kontrolka check
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
- Consool
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2700
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 0
- Kontaktowanie:
Re: kontrolka check
Postautor: Consool » 21 lis 2016, 13:28
A jak regenerowales wtryski to sprawdzali czy nie było opiłkow? Może pompa się łuszczy i zasyfiony układ paliwowy ?
- Trawas
- Stały bywalec
Postautor: Trawas » 21 lis 2016, 13:58
Różnie bywa ale jeżeli stale tankujesz na tej samej stacji , to zmieniłbym, bo może to ich prywatna inicjatywa z psuciem paliwa - u nas złapali cwaniaków co leli opał do zbiorników na domieszkę a CR bardzo tego nie lubi.
Czester a ty pompowałeś po nocy paliwo gruchą przed uruchomieniem silnika ? bo może zwyczajnie paliwo ci ucieka z filtrów do zbiornika ?
Jak się rozszczelnią złączki ( a te oringi są bardzo miękkie i delikatne ) to tak się często dzieje, Wchodzi powietrze i paliwo ucieka z filtrów powrotką - I sprawdź filtr. Ostatnio miałem taki problem z filtrami Delphi - odcinały paliwo. W starym się zaciął zawór bezpieczeństwa, kupiłem drugi i już od nowości drań był niesprawny. Stary ze złości rozciąłem żeby zobaczyć co się tam działo i okazuje się, że rozwarstwiła się płytka bimetalu a ten się wyprostował i zamknął zaworek obiegu. ( tak się powinno dziać tylko wtedy, kiedy paliwo jest zbyt gorące na powrocie z pompy) Objaw jest m. in taki, że grucha nigdy nie robi się twarda i można pompować łapą do usr śmierci bo paliwo krąży sobie po układzie i wraca do zbiornika Zatem zanim zaczniesz wymyślać silnikowi sprawdź sprawność układu zasilania paliwem - i uważaj na Delphi bo pewnie jest żółte i ma skośne oczy.
Czester a ty pompowałeś po nocy paliwo gruchą przed uruchomieniem silnika ? bo może zwyczajnie paliwo ci ucieka z filtrów do zbiornika ?
Jak się rozszczelnią złączki ( a te oringi są bardzo miękkie i delikatne ) to tak się często dzieje, Wchodzi powietrze i paliwo ucieka z filtrów powrotką - I sprawdź filtr. Ostatnio miałem taki problem z filtrami Delphi - odcinały paliwo. W starym się zaciął zawór bezpieczeństwa, kupiłem drugi i już od nowości drań był niesprawny. Stary ze złości rozciąłem żeby zobaczyć co się tam działo i okazuje się, że rozwarstwiła się płytka bimetalu a ten się wyprostował i zamknął zaworek obiegu. ( tak się powinno dziać tylko wtedy, kiedy paliwo jest zbyt gorące na powrocie z pompy) Objaw jest m. in taki, że grucha nigdy nie robi się twarda i można pompować łapą do usr śmierci bo paliwo krąży sobie po układzie i wraca do zbiornika Zatem zanim zaczniesz wymyślać silnikowi sprawdź sprawność układu zasilania paliwem - i uważaj na Delphi bo pewnie jest żółte i ma skośne oczy.

-
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 2006
Postautor: Czester9333 » 21 lis 2016, 15:06
Słuchajcie mechanik który montował wtryski z listwy pobrał podobno nie byłem przy tym, paliwo i stwierdził że nie ma opiłkow metalu, tak samo było z wtryskami, nie było opiłkow metalu sprawdzał wtryskiwacze przy mnie pod mikroskopem i tak samo nie było opiłkow metalu, ale były wstawione podzespoły do wtryskiwacza przez poprzedniego właściciela na sztukę jakies chińskie, by sprzedać auto no i trafiłem się ja, samochód działał do wczoraj po degeneracji. Co do paliwa to tankowałem cały czas na tej samej stacji, mało tego tankuje dwa inne auta i jest wszystko ok. Natomiast co do twardości gruszki i cofania się paliwa to był z tym problemem po dłuższym nie użytkowaniu auta, ale reksio odpalał i gasł to odrazu wiedziałem że to jest to, podpompowalem paliwo i było ok ale teraz Gruszka jest twarda a on kręci i kręci i jest ciężko mu załapać. Zmienie te oringi na wtyczkach, paliwo 3 tyg temu spuscilem z filtra, napompowałem i było ok do wczoraj
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Czester9333 » 21 lis 2016, 15:08
Jeszcze dopisze że wlewam 10 ml oleju na cały zbiornik by pompa miała lepsze smarowanie olej o mieszanki
- XSzafaX
- Stały bywalec
Postautor: XSzafaX » 21 lis 2016, 19:04
Stawiam na mixol do 2T ja tez dolewam i efekt bardzo pozytywny 

-
- Rusza z kopyta
Postautor: Czester9333 » 21 lis 2016, 21:11
Panowie wlewam 100 ml na cały zbiornik czyli 80 litrów oleju do mieszanki Orlen czerwony trawol. Każdy olej do zrobienia mieszanki 2T. Pomóżcie co z tym moim smokiem mam począć.
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Czester9333 » 23 lis 2016, 11:40
Witam kolejny raz, zostały wymienione wszystkie uszczelki w układzie zasilania i wiecie co dalej nie mogę go odpalić, czemu mi się przytrafia w tak krótkim okresie czyle niewiadomych z ty samochodem, bardzo go lubię ale w ciągu roku dwa razy regenerować wtryskiwacze to duża przesada. Macie może jeszcze jakieś pomysły co może się dziać. Albo dajcie mi jakieś namiary na normalnego mechanika który mi to ogarnie raz na zawsze. Jestem z Wami i Mazur, jest serwis SsangYong ale czy to dobre rozwiązanie by tam jechać? Kupując auto nie sądziłem że wpakuje się w takiej tarapaty. Co robić ?.....
-
- Rusza z kopyta
- Pojemność silnika: 3200
Postautor: dycha » 23 lis 2016, 14:51
A co pokazuje komputer ? Może gdzieś kabel się łamie albo jakiś czujnik raz działa raz nie.
Kiedyś spotkałem się z przypadkiem że Iveco raz odpalał raz nie i okazało się że winny był zbiornik paliwa nieorginalny. Wtedy też wtryski były robione i pompa paliwa a on raz odpalał raz nie.
Kiedyś spotkałem się z przypadkiem że Iveco raz odpalał raz nie i okazało się że winny był zbiornik paliwa nieorginalny. Wtedy też wtryski były robione i pompa paliwa a on raz odpalał raz nie.
- Consool
- Stały bywalec
- Kontaktowanie:
Postautor: Consool » 23 lis 2016, 16:34
A może to problem z czujnikiem położenia wału ? Albo filtr paliwa lewy jakiś ? Czy wymieniłeś filtr od kiedy pojawiły Ci się te objawy ?
- Jurgen
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2015
- Pojemność silnika: 2000
Postautor: Jurgen » 23 lis 2016, 17:17
Kolego znajdz Kogoś z "komputerem" bo tak to będziesz mógł grzebać ,aż pogrzebiesz swój portfel. Przecież szukanie bez podłączenia do kompa to szukanie igły w stogu siana.....Może Ktoś z okolic posiada kompa?
ps.Twój pierwszy "objaw" może być nie zależny od drugiego [długie kręcenie zimnego]
a np. świece żarowe ok?
Szkoda, że nie jesteś z moich okolic bo byśmy podłączyli kompa i by było widać gdzie szukać....
ps.Twój pierwszy "objaw" może być nie zależny od drugiego [długie kręcenie zimnego]
a np. świece żarowe ok?
Szkoda, że nie jesteś z moich okolic bo byśmy podłączyli kompa i by było widać gdzie szukać....
Jurgen
-
- Rusza z kopyta
- Pojemność silnika: 3200
Postautor: dycha » 23 lis 2016, 17:43
Pisz do mnie. Jestem z Olsztyna o mogę ci go podłączyć w sobotę popołudniu albo niedzielę
- XSzafaX
- Stały bywalec
Postautor: XSzafaX » 24 lis 2016, 10:41
Kolego czy przy odpalaniu jak odpalasz swieci sie jakaś kontrolka ? Sprawdź dobrze czy nie ma ropy w gniazdach wtryskowych " koło wtrysków" bądź na połączeniu pompa - listwa - wtryski to musi być szczelne żeby CR dobrze palił no i oczywiście są dwa czujniki czujnik położenia wału i czujnik położenia walka rozrządu , imobilizer - czy kontrolka kluczyka się nie zapala przy odpalaniu sprubuj zapasowym kluczykiem odpalić może kluczyk się popsuł najważniejsze co powie komputer
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Czester9333 » 24 lis 2016, 17:05
Kolego dycha podaj mi jakieś namiary to skontaktuje się z Tobą .
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Czester9333 » 24 lis 2016, 17:06
dycha pisze:Pisz do mnie. Jestem z Olsztyna o mogę ci go podłączyć w sobotę popołudniu albo niedzielę
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię