Pewnie, że dobra cena bo najczęściej spotykamy 175 zł za linkę. Ale, czy na prawdę trzeba ją wymieniać ? Nie często się zaciera a regulację przecie ma.
Co do skrzyni to na wymianach oleju nie ma co oszczędzać bo jak zacznie szarpać to już po ptokach i wydatki idą poważne. Nawet jak się nie wymienia oleju to warto co jakiś czas sprawdzić jego poziom. Te skrzynie nie lubią i nie tolerują ubytków. Dobrze smarowana skrzynia automat potrafi przeżyć nawet ręczną.
Wymiana ESP
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
- sergio1969
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2694
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 0
- Kontaktowanie:
Re: Wymiana ESP
Postautor: sergio1969 » 14 paź 2014, 22:12
Zgadza sie nie ma co oszczedzac bo mozna wpasc w grubsze koszta ja zaplacilem 8 stowek z wymiana filtra i jest cacy narazie jeszcze 45 tys km i nastepna wymiana a linke jedna mam zatarta calkiem wiec jak beda robic to wymienia komplet bo sa ponoc ssynchronizowanetak mi Jacek napisal i odrazu komplet naprawczy nie wiem po co bo nigdy nie uzywalem recznego w zadnym wozie a ze tanio wiec niech wymienia zwlaszcza ze to bedzie robil szwagier z synem bo maja warsztat. wiem ze szwagier to nierodzina ale jezeli chodzio samochody to mam pelne zaufanie.-pozdro Trawus
Sergio
-
- Rusza z kopyta
- Pojemność silnika: 2696
Postautor: matimati » 14 paź 2014, 23:07
U mnie przez właśnie zapieczony auto regulator się zatarła. Mechanik postawił sprawę jasno, że dla niego jest obojętnie czy będziemy regenerować tą starą czy wymieniamy na nową. Sprawdziliśmy cenę i dostępność i moją decyzją, że wymieniamy. Jeśli chodzi o używanie ręcznego to, mam mały skos pod domem. W poprzednim samochodzie z automatem zawsze stawałem na N ręczny i dopiero jak stał na ręcznym przerzucałem na P. Teraz z nowym dla mnie Rextonem szkoda mi skrzyni kiedy stoi wyłącznie na P. Koszt nowej linki jest malutki w porównaniu do naprawy skrzyni:-P
-
- Rusza z kopyta
Postautor: matimati » 15 paź 2014, 13:39
Hamulec ręczny działa:-) Ta linka za 120zł jest na dwie strony. Olej w moście wymieniony. Stary wyglądał jakby był wlany jeszcze w Korei:-) Jeśli chodzi o ESP to czyszczenie tych czujników nie dało rezultatów dalej jest ten sam błąd, którego nie można wykasować. Ktoś wie może Czy siła wyrażona w barach powinna mieć jakąś wartość bez naciskania pedału hamulca? Jeden pokazywał cały czas 2-3 bary drugi 0. Po naciśnięciu oba pokazywały około 140 barów. Po zamianie miejsc ten, który pokazywał 2-3 bary zaczął pokazywać 12 bar... Jeśli ktoś będzie podłączał Rextona pod komputer to bardzo proszę o sprawdzenie tych parametrów w czasie spoczynku. Jakieś sugestie, czy szukać czujnika? Dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi.
-
- Rusza z kopyta
Postautor: matimati » 15 paź 2014, 14:11
Czyli ten, który wskazuje parametry ,,na sucho" do wymiany...
-
- Rusza z kopyta
Postautor: matimati » 23 paź 2014, 12:33
Ciekawostka do tematu: Czujniki znalazłem używane (dziękuję Unimart za informację i przepraszam, że nie zamówiłem u Pana) za 150zł za parę. Jednak za nim czujniki znalazłem, zostały wysłane itp. Esp świeciło coraz rzadziej, a od trzech dni jest spokój. Wczoraj wykasowaliśmy błąd (wcześniej nie było można skasować) i na razie wszystko działa:-) Może czyszczenie czujników pomogło ale po czasie??? Mechanik skomentował to zdaniem ,,Tylko SsangYong sam się może naprawić":-) Dziękuję za całą pomoc i pozdrawiam.
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię