Osobiście rynek rosyjski np dla mnie jest dla mnie obcy...
Sworzeń wahacza górnego ???
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
- Consool
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2700
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 0
- Kontaktowanie:
Re: Sworzeń wahacza górnego ???
Postautor: Consool » 07 gru 2014, 21:26
A może by tak wstawić nowy post w którym by sie zamieszczało sprawdzone strony z czesciami do naszych SS ? oczywiście poza Ebayem...
ale chętnie bym poprzeglądał strony z których inni użytkownicy korzystają i sam bym poszukał czesci...
-
Trawus
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 08 gru 2014, 12:30
Robroj niestety niewiele wiem na tematy organizacji sprzedaży ale podejrzewam, że normalnie u nich jest. Ja to trochę obszedłem dzięki pewnemu Ruskowi z Obwodu Kaliningradzkiego, który przynajmniej raz w miesiącu przyjeżdża z rodzinką do Polski na zakupy w Biedronce.
Tak więc zrobiłem sobie skrót, wybieram z katalogu części , spisuję numery i dzwonię do Vadima by mu przekazać zamówienie , on załatwia resztę ( czasami on też o coś prosi - lekarstwa, czy coś co trzeba u nas zamówić i czekać itp.) I w ten prosty sposób pomagamy sobie wzajemnie. Rozliczamy się w gotówce zatem żadnych pieniędzy do Rosji dotąd nie wysyłałem ale podejrzewam , że to normalnie, tak, jak wszędzie.
- Jurgen
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2015
- Pojemność silnika: 2000
Postautor: Jurgen » 08 gru 2014, 18:09
Cześć,ze swojej strony dodam,że napisałem na kontakt do sklepu w Moskwie z ich forum \myrexton.ru/ Części w cenie ok40% procent tego co krzyczą u nas.Można popatrzeć póki co,a co dalej zobaczymy.......czekam na odpowiedż .Jak się coś dowiem to napiszę.
Dopiszę,że zrobiłem zamówienie na ich stronie [http://myrexton.ru/] i zostało przyjęte. Przyszło potwierdzenie na maila.Cene zrobiłem w dolcach za kpl. szcżęk ręcznego hamulca z "pierdołkami" 483KT05010 razem z doręczeniem "za pobraniem" wyszło 72.93$ hmmmm chyba nie żle
Teraz czekam z ciekawością co się będzie działo....przecieram szlak
Pozdrawiam
Dopiszę,że zrobiłem zamówienie na ich stronie [http://myrexton.ru/] i zostało przyjęte. Przyszło potwierdzenie na maila.Cene zrobiłem w dolcach za kpl. szcżęk ręcznego hamulca z "pierdołkami" 483KT05010 razem z doręczeniem "za pobraniem" wyszło 72.93$ hmmmm chyba nie żle
Teraz czekam z ciekawością co się będzie działo....przecieram szlak
Pozdrawiam
Jurgen
- Jurgen
- Stały bywalec
Postautor: Jurgen » 10 gru 2014, 14:32
Hmmm, a w znanym "nam" miejscu zaproponowano mi ten kpl.szcżęk za 670zł.
Dlatego pozostawie to bez komentarza ze swojej strony....
pozdrawiam
Dlatego pozostawie to bez komentarza ze swojej strony....
pozdrawiam
Jurgen
-
unimart
- Stały bywalec
Postautor: unimart » 10 gru 2014, 16:13
A ja pozwolę sobie na komentarz.
Zestaw 483KT05010 kosztuje detalicznie w Polsce 752 zł. My sprzedajemy z kilkunastoprocentowym upustem, ale, cena i tak pozostaje wysoka. Ta cena odnosi się do części pochodzącej z europejskiego depo części SMotor w Bredzie (SEPC) i u europejskich autoryzowanych dealerów jest zasadniczo podobna - równowartość 150€ netto. Ma to związek z polityką cenową Ssangyonga na Europę i polityką cenową lokalnego importera. Krótko mówiąc część kosztuje tyle samo w bogatych Niemczech co w biednej Polsce.
Ale i tak średnia cena zakupu tej części na świecie jest oczywiście znacznie wyższa niż 73$, co sam zainteresowany na pewno dobrze wie, bo prześwietlił wcześniej różne eBaye - czyż nie tak ? Rosyjski rynek jest z pewnością traktowany preferencyjnie przez koreańczyków, pokładali w nim wielkie nadzieje, ale także z powodu montowni - pamiętamy jakie pod koniec lat 90-tych były u nas ceny Musso/Korando i ich części.
Generalnie, jeśli forumowicze mają ochotę podyskutować na temat części oryginalnych i ich cen, to proponuję założyć temat w dziale "o wszystkim" lub niech admin doda nowy dział. Chętnie odpowiem na wszystkie pytania.
Zestaw 483KT05010 kosztuje detalicznie w Polsce 752 zł. My sprzedajemy z kilkunastoprocentowym upustem, ale, cena i tak pozostaje wysoka. Ta cena odnosi się do części pochodzącej z europejskiego depo części SMotor w Bredzie (SEPC) i u europejskich autoryzowanych dealerów jest zasadniczo podobna - równowartość 150€ netto. Ma to związek z polityką cenową Ssangyonga na Europę i polityką cenową lokalnego importera. Krótko mówiąc część kosztuje tyle samo w bogatych Niemczech co w biednej Polsce.
Ale i tak średnia cena zakupu tej części na świecie jest oczywiście znacznie wyższa niż 73$, co sam zainteresowany na pewno dobrze wie, bo prześwietlił wcześniej różne eBaye - czyż nie tak ? Rosyjski rynek jest z pewnością traktowany preferencyjnie przez koreańczyków, pokładali w nim wielkie nadzieje, ale także z powodu montowni - pamiętamy jakie pod koniec lat 90-tych były u nas ceny Musso/Korando i ich części.
Generalnie, jeśli forumowicze mają ochotę podyskutować na temat części oryginalnych i ich cen, to proponuję założyć temat w dziale "o wszystkim" lub niech admin doda nowy dział. Chętnie odpowiem na wszystkie pytania.
-
Trawus
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 11 gru 2014, 0:08
Znamy te realia Jacku i wiemy też , żę Ssang zwyczajnie olewa rynek polski. Czemu ? No bo wcześniej na taką politykę składała się obecność w Polsce innej koreańskiej firmy z, którą Ssang współpracował produkcyjnie zatem jakby oddawał jej pole . Później , gdy Deawoo znikło politykierzy z Ssanga przyjęli założenie, że ich auta w Polsce będą sprzedawały się marginalnie z uwagi na bliskość Niemiec i obecność w Polsce niemieckich producentów samochodów. Czy są to słuszne założenia ? myślę , że błędne bo widać to choćby po wynikach sprzedaży grupy KIA Hyundai w kategorii aut typu SUV. Tak, czy inaczej Ssang przeznaczył na wspomaganie rozwoju sieci serwisowej w Polsce mniej więcej tyle samo środków co dla Czech - tylko ile ludzi żyje w Czechach a ile w Polsce ?
Wydaje się, że gdyby nie ta drastycznie oszczędna polityka serwisowa auta spod znaku smoków sprzedawałyby się u nas nie gorzej niż np. KIA a może nawet i lepiej z uwagi na to , że Ssangi wspomaga technologia Mercedesa do, której rodacy mają zaufanie. A co do cen części zamiennych - tak jak wszędzie z produkcją spoza Unii , nałożone są cła importowe . Tylko, że tu widzę pewną nieścisłość i drenowanie kieszeni. Bo przecie wiele części do SSangów produkowanych jest w Europie a na ich przykładzie widać , że nie jest to uwzględniane w polityce cenowej. Wszytko kalkulowane jest wysoko. Widzisz to przecie u siebie . Dam przykład - vaccum pompa do silnika 2,7 . W sieci sprzedaży są pompy koreańskie i brytyjskie - czyli koreańskie powinny byś sporo droższe bo zawierają w cenie cło a dla czego pompy brytyjskie są niemal w tej samej cenie ? Ktoś próbował to tłumaczyć skalą produkcji, że niby w UK ta produkcja jest na mniejszą skalę zatem droższa - i to jest pokrętne bo akurat Brytyjczycy wytwarzają długie serie bo są dostawcami serwisu Mercedesa a nawet dostarczają wyroby dla potrzeb produkcji aut - zatem to raczej Koreańczycy produkują mniejsze ilości vaccum pomp niż Brytyjczycy . Jednym słowem polityka cenowa dotycząca części zamiennych jest co najmniej enigmatyczna a nastawiona na drenaż kieszeni kierowców. Sam wiesz, że w tym obszarze dochodzi do absurdów cenowych do tego stomnia, że czasem taniej jest zamówić wykonanie jednostkowej częsci w jakimś warsztacie mechanicznym niż kupić część pochodzącą z produkcji masowej. Tu wskażę choćby na ceny wałów napędowych , gdzie zamówiony w jakieś polskich warsztatach będzie tańszy od serwisowego - a częstokroć dorabiany będzie lepszej jakości, z lepszych materiałów. Choćby sprężyny , czy takie krzyżaki na przykład - polskie z Lublina wytrzymują dwa razy dłużej niż koreańskie a kosztują mniej niż połowę. Dziwne to wszystko jakieś i trudno to ogarnąć logiką.
Wydaje się, że gdyby nie ta drastycznie oszczędna polityka serwisowa auta spod znaku smoków sprzedawałyby się u nas nie gorzej niż np. KIA a może nawet i lepiej z uwagi na to , że Ssangi wspomaga technologia Mercedesa do, której rodacy mają zaufanie. A co do cen części zamiennych - tak jak wszędzie z produkcją spoza Unii , nałożone są cła importowe . Tylko, że tu widzę pewną nieścisłość i drenowanie kieszeni. Bo przecie wiele części do SSangów produkowanych jest w Europie a na ich przykładzie widać , że nie jest to uwzględniane w polityce cenowej. Wszytko kalkulowane jest wysoko. Widzisz to przecie u siebie . Dam przykład - vaccum pompa do silnika 2,7 . W sieci sprzedaży są pompy koreańskie i brytyjskie - czyli koreańskie powinny byś sporo droższe bo zawierają w cenie cło a dla czego pompy brytyjskie są niemal w tej samej cenie ? Ktoś próbował to tłumaczyć skalą produkcji, że niby w UK ta produkcja jest na mniejszą skalę zatem droższa - i to jest pokrętne bo akurat Brytyjczycy wytwarzają długie serie bo są dostawcami serwisu Mercedesa a nawet dostarczają wyroby dla potrzeb produkcji aut - zatem to raczej Koreańczycy produkują mniejsze ilości vaccum pomp niż Brytyjczycy . Jednym słowem polityka cenowa dotycząca części zamiennych jest co najmniej enigmatyczna a nastawiona na drenaż kieszeni kierowców. Sam wiesz, że w tym obszarze dochodzi do absurdów cenowych do tego stomnia, że czasem taniej jest zamówić wykonanie jednostkowej częsci w jakimś warsztacie mechanicznym niż kupić część pochodzącą z produkcji masowej. Tu wskażę choćby na ceny wałów napędowych , gdzie zamówiony w jakieś polskich warsztatach będzie tańszy od serwisowego - a częstokroć dorabiany będzie lepszej jakości, z lepszych materiałów. Choćby sprężyny , czy takie krzyżaki na przykład - polskie z Lublina wytrzymują dwa razy dłużej niż koreańskie a kosztują mniej niż połowę. Dziwne to wszystko jakieś i trudno to ogarnąć logiką.
- Jurgen
- Stały bywalec
Postautor: Jurgen » 11 gru 2014, 11:29
Cóż,trudno nie zgodzić się z Tobą Trawus:-)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jurgen
-
unimart
- Stały bywalec
Postautor: unimart » 11 gru 2014, 14:45
Tak, ale -
pamiętajmy, że pod koniec lat 90-tych SSY był bankrutem i miał zostać przejęty przez DW - następnego w kolejce do koreańskiego syndyka. Do tego przejęcia nigdy faktycznie nie doszło, ale ten krótki mariaż zaowocował sporym bałaganem, ale, przy okazji relatywnie niskimi cenami samochodów i części, bo działając jako spółka zależna, Daewoo-FSO otrzymywała towar z Korei na rożnych wariackich zasadach. Kiedy w efekcie wszyscy po kolei pobankrutowali, a SSY stanął na nogi, priorytety się pozmieniały.
Rynek polski, a nawet europejski, ze swoimi licznymi unijnymi wymogami jest marginesem sprzedaży.
Sam SMotor nie wspomagał nigdy i w żaden sposób rozwoju sieci serwisowej.
Jak kiedyś liczyłem, wolumen części produkcyjnych spoza Korei to <3%. Jest tam Japonia, Australia, US, Niemcy, U.K. i inne śladowe kraje europejskie. Ale generalnie, prawidłowość była taka, że te właśnie części były najdroższe.
Co do pompy podciśnienia 2,0/2,7 XDi, to od 2010 roku produkcja jest zlokalizowana w Korei, ale są jeszcze zapasy Wabco związane z kontraktem.
Co do wałów - w starych modelach często stawały, bo początkowo oryginalnie montowane krzyżaki zdaje się nie miały kalamitek.
Na części zamienne dostarczane są japońskie GMB - zgoda, są drogie, ale czy produkty japońskie czy australijskie mają w ogóle szansę na przystępną cenę ?
Nie wiem czy dorobienie kompletnego wału może być tańsze niż część; regeneracja - to i owszem, o ile mi wiadomo, za porządnie wykonaną trzeba zapłacić coś 700 zł. Ale sprężyna z Lublina zawsze będzie tańsza niż z Korei, bo jeśli nawet założymy podobne koszty wytworzenia, to gdzie fracht przez pół świata, cło, podatek. Co do trwałości nie potrafię się wypowiedzieć.
I przepraszam, ale czy Trawusowe przemyślenia odnoszą się do Ssangyonga wyłącznie i czy drenaż kieszeni na częściach oryginalnych dotyczy tylko posiadaczy aut tej marki? Czy raczej problemem jest brak tanich zamienników.
pamiętajmy, że pod koniec lat 90-tych SSY był bankrutem i miał zostać przejęty przez DW - następnego w kolejce do koreańskiego syndyka. Do tego przejęcia nigdy faktycznie nie doszło, ale ten krótki mariaż zaowocował sporym bałaganem, ale, przy okazji relatywnie niskimi cenami samochodów i części, bo działając jako spółka zależna, Daewoo-FSO otrzymywała towar z Korei na rożnych wariackich zasadach. Kiedy w efekcie wszyscy po kolei pobankrutowali, a SSY stanął na nogi, priorytety się pozmieniały.
Rynek polski, a nawet europejski, ze swoimi licznymi unijnymi wymogami jest marginesem sprzedaży.
Sam SMotor nie wspomagał nigdy i w żaden sposób rozwoju sieci serwisowej.
Jak kiedyś liczyłem, wolumen części produkcyjnych spoza Korei to <3%. Jest tam Japonia, Australia, US, Niemcy, U.K. i inne śladowe kraje europejskie. Ale generalnie, prawidłowość była taka, że te właśnie części były najdroższe.
Co do pompy podciśnienia 2,0/2,7 XDi, to od 2010 roku produkcja jest zlokalizowana w Korei, ale są jeszcze zapasy Wabco związane z kontraktem.
Co do wałów - w starych modelach często stawały, bo początkowo oryginalnie montowane krzyżaki zdaje się nie miały kalamitek.
Na części zamienne dostarczane są japońskie GMB - zgoda, są drogie, ale czy produkty japońskie czy australijskie mają w ogóle szansę na przystępną cenę ?
Nie wiem czy dorobienie kompletnego wału może być tańsze niż część; regeneracja - to i owszem, o ile mi wiadomo, za porządnie wykonaną trzeba zapłacić coś 700 zł. Ale sprężyna z Lublina zawsze będzie tańsza niż z Korei, bo jeśli nawet założymy podobne koszty wytworzenia, to gdzie fracht przez pół świata, cło, podatek. Co do trwałości nie potrafię się wypowiedzieć.
I przepraszam, ale czy Trawusowe przemyślenia odnoszą się do Ssangyonga wyłącznie i czy drenaż kieszeni na częściach oryginalnych dotyczy tylko posiadaczy aut tej marki? Czy raczej problemem jest brak tanich zamienników.
-
Trawus
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 12 gru 2014, 11:35
Raczej to dotyczy wszystkich a problem się pogłębia. Jeszcze kilkanaście lat temu zamienniki kosztowały grosze w porównaniu do oryginałów a dziś i tam trafia pazerność. Nieco tańsze zamienniki czasem są zupełnie nieopłacalne z uwagi na ich jakość i lepiej kupić oryginał . Świat chyba uwziął się na kierowców
W Polsce z uwagi na uwarunkowania postPLRowskie mam słabo rozwiniętą sferę regeneracji części samochodowych. Trochę dziwiłoby mnie słabe zainteresowanie wykonawców tym problemem, gdyby nie nasze realia, które znamy - teoretycznie, choć rynek jest chętny nie ma. Wyraźnie widać brak środków inwestycyjnych na rozwój tej branży. Uruchomienie warsztatu samochodowego jest dużo tańsze niż mechanicznego z uwagi na koszt obrabiarek i niezbędnych urządzeń więc nikt się nie kwapi do rozwinięcia poważnej działalności bo nie ma za co . Polityka państwa nie pomaga w tym zakresie lecz skutecznie szkodzi od samego początku - a to jest ogromnie marnotrawstwo zasobów. Każą nam oszczędzać energię choćby na żarówkach a ile energii marnujemy wyrzucając na złom to co mogłoby pracować dalej ? Paranoja unijna pogłębiona polskim brakiem wyobraźni u polityków. W tym fiskus jak samobójca gniecie wszystkich i skutecznie hamuje rozwój klasy średniej a bez niej nie ma prawidłowej struktury wytwórczej w państwie. Mamy tylko wielkich i malutkich a regeneracja części najczęściej dokonywana jest na średnim poziomie wykonawczym. Na złom idzie to co mogłoby jeszcze długo nam służyć . Zazdroszczę Brytyjczykom np. bo u nich za rozsądną cenę zregenerować można dosłownie wszystko bezpośrednio u wykonawcy bez marż pośredników , kosztów magazynowych i dystrybucji obciążających ceny. Z zazdrością można popatrzeć np. na nowoczesne obrabiarki cyfrowe jakimi dysponuje średniej wielkości zakłady usługowe. U nas tego nie ma i długo jeszcze nie będzie przy takiej polityce fiskalnej państwa. Dzięki temu prawie nic nie mamy. Skutek - tam domorośli mechanicy mają raj - a u nas trzeba się dobrze nagimnastykować zanim się coś załatwi. A przepraszam za to, że napisałem , że nic nie mamy - mamy, owszem , bezrobocie . 
-
Mroowa
- Rusza z kopyta
- Model: Inny
- Rok produkcji: 2001
- Pojemność silnika: 3200
- Gadu-Gadu: 117455
Postautor: Mroowa » 14 gru 2014, 5:19
Zapomniał Kolega dodać ,,PRECZ Z KOMUNĄ,,
Piękny wywód , nie związany z tematem - o tym jaki ten nas przemysł zły ...
Ale nie można mówić że nic nie robimy
Mało - ale robimy ... Mamy też wiele branży w których Polska się rozwija , trzeba czasu by to wszystko naprawić i odbudować . Widać jakieś światełko w tunelu , ale niektórzy żyją wspomnieniami starego systemu ...
Wracając do jakości zamienników , nie ma co wymagać cudów ... trzeba najpierw dobrze produkować oryginalne części ...
Skoro mamy problem z jakością oryginalnych części , to czego wymagamy od zamienników !!!
Ale nie można mówić że nic nie robimy
Wracając do jakości zamienników , nie ma co wymagać cudów ... trzeba najpierw dobrze produkować oryginalne części ...
Skoro mamy problem z jakością oryginalnych części , to czego wymagamy od zamienników !!!
-
Sabina
- Nowy użytkownik
- Rok produkcji: 2002
- Pojemność silnika: 2900
Postautor: Sabina » 30 gru 2014, 13:32
Witam ja też miałam problem z wahaczami -na przeglądzie okazało się,że trzeba wymienić górne i dolne.
Jak wszystkim wiadomo ceny z serwisu są z...e drogie,dolne droższe od górnych, więc wahacze poszły do regeneracji. Koszt 1650zł razem z robotą mechanika i tak się złożyło, że zamiast prezentów pod choinką leżała sobie bardzo droga kartka...
Jak wszystkim wiadomo ceny z serwisu są z...e drogie,dolne droższe od górnych, więc wahacze poszły do regeneracji. Koszt 1650zł razem z robotą mechanika i tak się złożyło, że zamiast prezentów pod choinką leżała sobie bardzo droga kartka...
-
Trawus
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 30 gru 2014, 21:49
No, to ja tu czegoś nie rozumiem. Regeneracja wahaczy ? Sworznie są wymienne i kosztują po kilka groszy dosłownie ( 50-70 zł ) dolny ( 100-150 zł ) - a cała regeneracja sprowadza się do wymiany tulei elastycznych. Można kupić poliestrowe z elastomeru ,które zakłada się dosłownie ręką. Nie są drogie - razem 12 sztuk po średnio 30 zł. Kwestia wyciśnięcia starych - potrzebna prasa. . Wymontowanie wahaczy to kilka śrub. Po wyjęciu wahaczy regeneracja to godzinka.
Za to zapłaciłeś - ILE ????????? Dla mnie to szok . Cały bazar dla mnie wart nie więcej niż po 500 zł za stronę z częściami i robocizną. ( części razem 300zł robocizna 200 zł )
Co to za warsztat ? Umieść ich w dziale warsztatowym, niech ludzie ich unikają. To czyste zdzierstwo.
Za to zapłaciłeś - ILE ????????? Dla mnie to szok . Cały bazar dla mnie wart nie więcej niż po 500 zł za stronę z częściami i robocizną. ( części razem 300zł robocizna 200 zł )
Co to za warsztat ? Umieść ich w dziale warsztatowym, niech ludzie ich unikają. To czyste zdzierstwo.
-
Sabina
- Nowy użytkownik
- Rok produkcji: 2002
- Pojemność silnika: 2900
Postautor: Sabina » 02 sty 2015, 13:04
Zapomniałam dopisać,że jest to koszt obu stron oraz zbieżność
. A z tego co się orientuję to górne wahacze są w całości w Rextonie I-niestety.Mają szczęście ci,którzy mają nowszy model... .Tam podobno jest inaczej.
-
Trawus
- Stały bywalec
Postautor: Trawus » 02 sty 2015, 14:08
Q Rextonie I sworzeń wahacza górnego nr. katalogowy SSANGYONG 4454109004 jest wymienny i w normalnym sklepie koszuje max do 70 zł - dwie strony 140 zł
http://allegro.pl/listing/listing.php?d ... &mode=desc
Można też wydać więcej
http://www.iparts.pl/czesc/sworzen-waha ... j7502.html a nawet ze 2 stwy jak się ktoś uprze. Mocowanie 4 sruby tylko niech ręka boska broni przykręcenia tego bez płynu teflonowego blokującego odręcanie się srub.
Jak ktoś ma niefart to rzeczywiście dostał egzemplarz z jednolitego kawałka stali z odwrotnym mocowaniem na zwrotnicy,(czyli sworzeń w wahaczu a nie na zwrotnicy) - ( bodaj Deewoo takie produkowało dla modelu z TOD - w moim na szczęście jest sworzeń przykręcany do zwrotnicy a mocowany śrubą na wahaczu, zatem wymienialny) jak jest w wahaczu to kicha - wymienić na rozbieralny ? nie da się - można przekazać wahacz do regeneracji sworznia kulistego - robą takie rzeczy. Wymieniać dolny ? - zaboli - bo ten durny lawaek żelastwa ma cenę totalnie z Księżyca. ( dolny 1,5 tysia za to g , dla mnie to szok ) Tu macie typy wahaczy widoczne na fotkach. http://www.iparts.pl/auto-czesci/wahacz ... 00571.html
Ala na szczęście sworzeć chyba we wszystkich modelach dolnych wahaczy jest wymienialny.
A nie ma też takiej opcji by w jakimkowiek wahaczu nie można było wymienić tulei elastrycznych / http://allegro.pl/tuleja-wahacza-ssangy ... 49842.html
To polecam jednak stosowanie naszego polskiego wynalazku, czyli tulei z elastomeru , które nie posiadają, nawet tak gdzie występuje, zewnętrznej stalowej tylko wewnętrzną na , którą nasuwa sę dzieloną tulejkę elastyczną. Producent robi niemal wszystkie wymiary. Zywotność elastomerów jest wielokrotnie dłuższa niż tulei metalowo gumowych.
Można też wydać więcej
Ala na szczęście sworzeć chyba we wszystkich modelach dolnych wahaczy jest wymienialny.
A nie ma też takiej opcji by w jakimkowiek wahaczu nie można było wymienić tulei elastrycznych / http://allegro.pl/tuleja-wahacza-ssangy ... 49842.html
To polecam jednak stosowanie naszego polskiego wynalazku, czyli tulei z elastomeru , które nie posiadają, nawet tak gdzie występuje, zewnętrznej stalowej tylko wewnętrzną na , którą nasuwa sę dzieloną tulejkę elastyczną. Producent robi niemal wszystkie wymiary. Zywotność elastomerów jest wielokrotnie dłuższa niż tulei metalowo gumowych.
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię