Wlew oleju manualnej skrzyni biegów
Ssangyong Musso znany jest w Polsce także pod marką Daewoo. Pierwszy model koreańskiej marki, który był oferowany oficjalnie w kraju. Napęd 4x4, nadwozie zbudowane na ramie i doskonałe właściwości terenowe to główne cechy Musso
-
- Rusza z kopyta
- Model: Musso
- Gadu-Gadu: 0
Wlew oleju manualnej skrzyni biegów
Postautor: squid » 02 paź 2014, 10:31
Witam
może podpowie ktoś gdzie na skrzyni szukać wlewu oleju i czy olej ATF DEXRON II może być? Po raz drugi wymieniam linki w tym roku biegi wchodzą idealnie.. może oleju mało.
może podpowie ktoś gdzie na skrzyni szukać wlewu oleju i czy olej ATF DEXRON II może być? Po raz drugi wymieniam linki w tym roku biegi wchodzą idealnie.. może oleju mało.
- dragsterdh
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2000
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 13934289
Re: Wlew oleju manualnej skrzyni biegów
Postautor: dragsterdh » 02 paź 2014, 12:14
W zasadzi to tylko Dexron II. Te linki to dość delikatna sprawa w tych autach. Nic na siłę, trochę wyczucia 

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa."
https://www.facebook.com/ProjektMusso
http://picasaweb.google.com/dragsterdh/
https://www.facebook.com/ProjektMusso
http://picasaweb.google.com/dragsterdh/
-
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 1999
- Skrzynia biegów: Ręczna
Postautor: mirek » 02 paź 2014, 19:43
Korki spustowy i wlewowy znajdziesz po prawej stronie skrzyni można powiedzieć, że pod mocowaniem linek tylko sporo niżej, do kręcenia kwadrat 10. Jeżeli nie wymieniałeś oleju od zakupu to lepiej wymień bo nie wiadomo co jest zalane. Przed spuszczeniem oleju radzę sprawdzić czy ruszysz korek do wlewania bo jak nie odkręcisz to lipa, skrzynia sucha dupa mokra
(czytałem, na tym forum czywiście, że mechanicy walczyli z korkiem palnikiem). Przy oazji wynień w reduktorze, 5l akurat wystarczy na wymianę - skrzynia 3,5 reduktor 1,2. Powodzenia

-
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2005
Postautor: Noriega » 04 paź 2014, 23:36
Ja ma skrzynie nowszą, bez linek, tylko z wybierakiem, tak samo do dupy to działa, dzwignie też lata jak makutra
Ale wlew oleju ja mam po lewej., i wchodzi więcej niż3,4 litra. Mi weszło jakieś 3.9-4.0 do poziomu korka, Po doleniu przestała mi szumieć 5-tka !
A mechanicy pewnie czytali te same tabeli co wy, i wlali 3.4 no i na 5 tce wydawało dziwne dzwięki, a jak ja tabelkę olałem i dolałem to skrzyni pomogło

Ale wlew oleju ja mam po lewej., i wchodzi więcej niż3,4 litra. Mi weszło jakieś 3.9-4.0 do poziomu korka, Po doleniu przestała mi szumieć 5-tka !
A mechanicy pewnie czytali te same tabeli co wy, i wlali 3.4 no i na 5 tce wydawało dziwne dzwięki, a jak ja tabelkę olałem i dolałem to skrzyni pomogło

-
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 1996
Postautor: Miglanc » 03 gru 2020, 17:35
Witam
Odnoście wymiany oleju w skrzyni biegów. Walczyłem z tym dzisiaj i te te ponad 3 litry to chyba lekka przesada. Jeżeli mamy ta samą skrzynię, to w Manualu (w załączniku obrazek ) napisane jest że wchodzi 1,8 do 2 l. Jeżeli by zalał po sam korek, to na pewno wejdzie ponad 3 litry, ale w instrukcji nie ma nic napisane że korek wlewu to też poziom oleju. W reduktorze i w mostach jest opisane, przy , że to poziom oleju, a przy skrzyni nic. No i wylałem starego oleju ok 2 l
Odnoście wymiany oleju w skrzyni biegów. Walczyłem z tym dzisiaj i te te ponad 3 litry to chyba lekka przesada. Jeżeli mamy ta samą skrzynię, to w Manualu (w załączniku obrazek ) napisane jest że wchodzi 1,8 do 2 l. Jeżeli by zalał po sam korek, to na pewno wejdzie ponad 3 litry, ale w instrukcji nie ma nic napisane że korek wlewu to też poziom oleju. W reduktorze i w mostach jest opisane, przy , że to poziom oleju, a przy skrzyni nic. No i wylałem starego oleju ok 2 l
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Rusza z kopyta
Postautor: PawelC » 21 gru 2020, 0:17
Miglanc pisze:Witam
Wczoraj wymieniałem olej w skrzyni biegów musso 2,9 manual 2001 r i wyleciało ze skrzyni sporo ponad dwa litry (trudno się bawić w mierzenie zawartości 5 litrowej bańki z obciętą boczną ścianka ale spłynęło ze skrzyni dobrze ponad połowę pojemnika) a weszło zgodnie z instrukcją około 3,4 litra.
-
- Rusza z kopyta
Postautor: PawelC » 22 gru 2020, 21:30
Miglanc pisze:No ale zgodnie z instukcją ma być 1,8-2 l
Lej ile chcesz, twój samochód twój problem, w.g.instrukcji z forum do manualnej skrzyni biegów Daewoo Musso wlewa się 3,4 l oleju dextron II/III (daewoo_musso_manual_eng.pdf section 5B strona 886 skrzynia T5WC ) i 1,2 l tego samego oleju do skrzyni rozdzielczej.
W instrukcji obsługi musso https://www.manualslib.com/manual/11443 /Ssangyong-Musso.html?page=137#manual na stronie 137 podany jest sposób sprawdzenia poziomu oleju w skrzyni biegów i wynika z niego, że należy napełnić skrzynię do górnego korka i dolewać na zimnej skrzyni biegów aż olej zacznie wyciekać. Większość osób , które wymieniały olej w skrzyni biegów w Musso twierdzi, że "pod korek" wlewowy wchodzi 3,4-3,6 litra dextronu, ale jak już pisałem na wstępie, twoje małpy, twój cyrk.
P.S. Stronę można przeglądać online mniej więcej po polsku przy użyciu tłumacza np. w przeglądarce Chromium
nie wchodzi cały link więc proszę wkleić adres strony : www.manualslib.com/manual/ 1144306/Ssangyong-Musso.html?page=137#manual
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Miglanc » 22 gru 2020, 21:46
Ten u góry obrazek to z instrukcji z tego forum. Schematy rozmieszczenie poszczególnych podzespołów auta zgadza się co do joty. Ten link co podałeś nie wchodzi . Chcę to zrobić jak należy, ale gdzieś wkrada się błąd. Tak zgadza się , leje się Dextron II do skrzyni i reduktora i bodajże do wspomagania kierownicy. Kolego jeżeli możesz daj mi jakieś inne namiary na tą instrukcję bo z tego linku błąd pokazuje
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Miglanc » 22 gru 2020, 21:53
Zbadam jeszcze temat, będę miał czas. Sprzęt i tak uziemniony do połowy stycznia. Dzisiaj sprzęgło odmówiło posłuszeństwa. Ślizgało się, po chwili specyficzny zapach palącego się sprzęgło, a na końcu pedał sprzęgła wchodzi do podłogi prawie bez oporu
Dobrze że zjechałem do domu, bo mało brakło i został bym w środku niczego 

-
- Rusza z kopyta
Postautor: PawelC » 22 gru 2020, 21:55
spróbuj tak : https://www.manualslib.com/manual/ dołącz do tego linku tekst 1003885/Daewoo-Musso.html
P.S. jeżeli będziesz zmieniał sprzęgło to zastanów się nad wzmocniona tarczą dedykowaną do samochodów terenowych. Wystarczy nabić ma starą tarczę wzmocnione okładziny. Poszukaj serwisu sprzęgieł w twojej okolicy i spytaj się mechanika czy da się to zrobić.
P.S. jeżeli będziesz zmieniał sprzęgło to zastanów się nad wzmocniona tarczą dedykowaną do samochodów terenowych. Wystarczy nabić ma starą tarczę wzmocnione okładziny. Poszukaj serwisu sprzęgieł w twojej okolicy i spytaj się mechanika czy da się to zrobić.
Ostatnio zmieniony 22 gru 2020, 22:11 przez PawelC, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Miglanc » 22 gru 2020, 22:05
Ło takie coś wyskakuje
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Rusza z kopyta
Postautor: PawelC » 22 gru 2020, 22:21
To teraz dopisz w pasku adresowym przeglądarki , po adresie, który ci się wyświetlił, tekst 1003885/Daewoo-Musso.html
albo wpisz w wyszukiwarce google tekst
ssangyong musso workshop manual pdf
i przejdź do strony
DAEWOO MUSSO SERVICE MANUAL Pdf Download..
dziewiaty link od góry
albo wpisz w wyszukiwarce google tekst
ssangyong musso workshop manual pdf
i przejdź do strony
DAEWOO MUSSO SERVICE MANUAL Pdf Download..
dziewiaty link od góry
Wróć do „Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię