Zakup kontrolowany
Ssangyong Musso znany jest w Polsce także pod marką Daewoo. Pierwszy model koreańskiej marki, który był oferowany oficjalnie w kraju. Napęd 4x4, nadwozie zbudowane na ramie i doskonałe właściwości terenowe to główne cechy Musso
- sasek1
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1998
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 7602523
Re: Zakup kontrolowany
Postautor: sasek1 » 19 lut 2010, 16:44
to wyglada fajnie
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11553869
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11553869
-
Piter
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 1999
- Pojemność silnika: 3200
- Gadu-Gadu: 0
Postautor: Piter » 19 lut 2010, 17:19
Dzięki za odpowiedzi! A może ktoś te auta z ogłoszeń widział? Ten z 96 roku nęci niskim przebiegiem - ale zawsze jak słyszę o tych emerytach, co to w Niemczech trzymają w garażu świetne auta - i one akurat mają niskie ceny i wszystkie lądują u nas - to się śmieję pod nosem. Czekam na kolejne wieści! A ktoś jeździł i Musso i Monterereyem/Trooperem ok. '96? Zresztą znalezienie zadbanego Musso jest jednak łatwiejsze niż Montereya - takie mam obserwacje allegrowe. Cenowo Opel/Isuzu ciut wyżej - bo ok. 18-20KPLN. Tylko ceny części, serwis, i też problemy z silnikami i rdzą. Monterey też był rozwinięciem Troopera I - a Musso było nowym projektem. Więc - może ktoś jeździł tym i tym - i może porównać.
Aha - w tym krytycznym tekście jest też przedstawiona sprawa klimy - czy rzeczywiście są prboblemy z wydajnością w upalne dni?
Aha - w tym krytycznym tekście jest też przedstawiona sprawa klimy - czy rzeczywiście są prboblemy z wydajnością w upalne dni?
- sasek1
- Stały bywalec
-
Piter
- Rusza z kopyta
Postautor: Piter » 19 lut 2010, 17:44
No to jednak ok. 10-12 lat od wprowadzenie Pajero I i Troopera I do produkcji seryjnej. 
-
Ramzes
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2000
Postautor: Ramzes » 19 lut 2010, 18:18
Najważniejsze jest w zakupie auta używanego jest jego historia i jacy byli poprzedni właściciele. Ludzie w bardzo różny sposób użytkują swoje auta.
Ja niedawno kupiłem MUSSO 3,2 z roku 2000, pierwsza rejestracja lipiec 2001, od pierwszego właściciela kupionego w Polsce. Jestem bardzo zadowolony. Założyłem gaz, wyregulowałem sprzęgło, wymiana oleji i filtrów, świec, wymieniłem krzyżak na przednim wale i na kolumnie kierowniczej. Najważniejsze wymieniłem zardzewiałe przewody hamulcowe. Auto nie ma rdzy, ma tylko w dwa małe ogniska na tylniej klapie.
Jestem bardzo zadowolony.
Poprzedni właściciel nie jeździł nim w terenie, ale go nie kochał. Nic przy nim nie robił tylko jeździł. To był bogaty gość i nie miał czasu i chęci brudzić rąk.
Świadczą o tym liczne przepalone żarówki i zużyte krzyżaki.
PS. A tak naprawdę to opinie na temat aut są różne i nie bardzo trzeba w nie wierzyć., Dziewięć lat temu kupiłem od pierwszego właściciela 3 letniego Poloneza Caro Plusa. Wszyscy znajomi twierdzili, że to najgorszy awaryjny i korodujący złom. A JA PRAGNĘ, ABY KAŻDE MOJE NASTĘPNE AUTO było tak awaryjne i korodujące (w tym MUSSO) jak ten polonez. Teraz ma on 12 lat i jeździ nim moja żona i myślę, że jeszcze pojeździ z 5 - 6 lat. Nie ma rdzy.
Więc teraz to ja nie wierzę w obiegową opinie ludzi, bo bym musiał jeździć 15 letnim golfem.
MUSSO kupiłem bo mi się bardzo podoba, inaczej dalej bym turlał się poldkiem
Ja niedawno kupiłem MUSSO 3,2 z roku 2000, pierwsza rejestracja lipiec 2001, od pierwszego właściciela kupionego w Polsce. Jestem bardzo zadowolony. Założyłem gaz, wyregulowałem sprzęgło, wymiana oleji i filtrów, świec, wymieniłem krzyżak na przednim wale i na kolumnie kierowniczej. Najważniejsze wymieniłem zardzewiałe przewody hamulcowe. Auto nie ma rdzy, ma tylko w dwa małe ogniska na tylniej klapie.
Jestem bardzo zadowolony.
Poprzedni właściciel nie jeździł nim w terenie, ale go nie kochał. Nic przy nim nie robił tylko jeździł. To był bogaty gość i nie miał czasu i chęci brudzić rąk.
Świadczą o tym liczne przepalone żarówki i zużyte krzyżaki.
PS. A tak naprawdę to opinie na temat aut są różne i nie bardzo trzeba w nie wierzyć., Dziewięć lat temu kupiłem od pierwszego właściciela 3 letniego Poloneza Caro Plusa. Wszyscy znajomi twierdzili, że to najgorszy awaryjny i korodujący złom. A JA PRAGNĘ, ABY KAŻDE MOJE NASTĘPNE AUTO było tak awaryjne i korodujące (w tym MUSSO) jak ten polonez. Teraz ma on 12 lat i jeździ nim moja żona i myślę, że jeszcze pojeździ z 5 - 6 lat. Nie ma rdzy.
Więc teraz to ja nie wierzę w obiegową opinie ludzi, bo bym musiał jeździć 15 letnim golfem.
MUSSO kupiłem bo mi się bardzo podoba, inaczej dalej bym turlał się poldkiem
KOCHAM NOSOROŻCE, quady, narty, karawaning
- Mariusz
- Forumowicz
Postautor: Mariusz » 19 lut 2010, 18:19
Mam Muśka od 2 lat ok 50 oookm Zarówno klima jak i ogrzewanie BDB . te bajki o wył się klimie świadczą o jakiejś usterce
-
Piter
- Rusza z kopyta
Postautor: Piter » 04 mar 2010, 9:16
Dziękuję wszystkim za rady.
Nadal zostaję z pytaniem o różnice miedzy wersjami silnikowymi diesla 2,9 i chciałbym prosić o potwierdzenie przypuszczeń:
- 2,9 bez turbo 99KM montowane do 98? - ssan yong
link do ogłoszenia ze zdjęciem komory silnika
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11611965
- 2,9 TD z intercoolerem 120KM
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10194845
Szukałem na forum - ale pojawiają się sprzeczne opinie - że silniki z turbo dopiero od 1998 - inni piszę, że bywało turbo wcześniej?
No i najważniejsze - jakie główne róznice w osiągach (oczywiście nie palę gum spod świateł i nie o to mi chodzi
i eksploatacji - może ktoś jeździł wersjami z oboma motorami i może rzetelnie opisać wrażenia i doradzić? Może coś się dzieje przy bardziej wysilonych silnikach z td?
Czy ktoś wcześniej na forum podjął się porównania wersji S.Y. i Daewoo - bo przy deczyji o kupnie to generalnie jedno z ważniejszych pytań - czy możan iść w silniki bez turbo sprzed 97-97 - czy raczej sobie odpuścić i szukać jedynie TD?
Nadal zostaję z pytaniem o różnice miedzy wersjami silnikowymi diesla 2,9 i chciałbym prosić o potwierdzenie przypuszczeń:
- 2,9 bez turbo 99KM montowane do 98? - ssan yong
link do ogłoszenia ze zdjęciem komory silnika
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11611965
- 2,9 TD z intercoolerem 120KM
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10194845
Szukałem na forum - ale pojawiają się sprzeczne opinie - że silniki z turbo dopiero od 1998 - inni piszę, że bywało turbo wcześniej?
No i najważniejsze - jakie główne róznice w osiągach (oczywiście nie palę gum spod świateł i nie o to mi chodzi
Czy ktoś wcześniej na forum podjął się porównania wersji S.Y. i Daewoo - bo przy deczyji o kupnie to generalnie jedno z ważniejszych pytań - czy możan iść w silniki bez turbo sprzed 97-97 - czy raczej sobie odpuścić i szukać jedynie TD?
- sasek1
- Stały bywalec
Postautor: sasek1 » 04 mar 2010, 13:45
bez turbo troche mulasty jest ale se radzi. lepiej ciagnie od dołu. za to turbi na obrotach potrafi wiecej

- Gonzo
- Stały bywalec
Postautor: Gonzo » 04 mar 2010, 16:46
Ten drugi (bordowy) to jakiś podpadający, bo kierownica i przednia atrapa ssangyond a na klapie widnieje znaczek daewoo. Czyżby bity i składany?
Musso 2000r. - 2,9TD +lift 4" +Bridgestone h/t 31" + zabudowa sypialno-turystyczna - DZIENNIK POKŁADOWY
Zamienię na T4 multivan lub vestfalie
Zamienię na T4 multivan lub vestfalie
- ponton26
- Stały bywalec
- Gadu-Gadu: 4013960
- Kontaktowanie:
Postautor: ponton26 » 04 mar 2010, 17:04
niektóre tak mają z przodu ss z tyłu daewoo
Powodzenia w nierównej walce z Koreańską myślą techniczną.
-
Piter
- Rusza z kopyta
Postautor: Piter » 04 mar 2010, 18:23
Te linki w moim poście tylko "poglądowe"
- by było wiadomo, o czym mowa - dla tych mniej świadomych zawartości podmaskowej w musso różnych wypustów.
Co do znaczków - chyba w wersjach przejściowych - zanim montowali w Lublinie było tak, że na atrapie był ssan yong - a z tyłu już daewoo - ale po liftingu już tylko d. było. Poproszę o ew. minusy wersj silnikowej bez turbo s.y. 96, chyba daewoo dokłożyło oprócz intercoolera i turbo jakiś system kontroli trakcji? czy to tylko lipa?
Co do znaczków - chyba w wersjach przejściowych - zanim montowali w Lublinie było tak, że na atrapie był ssan yong - a z tyłu już daewoo - ale po liftingu już tylko d. było. Poproszę o ew. minusy wersj silnikowej bez turbo s.y. 96, chyba daewoo dokłożyło oprócz intercoolera i turbo jakiś system kontroli trakcji? czy to tylko lipa?
- uki
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2002
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Postautor: uki » 04 mar 2010, 20:44
Tak w DU jest TCS i to dzialajacy calkiem dobrze.
Twardziele nie jedzą miodu, twardziele wysysają pszczoły i jeżdżą Rextonem
-
diorbhail85
Postautor: diorbhail85 » 06 cze 2010, 22:10
Podpinam się. Czy moglibyście rzucić okiem panowie na zdjęcia i powiedzieć, co myślicie?
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13194254
Obecnie jeżdżę Fiatem Uno (wymieniłam w nim amory tył, klocki kpl. i tarcze, uszczelki w silniku, komplet opon, sprzęgło, filtry, świece, przewody WN, olej rzecz jasna, założyłam centralny zamek-sama i alarm - z pomocą kolegi, radio z dwudrożnymi głośnikami na tył, z przodu fabryka (LG), obrobiłam go anty-rdzowo, wymieniłam wycieraczki i obydwie linki ręcznego), który wyraźnie mnie nie lubi, i to ostatnimi czasy z wzajemnością. Jedyne, co lubię w tej złośliwej srebrnej zarazie to spalanie. Przy mojej spokojnej jeździe wyciągam z niego niecałe 4 l/100 km - trasa. Dokładnie 3,89l. Jakby ktoś chciał nabyć takie niemal kompletnie powymieniane Uno dla żony to zapraszam - rozsądną propozycję rozważę - Uno rocznik 2001, 129 k przebiegu
Teraz ze względu na czekające mnie przez najbliższe dwa lata długie trasy (dojazdy na uczelnię) chcę coś większego. Ponieważ i tak na ZSZ (Złośliwą Srebrną Zarazę) wydaję kilkaset złotych miesięcznie doszłam do wniosku, że mogę równie dobrze utrzymywać większe i bezpieczniejsze auto (szczególnie, że wożę ze sobą pełen komplet ludzi i bardzo często ukochaną sukę). Decyzja jest bardzo na musso i chciałabym, żebyście mi doradzili, na co zwracać uwagę przy zakupie. O elektronice już wiem
I o napędzie. Czytałam forum bardzo uważnie - a co myślicie o aucie z podanego na początku posta linku?
Pozdrawiam wszystkich
Dorota
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13194254
Obecnie jeżdżę Fiatem Uno (wymieniłam w nim amory tył, klocki kpl. i tarcze, uszczelki w silniku, komplet opon, sprzęgło, filtry, świece, przewody WN, olej rzecz jasna, założyłam centralny zamek-sama i alarm - z pomocą kolegi, radio z dwudrożnymi głośnikami na tył, z przodu fabryka (LG), obrobiłam go anty-rdzowo, wymieniłam wycieraczki i obydwie linki ręcznego), który wyraźnie mnie nie lubi, i to ostatnimi czasy z wzajemnością. Jedyne, co lubię w tej złośliwej srebrnej zarazie to spalanie. Przy mojej spokojnej jeździe wyciągam z niego niecałe 4 l/100 km - trasa. Dokładnie 3,89l. Jakby ktoś chciał nabyć takie niemal kompletnie powymieniane Uno dla żony to zapraszam - rozsądną propozycję rozważę - Uno rocznik 2001, 129 k przebiegu
Teraz ze względu na czekające mnie przez najbliższe dwa lata długie trasy (dojazdy na uczelnię) chcę coś większego. Ponieważ i tak na ZSZ (Złośliwą Srebrną Zarazę) wydaję kilkaset złotych miesięcznie doszłam do wniosku, że mogę równie dobrze utrzymywać większe i bezpieczniejsze auto (szczególnie, że wożę ze sobą pełen komplet ludzi i bardzo często ukochaną sukę). Decyzja jest bardzo na musso i chciałabym, żebyście mi doradzili, na co zwracać uwagę przy zakupie. O elektronice już wiem
Pozdrawiam wszystkich
Dorota
- mussolinimmz
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1997
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Postautor: mussolinimmz » 06 cze 2010, 22:46
UNO bym kupił ale nie mam żony
to musso to ałtomat a napisał że manual mocno siedzi na zawieszeniu i ma jeszcze podciśnieniowe sprzęgiełka generalnie raczej nie jezdził w terenie w odróżnieniu do mojego
musso nie spali 4 L w trasie 4L to fajny naped w musso
generalnie w musso trzeba sprawdzić wszystko bo codziennie może zepsuć coś nowego ale skoro lubisz co miesiąc wkładać w ałtko to śmiało ja też tak robie
to musso to ałtomat a napisał że manual mocno siedzi na zawieszeniu i ma jeszcze podciśnieniowe sprzęgiełka generalnie raczej nie jezdził w terenie w odróżnieniu do mojego
generalnie w musso trzeba sprawdzić wszystko bo codziennie może zepsuć coś nowego ale skoro lubisz co miesiąc wkładać w ałtko to śmiało ja też tak robie
BFG 33" BodyLift 3" + lift zawieszenia 2" wyciągarka 12000LBS:) zabudowa sypialna
Plan wyprawy Muszkieterem po Polsce i Europie
Plan wyprawy Muszkieterem po Polsce i Europie
- joogi
- Forumowicz
- Gadu-Gadu: 48815655
Postautor: joogi » 07 cze 2010, 11:09
mussolinimmz nie strasz koleżanki i tak w uno niezłą kase ładuje
Wróć do „Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię