a co myslicie o zespawaniu tego elementu jeśli dotyczy ostatniego zwoju -jakies 10 cm od dołu ? bo i o takiej praktyce słyszałem
WYMIANA SPRĘZYN
Ssangyong Musso znany jest w Polsce także pod marką Daewoo. Pierwszy model koreańskiej marki, który był oferowany oficjalnie w kraju. Napęd 4x4, nadwozie zbudowane na ramie i doskonałe właściwości terenowe to główne cechy Musso
- czałczesku
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1999
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
WYMIANA SPRĘZYN
Postautor: czałczesku » 06 cze 2008, 12:08
Mam pytanie czy jeśli pęknie sprężyna z jednej strony w samochodie co już trochę pojeżdił to wymieniamy jedną czy obie . Czy nowa będzie miała podobne właściwości do tej po drugiej stronie i czy samochód nie bedzie przechylony w krórąś stronę. Nieby proste pytanie a ,, fachowcy ,, mają zdania podzielone tzn jest szkoła Falenicka i Otwocka
a co myslicie o zespawaniu tego elementu jeśli dotyczy ostatniego zwoju -jakies 10 cm od dołu ? bo i o takiej praktyce słyszałem
- DANIEL
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1995
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 6176733
Re: WYMIANA SPRĘZYN
Postautor: DANIEL » 06 cze 2008, 13:27
spawanie ,skracanie , i tym podobne to kaskaderskie wyczyny dla małoletnich amatorów tuningu , nie rób tego kolego
tylko odrzałuj kaske i kup sobie nowe zawsze dwie sztuki albo troche dłuzsze np +2 ,+5 i zobaczysz nie te auto !
całkiem inaczej bedzie sie zachowywał na asfalcie i w terenie tez Ja bynajmniej tak zrobiłem !
tylko odrzałuj kaske i kup sobie nowe zawsze dwie sztuki albo troche dłuzsze np +2 ,+5 i zobaczysz nie te auto !
całkiem inaczej bedzie sie zachowywał na asfalcie i w terenie tez Ja bynajmniej tak zrobiłem !
DANIEL-Musso 2,9 TD Automat - lift: 6-8cm-245/75 R16
- msch00
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1998
- Pojemność silnika: 2874
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 129365
Postautor: msch00 » 06 cze 2008, 13:34
Witam
Powinieneś wymienić z obu stron. Tak samo jak wymienia się klocki hamulcowe, tarcze, amortyzatory - zawsze parami. Sprężyny zawsze po jakimś czasie użytkowania tracą swoje właściwości. Wymiana z jednej strony, spowoduje, że tłumienie będzie nierówne i będzie to odczuwalne przy jeździe - auto będzie ściągało.
Pozdrawiam
Powinieneś wymienić z obu stron. Tak samo jak wymienia się klocki hamulcowe, tarcze, amortyzatory - zawsze parami. Sprężyny zawsze po jakimś czasie użytkowania tracą swoje właściwości. Wymiana z jednej strony, spowoduje, że tłumienie będzie nierówne i będzie to odczuwalne przy jeździe - auto będzie ściągało.
Pozdrawiam
-
Kolas84
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 1998
- Gadu-Gadu: 7415318
Postautor: Kolas84 » 07 cze 2008, 18:58
od razu wymieniaj obydwie , polecam Pol spring z Poznania , ja bralem dwie troche wyzsze i jedze na nich rok
wszystko elgancko pracuje i nie drogie sa ,doswiadzcenie maja , jestem z Poznania jakby co wiec mohe pomoc w zakupie
wszystko elgancko pracuje i nie drogie sa ,doswiadzcenie maja , jestem z Poznania jakby co wiec mohe pomoc w zakupie
-
Asgalt
- Forumowicz
- Rok produkcji: 1996
Postautor: Asgalt » 07 cze 2008, 22:33
Kolas84 - siemka Ziom! Jam też ze stolicy Krainy Podziemnego Pomarańczka 
Człowiek się rodzi
Choć mu to szkodzi
Kliknij - sobie nie zaszkodzisz, a ja będę miał mały bonus w innym świecie
Choć mu to szkodzi
- czałczesku
- Stały bywalec
Postautor: czałczesku » 08 cze 2008, 7:43
Asgalt
,,Podziemnego pomarańczyka,, ? . Masz na myśli ziemniaki...?
A z tymi sprężynami to przyznam sie bez bicia ,że nie chodzi o Musso . Na codzień jeżdżę Vectrą . Auto niedozarąbania,
Sprężyna pękła jak wpadłem w dziurę . Cos delikatnie stukało w kole to pojechałem do mechanika . Wymienił końcówkę drążka ale to nie pomogło . Okazało się sprężyna . Była pęknięta ale siedziała na swoim miejscu . Po usunięciu tego pęknietego fragmentu nadal jeżdżę ale kierownica jest o jakies 3 stopnie skręcona przy jeżdzie na wprost . Nic się nie dzieje a boje sie grzebać za bardzo a właściwie oddawać samochód w łapy mechaników bo zwykle dopiero wtedy pojawiaja się kłopoty.
,,Podziemnego pomarańczyka,, ? . Masz na myśli ziemniaki...?
A z tymi sprężynami to przyznam sie bez bicia ,że nie chodzi o Musso . Na codzień jeżdżę Vectrą . Auto niedozarąbania,
Sprężyna pękła jak wpadłem w dziurę . Cos delikatnie stukało w kole to pojechałem do mechanika . Wymienił końcówkę drążka ale to nie pomogło . Okazało się sprężyna . Była pęknięta ale siedziała na swoim miejscu . Po usunięciu tego pęknietego fragmentu nadal jeżdżę ale kierownica jest o jakies 3 stopnie skręcona przy jeżdzie na wprost . Nic się nie dzieje a boje sie grzebać za bardzo a właściwie oddawać samochód w łapy mechaników bo zwykle dopiero wtedy pojawiaja się kłopoty.
- czałczesku
- Stały bywalec
Postautor: czałczesku » 08 cze 2008, 7:46
Mam chyba sklerozę .
Dzięki za szybkie odpowiedzi i rady . Chyba zrobię jak piszecie
Dzięki za szybkie odpowiedzi i rady . Chyba zrobię jak piszecie
-
Asgalt
- Forumowicz
- Rok produkcji: 1996
Postautor: Asgalt » 09 cze 2008, 10:14
czałczesku pisze:,,Podziemnego pomarańczyka,, ? . Masz na myśli ziemniaki...?
Nu pewnie!!!
Człowiek się rodzi
Choć mu to szkodzi
Choć mu to szkodzi
Wróć do „Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię