Zakup Actyona Sport
SsangYong Actyon Sports to pickup, którym przewieziesz niezbędny ładunek. Wygrywa z rozwiązaniami konkurencyjnych marek komfortem jazdy zbliżonym do samochodów typu SUV i lepszymi właściwościami jezdnymi
- prnd
- Rusza z kopyta
- Model: Actyon Sports
- Rok produkcji: 2008
- Pojemność silnika: 2000
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
Zakup Actyona Sport
Postautor: prnd » 02 kwie 2009, 0:32
Witam ynalayem actzona sport y ciekawzm wzposayeniem i niskim pryebiegiem około 5000km. Na co zwrócić uwagę przy zakupie?. Ponoć miał przerysowany zderzak. W Ssangyongu powiedziano mi że po VIN`ie nic nie widać.
- prnd
- Rusza z kopyta
Re: Zakup Actyona Sport
Postautor: prnd » 08 kwie 2009, 9:13
Witam
Zamówieł po tej wielkiej obniżce Actyonasport elegance ale w manualu. Zobaczymy. Pojexdzie próbnej:
- samochodem teruje się jak samolotem - układ kierowniczy nie ma kontaktu z nawierzchnią (trzebs ię do tego przyzwyczaić)
- i buja jak statkiem (polecili mi na "pakę" wrzucić ze 200kg i tak jeździć by nim nie rzucało)
wyposażenie ok ale plastiki sa dośc marnej jakości - nie ważne za tę cene to ok. Po przesiadce z VW 2.0 TDI silnik ssangyonga JEST PRAWIE NIESŁYSZALNY
Zamówieł po tej wielkiej obniżce Actyonasport elegance ale w manualu. Zobaczymy. Pojexdzie próbnej:
- samochodem teruje się jak samolotem - układ kierowniczy nie ma kontaktu z nawierzchnią (trzebs ię do tego przyzwyczaić)
- i buja jak statkiem (polecili mi na "pakę" wrzucić ze 200kg i tak jeździć by nim nie rzucało)
wyposażenie ok ale plastiki sa dośc marnej jakości - nie ważne za tę cene to ok. Po przesiadce z VW 2.0 TDI silnik ssangyonga JEST PRAWIE NIESŁYSZALNY
-
- Stały bywalec
- Model: Inny
Postautor: alfik » 08 kwie 2009, 10:12
Ja na Kyrona regularnie przesiadam się z VW TFSI
Silnik jest wóczas zdecydowanie słyszalny, natomiast nie mam stresu przy prowadzeniu - jest inaczej, jest mniej czuło, ale jest też dostatecznie pewnie i precyzyjnie. Przejażdźka starszym Jeepem, Range Roverem albo Nissanem Terrano 2 pokazuje, że Ssangyong jest jak osobówka. Małe auta miejskie prowadzą się moim zdaniem znacznie gorzej, szczególnie na trasie.
Rady - ostrożnie z kluczykiem (delikatny), ostrożnie w wodą (mam nowy alternator
, a była to tylk kałuża na ulicy), w terenie - uważaj na nie osłonięte (osłonięte plastikiem) dolne krawędzie chłodnic (ja uważałem i jest OK). Powodzenia.

Rady - ostrożnie z kluczykiem (delikatny), ostrożnie w wodą (mam nowy alternator

- nologo
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2007
- Pojemność silnika: 1998
Postautor: nologo » 08 kwie 2009, 10:43
Witam,
Widać, że chyba nie miałeś styczności z samochodami typu pick-up. Każdym buja jak nie wrzucisz min 200 kg na pakę. Osobiście jeżdżę actyonem (nie pic-upem), w wersji comfort - im mniej elektroniki tym mniej może się zepsuć. Mam do dyspozycji jeszcze nissana np-300 pic-upa. Tam to są plastiki - wnętrze jak z nissana sunny z rocznika 95 a kierownica od primery. Buja jak każdym pic-upem. Wspomaganie kierownicy jest jeszcze większe niż w ss actyonie. Generalnie trzeba pamiętać iż pic-up to samochód dostawczy a nie rodzinny. Pewnie zabierze na pokład 5 osób i ekwipunek ale zawsze będzie to dostawczak. A szczególnie denerwują mnie osobiście w pic-upach zabudowy typu hard-top. Obojętnie jakiej firmy by nie była i do jakiej marki samochodu to i tak po kilkudziesięciu km zacznie piszczeć i trzeszczeć jak w poczciwym polonezie truck-u
. Pozdrawiam.
Widać, że chyba nie miałeś styczności z samochodami typu pick-up. Każdym buja jak nie wrzucisz min 200 kg na pakę. Osobiście jeżdżę actyonem (nie pic-upem), w wersji comfort - im mniej elektroniki tym mniej może się zepsuć. Mam do dyspozycji jeszcze nissana np-300 pic-upa. Tam to są plastiki - wnętrze jak z nissana sunny z rocznika 95 a kierownica od primery. Buja jak każdym pic-upem. Wspomaganie kierownicy jest jeszcze większe niż w ss actyonie. Generalnie trzeba pamiętać iż pic-up to samochód dostawczy a nie rodzinny. Pewnie zabierze na pokład 5 osób i ekwipunek ale zawsze będzie to dostawczak. A szczególnie denerwują mnie osobiście w pic-upach zabudowy typu hard-top. Obojętnie jakiej firmy by nie była i do jakiej marki samochodu to i tak po kilkudziesięciu km zacznie piszczeć i trzeszczeć jak w poczciwym polonezie truck-u

Actyon Comfort przejechane ponad 250 tyś km i oddany w dobre ręce.
- prnd
- Rusza z kopyta
Postautor: prnd » 12 kwie 2009, 22:33
Ok dzieki za porady. Fakt pick`upem nigdy wcześniej nie jeździłem co nie zmienia faktu że charakter pracy nakazuje przesiadkę . Pełne odliczenie VAT-u dodatkowy plus.
We wtorek odbieram. Zobaczymy jak będzie. W środę już mam do zrobienia ponad 1000km. Na marginesie. shell wprowadza właśnie do Polski najlepszy diesel na świecie. Ciekawe czy nada się tez do starszych silników. Jakby nie było "ropa" smaruje wtryski a ciekawe czy to nowe paliwo (bezbarwne) nie będzie niszczyć silnika
Pozdrawiam wielbicieli koreańców
We wtorek odbieram. Zobaczymy jak będzie. W środę już mam do zrobienia ponad 1000km. Na marginesie. shell wprowadza właśnie do Polski najlepszy diesel na świecie. Ciekawe czy nada się tez do starszych silników. Jakby nie było "ropa" smaruje wtryski a ciekawe czy to nowe paliwo (bezbarwne) nie będzie niszczyć silnika
Pozdrawiam wielbicieli koreańców
- prnd
- Rusza z kopyta
Postautor: prnd » 24 kwie 2009, 6:26
Witam
Po odbiorze zrobiłem w 24 h 1300 km. Spisuje się bardzo dobrze. Wyjątkowo przyjemny samochód. Mało pali i ma dość dynamiczny silnik ale w zakresie 1500 - 2000 obrotów tzw. czarna dziura - brak mocy.
Problem z przełożeniami 3 zawsze się wrzuca czując, że koła jeszcze sie nie ustawiły (nie ma zgrzytu ale jednak) i 1 ie zawsze na światłach chce "wejść" trzeba najpier 2 albo wsteczny. Muszę to zareklamować. No i ręczny "łapie" na ostatnim ząbku.
Łdowność i komfirt są bardzo zadowalające dlatego samochód polecam. No tylko przód jest kontrowersyjny ale cotam za te pieniądze na coś trzeba oko przymknąć.
Po odbiorze zrobiłem w 24 h 1300 km. Spisuje się bardzo dobrze. Wyjątkowo przyjemny samochód. Mało pali i ma dość dynamiczny silnik ale w zakresie 1500 - 2000 obrotów tzw. czarna dziura - brak mocy.
Problem z przełożeniami 3 zawsze się wrzuca czując, że koła jeszcze sie nie ustawiły (nie ma zgrzytu ale jednak) i 1 ie zawsze na światłach chce "wejść" trzeba najpier 2 albo wsteczny. Muszę to zareklamować. No i ręczny "łapie" na ostatnim ząbku.
Łdowność i komfirt są bardzo zadowalające dlatego samochód polecam. No tylko przód jest kontrowersyjny ale cotam za te pieniądze na coś trzeba oko przymknąć.
- nologo
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2007
- Pojemność silnika: 1998
Postautor: nologo » 28 kwie 2009, 9:34
Co prawda nie ma wersji Actona sport, ale ręczny też mi łapie na ostatnim ząbku. A co do spalania. Testowałem już różne obciążenie i nigdy nawet przy prawie maksymalnej prędkości (przynajmniej na prędkościomierzu - bo nawigacja pokazywała inną prędkość) spalanie nie przekroczyło 9,6 l/100 km. Obecnie po 1,5 roku użytkowania i 77 tyś nie mam zastrzeżeń.
Actyon Comfort przejechane ponad 250 tyś km i oddany w dobre ręce.
Wróć do „Actyon/Actyon Sports”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię