Dzień dobry, na początek chciałbym się przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum posiadaczy samochodów marki SsangYong.
Przechodząc do sedna sprawy od dłuższego czasu poszukuję nowego samochodu(aktualnie posiadam Punto Evo z 2010r.) przeglądając oferty popularnych marek takich jak VW, Opel, Skoda, Fiat itd. natrafiłem na SsangYonga i w mojej głowie pojawiła się myśl, a może by tak spróbować czegoś bardziej "egzotycznego"? Generalnie już wcześniej znałem SsangYonga, ale nigdy jakoś głębiej nie zastanawiałem się w to co ma do zaoferowania. Konkretnie moją uwagę przykuł model Tivoli, roczniki powiedzmy 2015-2018, bo tylko te są w moim budżecie Tak mnie zaintrygował ten model, że zacząłem szperać po internecie w poszukiwaniu informacji o jakości wykonania, trwałości, dostępności części itd. Powiedzmy sobie szczerze, w Polsce SsangYong nie cieszy się dużą popularnością stąd też informacji nie za dużo. Znalazłem to forum i sporo się dowiedziałem jednak niektóre wątki mają już swoje lata i niektóre wady mogły wyjść po czasie. Jeśli byłby ktoś na tyle uprzejmy i mógł odpowiedzieć na kilka nurtujących mnie pytań byłbym bardzo wdzięczny. A mianowicie:
Jak wygląda obecnie sprawa z dostępnością części w Polsce? (kontaktowałem się z kilkoma mechanikami w okolicy, jednak nie byli zbyt chętni do dłuższej rozmowy, poniekąd rozumiem w końcu nie mają z tego zysku :) )
Awaryjność? (Spotkałem się głównie z przychylnymi opiniami, jednak tych negatywnych również parę się znalazło, wiadomo ile osób tyle opinii.)
Silnik 1.6 128km + instalacja LPG, podobno były jakieś problemy(sporo postów na tym forum dotyczy tego problemu)
Czy po tych paru latach występuje w waszych modelach korozja? (mój aktualny samochód jak i poprzedni miał z tym problem więc jestem trochę przewrażliwiony na tym punkcie)
No i tak na podsumowanie czy polecilibyście ten model dla osoby takiej jak ja tzn. większość napraw robię u mechanika, nie będę ukrywał nie jestem wybitny z mechaniki, nie oczekuję jakości "premium" jeśli będzie w miarę bezawaryjny i do tego się nie rozpadnie to będzie w porządku Dodatkowo ogranicza mnie budżet a SsangYong prezentuje się na tle konkurencji bardziej niż zachęcająco.
Być może post trochę chaotyczny, jednak naprawdę pytać mam dużo a tak mało odpowiedzi...
Pozdrawiam serdecznie, Fabian
Zakup używanego Tivoli
Tutaj pomagamy przyszłym posiadaczom Ssangyongów wybrać model, wersję silnikową lub konkretny egzemplarz.
- Piasek1980
- Stały bywalec
- Model: XLV
- Rok produkcji: 2018
- Pojemność silnika: 1600
- Skrzynia biegów: Automat 6biegowy
- Gadu-Gadu: 0
Re: Zakup używanego Tivoli
Postautor: Piasek1980 » 02 sie 2024, 9:33
Dostępność części w zasadzie pełna. Podstawowe materiały eksploatacyjne bez problemów, el. blacharskie czy inne w razie BUM - ASO, najwyżej nieraz trzeba poczekać ze 2 tygodnie. Rynek używek stale rośnie jak się komuś mocno spieszy.
Awaryjność ?
Sam mam silnik o który pytasz, jak na razie 130 tys km na blacie z czego 120 na LPG i poza wymianą świec i jednej cewki zapłonowej (którą wykończyła zdychająca świeca) zero problemów.
Korozja ? Do tej pory niczego takiego nigdzie na podwoziu czy innych elementach nie znalazłem.
Awaryjność ?
Sam mam silnik o który pytasz, jak na razie 130 tys km na blacie z czego 120 na LPG i poza wymianą świec i jednej cewki zapłonowej (którą wykończyła zdychająca świeca) zero problemów.
Korozja ? Do tej pory niczego takiego nigdzie na podwoziu czy innych elementach nie znalazłem.
Zamienniki części Tivoli/XLV
https://ssangyongklub.pl/forum/xlv-1-6e-xgi-zamienniki-czesci-zamienne-zbiorczy-t5872.html
https://ssangyongklub.pl/forum/xlv-1-6e-xgi-zamienniki-czesci-zamienne-zbiorczy-t5872.html
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię