diagnostyka komp w Szczecinie
Tutaj zamieszczamy opinie,a także adresy, telefony o warsztatach specjalizujących się w naprawach marki Ssangyong.
-
- Rusza z kopyta
- Model: Rodius
- Rok produkcji: 2006
- Gadu-Gadu: 0
Re: diagnostyka komp w Szczecinie
Postautor: laleczka » 20 gru 2016, 1:42
Ja mam Rodiusa kampera na 7 osob.Gosc mi powiedzial,ze po kolei wszystko sprawdzaja i jutro druga tura rozbiorki
Mechanikiem jestes?

-
- Rusza z kopyta
Postautor: laleczka » 20 gru 2016, 1:52
Aktualnie brykam nieuzywanym autem mojego faceta renowka.Czuje swieta,bo na tablicy swieci sie co sie da hehe.łacznie ze znaczkiem czerwonym STOP
Mechanicy mi mowia,ze kupilam wynalazek,wiec nic dziwnego,ze cos nawalilo i nikt nie wie co 

-
- Stały bywalec
- Model: Kyron
- Pojemność silnika: 2000
- Skrzynia biegów: Ręczna
Postautor: krisw11 » 20 gru 2016, 2:07
renault ??? Fakt producent wynalazków i pierdoląc..j sie elektroniki
sorry takie realia.....na własne życzenie...

Kris
- artega7
- Stały bywalec
- Model: Korando C (2011-)
- Rok produkcji: 2013
- Pojemność silnika: 1998
Postautor: artega7 » 20 gru 2016, 9:45
Moim zdaniem podstawa to dobre urządzenie do diagnostyki, by odczytać wszystkie błędy. Nie wiem czym dysponowali mechanicy w tamtych warsztatach, ale na pewno G-scan wszystko odczyta, który mają najczęściej w Hyundaiu i Kia lub Easy Diag.
Korando C, 2.0 150KM diesel, Quartz, 4x4, 2013r.
Opis mojego auta
Instrukcje i materiały serwisowe do naszych Ssangyongów
Opis mojego auta

Instrukcje i materiały serwisowe do naszych Ssangyongów
- Jurgen
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2015
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Postautor: Jurgen » 20 gru 2016, 17:50
"Laleczka" bredzeniem mechaniorów o "wynalazkach" się nie przejmuj bo to nie świadczy o ich profesjonalizmie tylko wręcz o ich skrajnie ograniczonej wiedzy do vw,opla. itp. 

Jurgen
-
- Rusza z kopyta
Postautor: laleczka » 23 gru 2016, 2:06
Okazalo sie,ze swojego czarnucha na Swieta nie dostane
Nastepny mechanik,ktory sobie nie poradzil,ale ...ten mi wciska,ze usunal 2 usterki i dalej dopatrzyc sie nie moze dlaczego auto muli.Powiedzial,ze teraz jest tylko taka wada,ze jezdzi normalnie i jak na swiatlach stanie ,to musi dowalic gazu jakby z dwojki startowal...Wczesniej mimo mulenia niormalnie startowal z jedynki a mulilo po chwili....Na ten czas okreslil koszty,ze zmieszcze sie w 1100 zl,ale oddal auto do sprawdzenia pompy i beda wyzsze koszty.Jak to sprawdzic czy mnie w uja nie wali???

- Jurgen
- Stały bywalec
Postautor: Jurgen » 23 gru 2016, 17:12
A jakie i czego były te rzekome usterki , które on usuwał? Jakie błędy mu pokazał po podłączeniu do komputera? Gdy nie będziesz tego wiedziała to będzie mógł opowiedzieć Tobie to co sobie tam wymyśli generalnie. A w tej chwili jakie błędy sygnalizuje? Męcz tego mechaniora niech Tobie opowiada , a Ty zapisuj chociażby bo jak nie będzie miał nic konkretnego do "opowiedzenia" to znaczyć będzie ,że kręci.... A my tutaj bez znajomości tego co "czarnucha" boli [błędy] to możemy sobie tylko gdybać.......niestety
Jurgen
-
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2007
- Pojemność silnika: 2700
Postautor: rk75 » 23 gru 2016, 19:39
Mechanicy - najlepiej żeby był volkswagen i się sam naprawiał
-
- Stały bywalec
Postautor: krisw11 » 23 gru 2016, 21:03
Skoro nie naprawił,nie ma usługi wykonanej ! To raz,dwa zabieraj auto stamtąd i,to natychmiast zanim coś więcej namiesza,widać nie ma wielkiego pojęcia o mechanice,auto musi oddać Ci bez żadnej łaski według prawa ,inaczej możesz zaskarżyć go o zabór mienia a ,to już nielegalne i paragraf ! Tyle na tą chwile.
Kris
- Trawas
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2005
Postautor: Trawas » 24 gru 2016, 1:44
laleczka pisze:.Wczesniej mimo mulenia niormalnie startowal z jedynki a mulilo po chwili....Na ten czas okreslil koszty,ze zmieszcze sie w 1100 zl,ale oddal auto do sprawdzenia pompy i beda wyzsze koszty.Jak to sprawdzic czy mnie w uja nie wali???
Co za cholera ? pan menelchanik nie powiedział jakie kody błędów wywala skaner? Chce sprawdzać pompę ? No to walnij go w jego pompę aż zaśsie powietrze z sykiem. W ciemno powiem, że tu prawdopodobnie występuje problem nie z pompą ale z zaworem zasilająco zwrotnym na pompie zwanym IMV. Gdy zaczyna szwankować to od niskich obrotów - zawsze tak zaczyna zjebkę . Zbyt wolno narasta ciśnienie na listwie przez tego drania - to i muli. Może nawet nic mu nie być a tylko puszczają ciśnienie dwa oringi na jego nosie lub przytkana jest siateczka filtra. Zamiast pchać paliwo na listwę zwraca je do zbiornika. W silniczku 270 XDi takie rzeczy się zdarzają.
cały zawór kosztuje ok 350 zł - wymiana 50 zł, razem 4 stówki a nie tysiące. Masz w domu jakiś wałek do ciasta ? Jeśli masz - to go zabierz na następną rozmowę z panem mechanikiem. ROZUMIESZ ?
PS:
Symbol zaworu IMV wg. Ssanga to 6650750001 a wg. Delphi 9109-903. popularny zawór stosowany w bardzo wielu układach wtryskowych f-my Delphi.
-
- Rusza z kopyta
Postautor: laleczka » 29 gru 2016, 20:55
Odebralam dzisiaj auto.Problem nadal ten sam.Mechanik stwierdzil,ze to bedzie wina pompy paliwowej.Zbyt niskie cisnienie.Naprawe pompy okreslil na 1900-2900.
Zaplacilam 700zl. Czyszczenie zaworu EGR ,naprawa instalacji elektrycznej(?) wymiana zaworu egr na uzywany,naprawa sterowania turbosprezarka.
Zaplacilam 700zl. Czyszczenie zaworu EGR ,naprawa instalacji elektrycznej(?) wymiana zaworu egr na uzywany,naprawa sterowania turbosprezarka.
- Consool
- Stały bywalec
- Kontaktowanie:
Postautor: Consool » 29 gru 2016, 21:17
Mi auto mulilo jak miałem wtryski 2 walniete i modulator od turbiny był niesprawny ale zawsze świecił się check engine ..... nie nawidze naciagaczy .... kochana zmień mechanika może ? :p
Wydaje mi się je jeśli była by to wina pompy to komputer wywala by błędy o zbyt niskim ciśnieniu lub za wysokim na pompie ...
Wydaje mi się je jeśli była by to wina pompy to komputer wywala by błędy o zbyt niskim ciśnieniu lub za wysokim na pompie ...
-
- Stały bywalec
Postautor: krisw11 » 29 gru 2016, 21:52
Consool ale ,z tego co już czytam ,to Jej już z 6 pseudo mechanior !!!
! To są właśnie diesle ! Dlatego uciekam od diesli do benzin
99% kłopotów i kosztów mniej ! To jest ,to o czym niedawno pisałem.........diesel,to traktor,klekot,kopciuch ,smród i nic wiecej ! Coraz więcej ludzi ,znajomych itp.ucieka od Diesla,niestety,,,,albo stety 

Kris
- Consool
- Stały bywalec
- Kontaktowanie:
Postautor: Consool » 29 gru 2016, 23:58
Możliwe krisw ale tu chodzi o niedouczenie, o brak wiedzy mechaników... ale zazwyczaj to po prostu naciągacze .....
Koleżanko laleczka a ten zawór to skąd on wziął ?
miał w warsztacie czy z allegro ściągał ?:P hehe
i co to znaczy naprawa sterowania turbosprężarką ?? bawił sie modulotorkiem podciśnienia ? ciekawe czy w Twoim aucie jest jak w rexie 2 modulatory 1 od turbo a 2 od egr bo jak tak to bym zaryzykował i kupił nowe od Opla
podmienił i sprawdził czy moc jest....
Koleżanko laleczka a ten zawór to skąd on wziął ?

i co to znaczy naprawa sterowania turbosprężarką ?? bawił sie modulotorkiem podciśnienia ? ciekawe czy w Twoim aucie jest jak w rexie 2 modulatory 1 od turbo a 2 od egr bo jak tak to bym zaryzykował i kupił nowe od Opla

- Jurgen
- Stały bywalec
Postautor: Jurgen » 30 gru 2016, 17:26
Obawiam się też , że gdyby było za niskie ciśnienie to był by kłopot z odpalaniem auta, o wywaleniu checka nie wspominając. Generalnie w CR jest raczej tak , że jak ciśnienie za niskie na listwie to komputer z automatu nie da sygnału na wtryskiwacze i sobie można kręcić.......Tak czy siak widać ,że mechanior kosztem klientki szukał po omacku......coś niby porobił, skasował ,ale nie pomógł
Tajemnicze cały czas jest to ,że "laleczka" nie dowiedziała się o błędzie auta.......

Tajemnicze cały czas jest to ,że "laleczka" nie dowiedziała się o błędzie auta.......
Jurgen
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię