
1 cal= w przyblizeniu 2,54cm=25,4mm
zamieniając nasze 357mm na cale otrzymujemy:
357/25,4=14 cali
wyliczyliśmy tu wysokość samej gumy nad i pod felgą w calach. By wiedzieć ile wynosi średnica koła w calach musimy wykonać skomplikowane działanie:
14“+16“=30“
i oto mamy

co do wartości rzeczywistej to najlepiej zmierzyć fizycznie, tzn przy użyciu przyrządu mierniczego ile wynosi w cm średnica koła i podzielić to przez 2,54. chodzi tu oto ze wartości pomiędzy tym co jest nadrukowane na oponie a średnicą rzeczywistą są rozbieżne...
i tu przykład mojej opony...
mam paputki Insa Turbo Special Track w rozmiarze eu: 265/75/R16
przeliczając to na cale wychodzi okolo 31,6 cala. opona w rzeczywistości ma więcej i to sporo bo mierząc średnicę wraz z klockami otrzymalem 83cm. przeliczając to na cale wychodzi ponad 32,6 cala.
co do obwodu koła to teraz mam 260cm.
fabryczne miałem 223cm
różnica jest wiec bardzo duża. Wynosi aż 16%
czyli mając na oponach insa turbo na liczniku 100km/h w rzeczywistości jadę 116km/h