Lużny rozrząd , brak ciśnienia oleju
SsangYong Kyron to SUV średniej wielkości, idealny dla typowej 4-osobowej rodziny. Obszerna kabina i przestrzeń bagażowa oraz sprawdzone rozwiązania techniczne i napęd 4x4. Obecnie bardzo popularny model na rynku wtórnym.
-
- Nowy użytkownik
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2006
- Pojemność silnika: 2000
- Gadu-Gadu: 0
Lużny rozrząd , brak ciśnienia oleju
Postautor: KiM » 23 maja 2019, 11:02
Witam
Proszę o pomoc , może ktoś już doświadczył lub słyszał o takiej awarii silnika . W naszym Kyronie , 2,0 diesel przez jakiś czas po odpaleniu silnika nie gasła kontrolka ciśnienia oleju i silnik dość głośno chodził. Trwało to kilka sekund - może z 5-6. Niestety nagle w trakcie jazdy stało się to na stałe. Zaświeciła się kontrolka ciśnienia oleju i zaczął głośno pracować silnik. Jazgot jakby rozrząd (łańcuch ) o coś tarł . Mechanik twierdzi , że łańcuch jest bardzo lużny ( ok.5 cm. ugięcia ) więc to nie napinacz . Nie wiem co to może być ?? Jakiś slizg ?? Prowadnica łańcuhca ?? może zębatka ?
Będe wdzięczny za sugestie .
Proszę o pomoc , może ktoś już doświadczył lub słyszał o takiej awarii silnika . W naszym Kyronie , 2,0 diesel przez jakiś czas po odpaleniu silnika nie gasła kontrolka ciśnienia oleju i silnik dość głośno chodził. Trwało to kilka sekund - może z 5-6. Niestety nagle w trakcie jazdy stało się to na stałe. Zaświeciła się kontrolka ciśnienia oleju i zaczął głośno pracować silnik. Jazgot jakby rozrząd (łańcuch ) o coś tarł . Mechanik twierdzi , że łańcuch jest bardzo lużny ( ok.5 cm. ugięcia ) więc to nie napinacz . Nie wiem co to może być ?? Jakiś slizg ?? Prowadnica łańcuhca ?? może zębatka ?
Będe wdzięczny za sugestie .
-
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1997
- Pojemność silnika: 3200
Re: Lużny rozrząd , brak ciśnienia oleju
Postautor: trol48 » 23 maja 2019, 14:57
napinacz, zawór zwrotny, za chwile przeskoczy rozrząd
-
- Stały bywalec
- Skrzynia biegów: Ręczna
Postautor: krisw11 » 23 maja 2019, 21:16
KiM ,i tak musisz wszystko rozebrać, po rozłozeniu tego ustrojstwa sam zobaczysz co tam jest już do wymiany ale tak jak napisał Kol. Trol48 ,do tego ślizgi i być może nawet łańcuch. Ale ,to jak rozbierzesz,to sam ocenisz.
Kris
-
- Nowy użytkownik
Postautor: KiM » 25 maja 2019, 9:45
Witam
Dzięki za pomoc. Z tego co piszecie , to może być kilka przyczyn tego stanu rzeczy. Mechanik pomału wszystko rozbiera .
Na razie ma problemy z miska olejową . Będe u niego dziś i zobaczę co on mi powie.
pzdr
Dzięki za pomoc. Z tego co piszecie , to może być kilka przyczyn tego stanu rzeczy. Mechanik pomału wszystko rozbiera .
Na razie ma problemy z miska olejową . Będe u niego dziś i zobaczę co on mi powie.
pzdr
-
- Rusza z kopyta
Postautor: pierwszyss » 12 lut 2020, 22:33
Witam wszystkich potrzebuje nr katalogowy napinacza rozrządu lub dobrego zamiennika 2.0xdi 4x4 2006r kyron 141km
-
- Stały bywalec
Postautor: unimart » 15 lut 2020, 15:48
6440500111 . ale tam trzeba zerknąć do pompy oleju, jej łańcucha i napinacza.
Zużyty napinacz łańcucha nie ma wpływu na lampkę ciśnienia oleju.
Zużyty napinacz łańcucha nie ma wpływu na lampkę ciśnienia oleju.
- pjoter
- Stały bywalec
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Postautor: pjoter » 15 lut 2020, 21:09
A są jakieś oznaki zużytego rozrządu ?
Pjoter
-
- Rusza z kopyta
Postautor: pierwszyss » 29 cze 2020, 19:05
Dużo rozbierania ? Zawiesza się zawór w pompie czy sama pompa do wymiany mam takie objawy jak postoi przez noc i to nie zawsze
-
- Rusza z kopyta
Postautor: hub93 » 29 lis 2021, 19:37
Mam podobny problem, ale po kolei:
miałem problemy z napędami, najpierw się nie załączały, ale po jakimś czasie zaczęły działać lecz w trakcie jazdy pojawiało się zjawisko tarcia w kołach tak jakby napęd przedni chciał się załączyć samoczynnie, zatrzymanie pojazdu zgaszenie i odpalenie eliminowało problem na chwilę,
któregoś dnia odpaliłem samochód i ujechałem około 1-2 km lecz silnik głośno chodził, aż słychać było terkot, wracając na miejsce przestał działać hamulec nożny, sprawdziłem ciśnienie oleju i go nie było, po rozebraniu pokryw okazało się że pękł ślizg w rozrządzie, no to zamówiłem co trzeba, wymieniłem prowadnicę, ślizg i napinacz łańcucha pompy oleju, po złożeniu wszystkiego, silnik odpalił, lecz nadal nie było ciśnienia oleju.
Czy winną całych tych zajść może być np. pompa vacuum?
miałem problemy z napędami, najpierw się nie załączały, ale po jakimś czasie zaczęły działać lecz w trakcie jazdy pojawiało się zjawisko tarcia w kołach tak jakby napęd przedni chciał się załączyć samoczynnie, zatrzymanie pojazdu zgaszenie i odpalenie eliminowało problem na chwilę,
któregoś dnia odpaliłem samochód i ujechałem około 1-2 km lecz silnik głośno chodził, aż słychać było terkot, wracając na miejsce przestał działać hamulec nożny, sprawdziłem ciśnienie oleju i go nie było, po rozebraniu pokryw okazało się że pękł ślizg w rozrządzie, no to zamówiłem co trzeba, wymieniłem prowadnicę, ślizg i napinacz łańcucha pompy oleju, po złożeniu wszystkiego, silnik odpalił, lecz nadal nie było ciśnienia oleju.
Czy winną całych tych zajść może być np. pompa vacuum?
-
- Stały bywalec
Postautor: krisw11 » 29 lis 2021, 23:27
Cześć...., ja myśle ,że problem ciśnienia oleju jest osobny...., może zawór w pompie olejowej nie trzyma ,może już panewki siadły i nie ma ciśnienia, może pompa nie daje rady...? Może zegar wadliwy ? Może czujnik ciśnienia oleju padł, Zdarza sie czasami...... Co do vacum i podciśnień ,też musi być szczelność i trzeba byłoby sprawdzić wacuometrem......??
Kris
-
- Rusza z kopyta
Postautor: hub93 » 01 gru 2021, 20:42
Dzięki za podpowiedzi. Pomogło ponowne , ściągnięcie misy olejowej, pompy i rozebranie, oraz złożenie. Podejrzewane jest to, że za pierwszym razem pompa była założona bez oleju w sobie.
-
- Nowy użytkownik
Postautor: Gtx » 23 lut 2022, 10:22
Witam czy żeby odkręcić miskę kolejową trzeba opuszczać przedni most?Potrzebuje się dostać do pompy olejowej
-
- Rusza z kopyta
- Pojemność silnika: 1998
Postautor: Masmo » 11 mar 2025, 12:38
KiM pisze:.... W naszym Kyronie , 2,0 diesel przez jakiś czas po odpaleniu silnika nie gasła kontrolka ciśnienia oleju i silnik dość głośno chodził. Trwało to kilka sekund - może z 5-6. Niestety nagle w trakcie jazdy stało się to na stałe. Zaświeciła się kontrolka ciśnienia oleju i zaczął głośno pracować silnik. Jazgot jakby rozrząd (łańcuch ) o coś tarł . .... .
W niedzielę dopadł mnie problem z brakiem ciśnienia oleju. Wcześniej analogicznie po odpaleniu zimnego silnika potrzebował z 30-60 s na zgaśniecie kontrolki ciśnienia i wyciszenie rozrządu. Od niedzieli kontrolka nie gaśnie i jazgoczą łańcuchu.
Czy ktoś przerabiał jeszcze ten problem? Jakie rozwiązanie?
- Piasek1980
- Stały bywalec
- Model: XLV
- Rok produkcji: 2018
- Pojemność silnika: 1600
- Skrzynia biegów: Automat 6biegowy
Postautor: Piasek1980 » 12 mar 2025, 6:42
minutę nawet pracował ci silnik sygnalizując brak ciśnienia oleju a ty teraz pytasz o porady jak już nie gaśnie wcale ?
Poważnie ?!
Teraz to już możesz jedynie CB-50 w silnik nalać i wystawić w ogłoszenie z opisem "z przeznaczeniem na części"
Poważnie ?!
Teraz to już możesz jedynie CB-50 w silnik nalać i wystawić w ogłoszenie z opisem "z przeznaczeniem na części"
Zamienniki części Tivoli/XLV
https://ssangyongklub.pl/forum/xlv-1-6e-xgi-zamienniki-czesci-zamienne-zbiorczy-t5872.html
https://ssangyongklub.pl/forum/xlv-1-6e-xgi-zamienniki-czesci-zamienne-zbiorczy-t5872.html
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię