Czujnik prędkości gdzie się wpiąć
- sergio1969
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2694
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 0
- Kontaktowanie:
Re: Czujnik prędkości gdzie się wpiąć
Postautor: sergio1969 » 06 gru 2016, 20:05
-
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 27
Postautor: majek » 07 gru 2016, 10:53
rufus3008 pisze:Witaj Majek
Co to znaczy według ciebie włączyć gps ?
podłączyć radio wraz z anteną GPS, uruchomomić nawigacje/apikacje/program (niewiem jaki system masz w tym radiu) i jak pokaże się już Twoja pozycja na mapie, zrób pare kółek po ulicach i sprawdź czy działa i prawidłowo określa prędkość. Piszesz że wszystko chcesz mieć podpięte jak należy ale chyba tego od ręcznego nie będziesz podpinać, bo stracisz możliwość oglądania TV podczas jazdy;)
Postautor: rufus3008 » 07 gru 2016, 11:08
Hee hee nie pod ręczny nie bede się podpinać .
Radio jest podłączone wraz z anteną jak to ustrojstwo kupowałem od gościa z chwaszczyna to działała na sto procent bo to testowałem u niego w samochodzie po odłączeniu navi się zatrzymało w chwaszczynie i tyle .
Zostawiam to dla jakiegoś magika bo mi już nic nie przychodzi do głowy ,jak temat bendzie ogarnięty to napiszę oco było kaman.
Pozdrawiam
Postautor: rufus3008 » 07 gru 2016, 11:20

Pozdrawiam Forumowiczów
Ps .Oglądałem twoje zdjęcia z norwegi i zauważyłem ciekawe gadżety zewnętrzne u ciebie rozumiem ,że e-bay wita ?
-
- Stały bywalec
Postautor: majek » 07 gru 2016, 18:28
Powodzenia , niema nic bardziej irytującego jak młody magik od audio, podejdzie i w 5min sprawi że zadziała i 100zł skasuje.
- sergio1969
- Stały bywalec
- Kontaktowanie:
Postautor: sergio1969 » 07 gru 2016, 21:13
- Trawas
- Stały bywalec
- Pojemność silnika: 2700
Postautor: Trawas » 08 gru 2016, 13:44

-
- Forumowicz
Postautor: zedisson » 08 gru 2016, 15:50
-wykorzystuje on jednak sygnał z satelitów.
Te tanie nie mają kompensacji i swoje położenie określają poprzez porównanie sygnałów z kilku satelitów i uśredniają położenia.
Sygnały zawierają informacje zawierające między innymi czas wysłania. Ten czas właśnie jest bardzo istotny bo określa odległość od odbiornika do satelity.
Niestety czas potrzebny na pokonanie dystansu od nadajnika do odbiornika jest zmienny w zależności od wielu czynników.
Te dokładne z "abonamentem" mają sygnał z poprawkami, poprawki są ustalane na podstawie odcinków wzorcowych.
To nic innego jak rozsiane po całym świecie stałe punkty z urządzeniami odbiorczo-nadawczymi.
Abonament umożliwia dynamiczne odczytywanie i korekcję czasów z najbliższych stacji wzorcowych.
Czyli tak jak przed wiekami, bez dokładnego "zegarka" nawigacja byłaby niemożliwa
- Trawas
- Stały bywalec
Postautor: Trawas » 08 gru 2016, 16:16
Jedź w Bieszczady to się przekonasz.

Cały błąd twojego myślenia polega na tym , że nie uwzględniłeś prostego faktu - prawdziwy GPS poda ci z dużą dokładnością tylko współrzędne geograficzne miejsca w którym teraz się znajdujesz - długość i szerokość geograficzną i nic więcej - tak to pracuje. . Sam GPS satelitarny nie pracuje we współpracy z mapami, tym bardziej drogowymi . Do tego by informować o pozycji na konkretnej mapie samochodowej potrzebna jest aplikacja i urządzenie , które to szybko obliczy i ustali natychmiast. W twoim odbiorniku nie ma czegoś takiego, ściągasz gotowca z sieci GSM podłączonej do serwera przetwarzającego sygnały GPS , który zaczyna dla ciebie pracować. Możesz to ciągnąć sobie również z neta.
Przykro mi ale samochodowe GPS to tylko coś w rodzaju interfejsu do naziemnego komputera GPS pracującego w sieci GSM. Jesteś lokalizowany na tej samej zasadzie na jakiej lokalizowana jest twoja komórka w sieci. Tak naprawdę to nie jest GPS ale system naziemny wykorzystujący informacje GPS. Z satelitą się nie łączysz ani jej nie słyszysz. To system poda ci z jakiego układu satelit weryfikuje swoje dane do obróbki w układzie odniesienia.
-
- Stały bywalec
Postautor: majek » 08 gru 2016, 18:39
lokalizowanie na podstawie GSM nie byłoby tak dokładne (ok 1m GPS w samochodzie), po za tym dość często niema zasięgu GSM a zasięg GPS jak najbardziej jest i odwrotnie wjeżdżając do tunelu lub garażu GPS traci sygnał a GSM przecież dalej działa.
I niema co porównywać z urządzeniami dla geodetów za kilkanaście tysięcy bo one muszą mierzyć co do 1cm lub 1mm ,a abonament opłaca się w zależności o jaki system są oparte (z ciekawości właśnie przeczytałem pare postów na forum geodezyjnym;))
-
- Forumowicz
Postautor: zedisson » 08 gru 2016, 19:41
To samo dotyczy tych urządzeń dedykowanych do samochodów i niestety jest tam antena.
Gratuluję koledze Trawusowi samooceny, niemniej jednak oceniając cudze błędy w myśleniu wypadałoby się zapoznać chociaż pobieżnie z zagadnieniem.
Swoją drogą nie wiem czy koledzy wiedzą że pierwsze próby z nawigacją samochodową prowadzono już w latach 40-tych ubiegłego stulecia. Wtedy użyto oczywiście wież nadawczych zamiast satelitów.
Nie sprawdził się wtedy jako auto-nawigacja ale doskonale zdał egzamin w bitwie o Anglię a w nawigacji morskiej i lotniczej był używany do lat 90-tych.
- sergio1969
- Stały bywalec
- Kontaktowanie:
Postautor: sergio1969 » 08 gru 2016, 20:01

Postautor: rufus3008 » 08 gru 2016, 22:13
Jako założyciel tego posta przychylam się do wypowiedzi siergia .Panowie niema sensu się tu spinać po prostu zrobił mi się mały problem z tym kombajnem i myślałem że coś tu razem wymyślimy ,ale po wszystkich próbach wyszło echo co prawda dziękuję wszystkim za podsunięcie jakiegokolwiek pomysłu ,a w szczególności podziękowania kolejne dla Trawarsa ,który się mocno zagłębiał w temat.
Jestem umówiony na Środę z magikami od takich spraw zobaczymy czy mądre głowy będą wiedziały od razu oco kaman czy będą kombinować tak jak my a może tu a może tam to zaraz wsiadam i tyle zobaczą ani mnie ani rexsa .
Pozdrawiam
- sergio1969
- Stały bywalec
- Kontaktowanie:
Postautor: sergio1969 » 09 gru 2016, 13:10
- Trawas
- Stały bywalec
Postautor: Trawas » 09 gru 2016, 14:39

Powtórzyłem wam tylko to co usłyszałem od mojego sąsiada a to inż informatyk o specjalności telekomunikacja a taką samą informację dostałem od technika Pley przy rozwiązywaniu problemów z nawigacją w telefonie. Ale co tam, może się mylą ? ich problem. Dla mnie ważne jest tylko, że działa.
Ale trochę mnie rozbawiliście z tym tunelem. Skoro tak nie dochodzi sygnał GSM to tym bardziej nie powinien dochodzić sygnał GPS bo jest wielekroć słabszy a tak samo wrażliwy na izolację . Nie macie zasięgu w telefonie a macie na panelu nawigacji dla tego, że nawigacja na dużo sprawniejszą antenę umieszczoną na zewnątrz auta - i tyle.

A co do samej dokładności przy lokalizacji telefony komórkowego - to bądźcie ostrożni -ta dokładność to 1 metr. Na podstawie porównania odległości ustalanej z trzech stacji nadawczych widzących telefon z różną silą sygnału. Każdy smartfon ma lokalizator. Możecie śledzić żony.

Opóźnienie ok 1 sek. Taki trójkącik - zupełnie , jak za Niemca.
Tak wykończono kilku terrorystów posyłając rakietę na adresik telefonu komórkowego gagatka - no i go teges na tamten świat. Więc jeśli któryś z was chciałby zostać terrorystą to nie używać komórek ani modemów GSM bo trafią w punkt.

Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię