Rexton G4 Sapphire
- czupamakabra
- Rusza z kopyta
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2018
- Pojemność silnika: 2000
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 0
Re: Rexton G4 Sapphire
Postautor: czupamakabra » 15 lis 2018, 22:14
-
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2004
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Automat 4biegowy (BTRA)
Postautor: automatic » 16 lis 2018, 8:06
Wiem o czym piszę bo byłem handlowcem/serwisantem i nie raz wymaglowałem oficjalnego przedstawiciela producenta ,ale nie z sadyzmu ale właśnie z ciekawości co nowego i jakie zmiany wprowadzono , w końcu szefowie moi poprosili mnie kiedyś abym nie męczył handlowców od producenta bo oni mają tylko sprzedać produkt - klient i tak się nie zna...
Ale jako serwisant nie raz musiałem prostować zamówienia bo klientowi o co innego chodziło niż koledzy a zwłaszcza koleżanki(humaniści) mu sprzedali .
Nie oczekuj tu szybkich zmian.
W wielu firmach taki handlowiec ,,ściemniacz'' w garniaku pod śledziem ma większe notowanie niż serwisant co od ręki uruchamia ,,martwe'' urządzenia bo ma pomyślunek wiedzę i sprawne ręce - chcesz się dowiedzieć coś prawdziwego o sprzęcie : pytaj brudnych serwisantów w warsztacie a nie uczesanych uperfumowanych z złotą doxą/rolexem na przegubie ściemniaczy w salonie !
-
- Rusza z kopyta
- Pojemność silnika: 1999
- Skrzynia biegów: Automat 6biegowy
Postautor: Aro » 16 lis 2018, 14:24
-
- Nowy użytkownik
Postautor: Kusza85 » 21 lis 2018, 19:29
- czupamakabra
- Rusza z kopyta
Postautor: czupamakabra » 07 gru 2018, 13:24
Od dealera mieliśmy do domu prawie 300km, w sumie fajna próba na początek zeby trochę sie z autem zaprzyjaźnić, a jest z czym !
Na poczatku nieco probemów miałem z obsługą komputera ale po kilku próbach stwierdzam że logicznie jest to zrobione, choc niektóre wskazania na wyswietlaczu centralnym nieco zbyt małe.
Mam wersje 2.0t crystal i wyposażenie wydaje się być dla mnie kompletne, może jedynie brakuje fotelowi regulacji wysokości ud ale sama ich wygoda i "kanapowy" charakter mi bardzo odpowiadają.
Wykończenie w środku jak i użyte materiały...dla mnie bomba.
Skrzynia biegów nie mysli za długo i w trybie eco swietnie nadaje sie w trasy,nie zmienia bez sensu, priorytet to spalanie i mała predkosc obrotowa silnika.
Spalanie po tej trasie? Trochę miałem obawy ale jestem w szoku. 8,8/100km ! Fakt że dobre warunki na trasie a staralem sie utrzymywać 110-120km/h.
Przy tej prędkości w aucie jest bardzo cicho i silnik ma jakies 1900-2000obr/min.
Zobaczymy jak bedzie w mieście ale jeśli w granicach 12-14 litrów to przy tej masie i automacie będzie to wynik do zaakceptowania.
Inna sprawa że auto zachęca do spokojnej jazdy, bardzo dobra izolacja akustyczna od hałasów z zewnątrz.
Fajny zestaw audio, na duzy plus.
Trochę za ordynarna jest barwa oświetlenia wewnątrz, chodzi o temperaturę barwową - przydała by się cieplejsza barwa - to akurat można skorygować samemu i chyba pozniej tak zrobię.
W srodku duzo miejsca, spokojnie dla 5 osób bez dyskomfortu i podkurczonych kolan.
Jak już się tak nieco chłodniej patrzy na to auto to cieszy mnie to że rexton nie jest przekombinowany.
Pod maską dostęp do osprzętu idealny- wszystko jak na dłoni po zdjęciu jednej obudowy. Rozrusznik, akumulator, pasek osprzętu,dostęp do oświetlenia, dostęp do świec i czujników - to wszystko jest na dłoni niemalże - wielki plus w tych dziwnych czasach

Reasumując, jestem bardzo zadowolony i w końcu mam auto które zwyczajnie polubiłem.
-
- Nowy użytkownik
Postautor: piotrsaw » 08 gru 2018, 15:59
czupamakabra pisze:No i jest słoniątko w domu.
Dzień dobry.
Gratuluję udanego zakupu. Sam właśnie rozważam nabycie tego cuda, alem mam pewne wątpliwości, które ciężko mi rozwiać praktycznie, bo w okolicy nie ma dealera.
Gdybym mógł uzyskać odpowiedź, byłbym bardzo wdzięczny.
Pierwsza kwestia - jak jest z komfortem podróżowania na środkowym siedzeniu w drugim rzędzie? Większość oglądanych przeze mnie samochodów odpadała przez to, że właściwie ten środek to nie żadne siedzisko, ale po prostu złożony stolik, nie dający pasażerowi szansy przetrzymać podróży dłuższej niż wypad na rodzinny obiad do sąsiedniej wioski. Wyjazd na narty 5-osobowej rodziny skończyłby się zapewne jakąś awanturą w drugim rzędzie. To siedzenie np. w Toyocie Land Cruizer to jakiś żart, w Audi Q7 jest tylko trochę lepiej.
Druga kwestia - siatka oddzielająca przestrzeń pasażerską od bagażowej. W instrukcji informują, że takowa jest dostępna, ale piszą tajemniczo o jakiejś wersji bez półki. Pytanie - czy w wersji 7-osobowej taką siatkę można zamontować, oczywiście przy złożonych fotelach w 3 rzędzie?
Jeszcze raz gratuluję decyzji.
Kto wie, może też się zdecyduję.
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Aro » 12 gru 2018, 20:34
-
- Forumowicz
Postautor: notrich » 04 sty 2019, 11:35

Według testu TVN Turbo samochód nie przechodzi testu łosia i omal nie zabił członków ekipy testującej

https://www.facebook.com/tvnturbo/video ... 288669278/
Sam mam Rextona W i ESP jako tako działa jeszcze nie zdążyłem nim polatać jak lata się G4

-
- Rusza z kopyta
Postautor: Aro » 04 sty 2019, 21:53
- czupamakabra
- Rusza z kopyta
Postautor: czupamakabra » 04 sty 2019, 23:14
-
- Forumowicz
Postautor: notrich » 05 sty 2019, 11:50

Wszystko jedno, czy test byłby przeprowadzony przez TVP TVN i czy inną stację i czy to program dla dzieci czy dla młodzieży czy dla seniorów - nowoczesny samochód powinien się zachować w ten sam sposób i wyratować kierowcę z opresji.
To, że samochód jest tańszy od konkurencji to nie oznacza, że ma mieć istotne wady bo jest tańszy. Tańszy może i jest ale nadal kosztuje sporą ilość pieniędzy za które oczekuje się podstawowych i działających systemów bezpieczeństwa.
- czupamakabra
- Rusza z kopyta
Postautor: czupamakabra » 05 sty 2019, 12:33
Jesli chodzi o tvn to wypada porównać w tych samych warunkach land cruisera prado, discovery czy pajero i to byłby test który coś tam udowodni.
A porównanie na torze rextona z autami lżejszymi, niższymi i o konstrukcji samonośnej budzi jedynie politowanie. tak jak ta próba terenowa, równie bezsensowna jak cały program, nooo ale co kto lubi.
Nie ma co chwalić rextona przed czasem, pożyjemy zobaczymy.
Więcej będzie wiadomo za jakieś 5 lat lub kiedy auta będą dobijały do 200000km.
Wtedy zobaczymy czy małe rączki odwaliły dobrą robotę czy skonstruowały coś co tylko przypomina samochód.
- pjoter
- Stały bywalec
- Model: Kyron
- Rok produkcji: 2006
Postautor: pjoter » 05 sty 2019, 12:51
wystarczy ze obnizyli cisienienie w kołach i wyjdzie jak na filmu.
w#urwili mnie tym testem wiec przejrzałem prawie wszystkie filmy i wszedzie zdobywa dobre opinie.
natknałem sie tez na Jeepa GC
https://www.youtube.com/watch?v=zaYFLb8WMGM
na innych testach omijał przeszkody bezblednie
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Aro » 06 sty 2019, 19:43
-
- Rusza z kopyta
Postautor: Aro » 06 sty 2019, 20:03
Wróć do „Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)”
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię