Po przeglądnięciu masy stron kolegów ze wschodu postanowiłem że włożę do niego 33 calowe koła, wybór padł na Radar Renegede 285/75r16, ponieważ zależało mi na tym aby opony nie były głośne na asfalcie. Do tego felgi borbet cw et5.
Żeby to upchnąć oczywiście potrzebny był lift, przypadkiem trafiłem w śmiesznych pieniądzach przednie sprężyny od lexusa gx470, czyli takie prado z v8. Różnią się od tych z prado że są troszeczkę grubsze, dzięki nim przód poszedł do góry ok 6 cm. Przy okazji odwróciłem górne łożyska amortyzatorów żeby amortyzator zyskał parę cm skoku. Tylne sprężyny to przód od patrola y61 z rozgietymi zwojami od jednej strony, udało się uzyskać mniej więcej tą samą wartość liftu co z przodu. Do tego amortyzatory kayaba od isuzu trooper i dorobiona regulacja panharda.
Wiadomo że przy takim rozmiarze opon sam lift na sprężynach to trochę mało, dlatego zdecydowałem się na body lift. Po przestudiowaniu ruskich stron wybór padł na 4 cm podkładki z poliuretanu, ponieważ miał to być graniczny rozmiar gdzie można to zrobić bez większych przeróbek. Owszem układu kierowniczego nie trzeba było przerabiać ale z przednim i tylnym zderzakiem było sporo rzeźby.
Na pewno każdego ciekawi jak wygląda sprawa z nadkolami, z tyłu nie ma żadnego problemu, jest prawie na styk, z przodu natomiast trzeba było wyciąć kawałek progu i błotnika, do tego mocno sklepac łączenie blach za plastikowym nadkolem. Przedni zderzak również wymagał podcięcia. Jeszcze przy maksymalnym skręcie opona gdzieś przyciera o nadkole, będę to musiał ogarnąć w najbliższym czasie.
Czy było warto? Myślę że na pewno, zaskakuje mnie jak dobrze rex prowadzi się na tak dużych kołach, mocy tez nie brakuje czego najbardziej się obawiałem. W terenie nie miałem okazji porządnie przetestować ale po krótkich przejażdżkach stwierdzam że jest super, zero stresu nawet w bardzo głębokich koleinach których u nas nie brakuje.
Plany na przyszłość, na pewno muszę przejrzeć wtryskiwacze ponieważ na komputerze wyszło że jeden niedomaga, przed zimą konserwacja podwozia, rex jest z Włoch dlatego jest w całkiem niezłym stanie i chciałbym żeby tak zostało