Odrzutowy Rexton
SsangYong Rexton flagowy SUV marki, produkowany od 2003 do 2016 roku - znany i lubiany przez wszystkich. Tutaj znajdziecie wszelkie informacje na jego temat
- XSzafaX
- Stały bywalec
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2005
- Pojemność silnika: 2700
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 0
Re: Odrzutowy Rexton
Postautor: XSzafaX » 08 mar 2017, 20:22
A może wiskoza ci padła i trzyma (powód wycia) a efekt placebo że autobniby mocy nie ma a w żeczywistości ma ?
- Trawas
- Stały bywalec
Postautor: Trawas » 09 mar 2017, 0:30
A tak nawiasem mówiąc , stary jestem, trzeciego Rexa męczę a dopiero teraz się doczytałem, że przełącznik trybu jazdy ma trzy położenia a nie dwa. Wcześniej wydawało mi się, że jest W albo P a tu okazuje się nie prawda bo W faktycznie znaczy zima a P to power ale jest trzecie , na środku , ani jeden W ani drugi P i to jest podobno normal, czyli ponoć nieco mniej pali a biegi zmieniają się niżej w automatach. Kurde , to ja tyle lat na powerze zapitalałem , Rexia RDD sprzedałem zarzucając mu pijactwo a może on potrafił normalnie spalać, gdybym ustawiał ten przełącznik na środku. Dla czego nikt mi tego nie powiedział ! ale Wy to jesteście 

- Trawas
- Stały bywalec
Postautor: Trawas » 09 mar 2017, 0:37
rk75 pisze: Wygląda to tak - po odpaleniu dopóki rex się nie rozgrzeję do temp. roboczej z....a aż miło. Później różnie - raz zaraz po rozgrzaniu, następnym razem po 20 km od rozgrzania dodając gazu wchodzi na obroty ale nie zbiera się, dlatego napisałem że wygląda to tak jak na ślizgającym sprzęgle, na luzie jest to samo tzn. obroty nie schodzą od razu po puszczeniu pedału gazu, tylko trzymają się trochę dłużej. Na zimnym jest wszystko Ok
I teraz to dopiero zgłupiałem, czemu nie schodzi z obrotów ? Powinien zawsze po puszczeniu pedala.
Nie wiem, może trzeba przeczyścić sensory akceleratora, znaczy tego pedała ? Przecie tam wszystko elektronicznie się dzieje - skąd ta niemrawość silniczka krokowego ? Nie kumam bazy bez obejrzenia problemu.

- XSzafaX
- Stały bywalec
Postautor: XSzafaX » 09 mar 2017, 20:43
Trawas właśnie sprawdzałem to z tymi trybami "W" i "0" i "P" ale to przy 4biegowym automacie a ja mam 5 biegowy automat "W" i "S" i tu chyba niema pozycji "0"? A ty w RRD jak miałeś?
-
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2007
- Skrzynia biegów: Ręczna
Postautor: rk75 » 24 mar 2017, 21:37
Wreszcie znalazłem czas żeby zdiagnozować reksia - turbina prawdopodobnie do regeneracji przepuszcza olej na wylocie do IC i luz na wirniku ok 2mm ,siwy dym i czarne chmury dopiero jak wskazówka obrotomierza jest na czerwonym polu. Przedmuch koło świecy żarowej, i tu mam problem, nie mogę dokręić lub wykręcić świecy - pokrywa zaworów przesunięta o tyle że żadna nasadka nie wchodzi, mogę ją delilatnie przesunąć luzując śruby? A może jest jakaś inna opcja bez odkręcania pokrywy zaworów
- XSzafaX
- Stały bywalec
Postautor: XSzafaX » 24 mar 2017, 23:16
Widzisz jednak turbo a co do świecy to może jednak podkładka miedziana wtrysku? Najlepiej nalać wd40 w kanał wtrysku i zobaczyć czy lecą bomble 

-
- Stały bywalec
Postautor: rk75 » 25 mar 2017, 6:51
Bąble tam nie lecą, tylko pryska tak że twarz mi zapryskało. Na zgaszonym silniku wlany płyn w gniazdo świecy (gniazdo zalane do pełna) szybko ucieka do cylindra
dlatego podejrzewam nieszczelność świecy żarowej

- XSzafaX
- Stały bywalec
Postautor: XSzafaX » 25 mar 2017, 8:40
Tylko że świecą jest na gwincie raczej szczelne bardziej bym był przy miedzianej podkładce wtryskiwacza tam są często nieszczelnosci a przy świecach tlraczej nie ale nie mówię ze nie jest to możliwe 

- Trawas
- Stały bywalec
Postautor: Trawas » 25 mar 2017, 18:35
rk75 tylko postępuj bardzo delikatnie, jak nie będzie szła to nie walcz z nią tylko oddaj komuś, kto się w tym specjalizuje bo urwana świeca to dopiero problem się robi.
-
- Stały bywalec
Postautor: rk75 » 25 mar 2017, 19:47
Wiem że to delikatne ustrojstwo, ale mam problem z nasadką, nie chcę wleź w gniazdo świecy, przeszkadza lekko przesunięta pokrywa zaworów. Przy wymianie świec trzeba ją odkręcić?
- Trawas
- Stały bywalec
Postautor: Trawas » 26 mar 2017, 1:40
Nie trzeba , powinno załapać a jak ciasno to poluzuj tylko śruby to się ustawi - no i używaj nasadki do świec.
martwi mnie tylko to, że płyn wsiąka i ciekawe co tam się stało ? Po gwincie wsiąkać nie powinien.
Tak, czy inaczej bardzo z tym ostrożnie działaj.
martwi mnie tylko to, że płyn wsiąka i ciekawe co tam się stało ? Po gwincie wsiąkać nie powinien.
Tak, czy inaczej bardzo z tym ostrożnie działaj.
-
- Stały bywalec
Postautor: rk75 » 16 kwie 2017, 21:09
Wreszcie znalazłem trochę czasu żeby pogrzebać przy rexie. Świece wykręcone, gwint poprawiony i świece z powrotem wkręcone. Trzy przepuszczały, na najbardziej przepuszczającej 1 cm nagaru. Na tych które przepuszczały fajki się rozpadły - mogę to jakoś naprawić czy muszę zakupić nowe? I jeszcze jedno pytanko - czym mogę wyczyść kolektor dolotowy bez wykręcania? Egr chcę zaślepić żeby go nie syfił. Pozdrawiam i Wesołych Świąt 

- Trawas
- Stały bywalec
Postautor: Trawas » 17 kwie 2017, 2:30
Fajki się rozpadły ale metalowe końcówki połączenia zapewne nie. Wyczyść styk i weź kawałek, tak ze 35 mm wężyka gumowo silikonowego bez parcianego wzmocnienia - o wewnętrznej średnicy 4 mm. Przytnij i nasuń na końcówkę metalową a z drugiej strony uszczelniając i przyklejając przewody wciśnij trochę silikonu dobrej jakości - np od płynnych uszczelek i wszystko , Będziesz miał nowe fajki, i co z tego, że pionowe ? mogą być. 
ERG nie zaślepiaj całkiem bo będzie ci wywalało chcek na kontrolce. Zaślep wyciętą blaszką ale z otworkiem 6 mm. Oszukasz czujnik ciśnienia doładowania a spalin na kolektor będzie szło dużo , dużo mniej.

ERG nie zaślepiaj całkiem bo będzie ci wywalało chcek na kontrolce. Zaślep wyciętą blaszką ale z otworkiem 6 mm. Oszukasz czujnik ciśnienia doładowania a spalin na kolektor będzie szło dużo , dużo mniej.

-
- Stały bywalec
Postautor: rk75 » 17 kwie 2017, 8:04
Dzięki Trawas, na Ciebie zawsze można liczyć
Po zaślepieniu egr chciałbym wyczyść kolektor dolotowy. Jest sens to robić? A jak tak to jest coś skutecznego oprócz wykręcania?

- XSzafaX
- Stały bywalec
Postautor: XSzafaX » 17 kwie 2017, 10:48
Daj znac jak zaślepisz egr ja chciałem zastosować zaślepkę z jedną dzurą 5mm i nic nie dało " check" potem z dwoma 5mm znowu klapa , potem z trzema dziurami 5mm i nic nie dało i dałem sobie spokój wyczyściłem i checka niewywala teraz mam dużo gorszy problem za zimnym nierówna praca lekko dymi na bało ale naprawdę delikatnie i czuć nieprzepalona ropę muszę pomierzyć kompresje na cylindrach lecz boje sie wykręcania świec ponieważ długo nie były wymieniane przynajmniej 4 sztuki 4lata a jedna dłużej ;/, co do kolektora bez wyciągania sie nieobedzie ;/pozdrawiam !
Wróć do „Rexton I/II/W (2003-2016)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię