Witam,
Mam musso z 2,9 td. Ostatnio pojeździłem troche ostrzej w terenie, załączyła się wiskoza przy wentylatorze i teraz pracuje cały czas. Zauważyłem że nawet silnik mniej równo pracuje przez tą zapiętą wiskoze. Najdziwniejsze jest to że po zgaszeniu silnika mogę swobodnie obracać wentylatorem, chodzi lekko i ani śladu po spięciu wiskozy, natomiast zaraz po odpaleniu wentylator rusza i nie daje sie zatrzymać nawet śrubokrętem. Ktoś może doradzić czy to napewno sprzęgło wiskozowe do wymiany bo wydaje mi się to dziwne.
Wiskoza 2,9 td pracuje cały czas
Ssangyong Musso znany jest w Polsce także pod marką Daewoo. Pierwszy model koreańskiej marki, który był oferowany oficjalnie w kraju. Napęd 4x4, nadwozie zbudowane na ramie i doskonałe właściwości terenowe to główne cechy Musso
- leon81
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 2000
- Pojemność silnika: 2874
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
Re: Wiskoza 2,9 td pracuje cały czas
Postautor: leon81 » 05 sty 2014, 23:48
Wisko do naprawy. Jest w sieci nawet gdzieś jak je zregenerować - na przykładzie merca. Wypływa z niej olej i takei głupoty się dzieją. Są cztery możliwości:regenerujesz, kupujesz nowe, wkręcasz śrubę i spinasz na stałe, wymieniasz na wentylatory elektryczne.
Niemożliwe od ręki, cuda w trzy dni !!!
- dragsterdh
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2900
- Gadu-Gadu: 13934289
Postautor: dragsterdh » 06 sty 2014, 6:52
A jeśli będzie na stałe, to w niczym nie będzie przeszkadzało? Poza syfem w całej komorze silnika 

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa."
https://www.facebook.com/ProjektMusso
http://picasaweb.google.com/dragsterdh/
https://www.facebook.com/ProjektMusso
http://picasaweb.google.com/dragsterdh/
-
- Rusza z kopyta
Postautor: squid » 06 sty 2014, 11:11
problem w tym że wiskoza jest na stałe, pracuje jak silnik turboodrzutowy, wczoraj próbowałem zregenerować na motodoktora, ale przy montażu prawie bym palca stracił wiec jeszcze testów nie robiłem
Teraz pytanie - czy wiskoza zaraz po odpaleniu jest zapięta przez jakiś czas czy powinna chodzić luźno, bo o zatrzymaniu jej zaraz po starcie silnika, patykiem czy srubokrentem nie ma mowy? Przy okazji jak ktoś ma popsutą wiskozę to może by sprzedał płytkę bimetalową bo moja ma ślady pęknięcia. Narazie nie pękła cała ale pewnie w koncu strzeli.

- marekvandame
- Forumowicz
- Rok produkcji: 1999
- Pojemność silnika: 2900
Postautor: marekvandame » 06 sty 2014, 18:29
wiskoza niemoze byc na stale bo silnik traci na mocy. ona go przytrzymuje delikatnie, a na allegro jest pelno wiskoz, heba podhodza z merca nie?? wydaje mi sie ze tak bo mam kilka silnikow od kaczki sprintera itd i heba takie same przy kazdym silniku
- leon81
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2874
Postautor: leon81 » 07 sty 2014, 9:40
No pewnie że jak jest na stałe to traci trochę mocy - ale w korku i dużym cieple D..E ratuje. Teraz to można i bez wentylatora jeździć. Tuż po odpaleniu wisko powinno się móc zatrzymać ręką bez ucięcia palców. Po jej załączeniu ( rozgrzaniu w środku oleju) i po wyłączeniu silnika prawie jej nie ruszysz.
Niemożliwe od ręki, cuda w trzy dni !!!
Wróć do „Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię