Ciężki Rozruch
Ssangyong Musso znany jest w Polsce także pod marką Daewoo. Pierwszy model koreańskiej marki, który był oferowany oficjalnie w kraju. Napęd 4x4, nadwozie zbudowane na ramie i doskonałe właściwości terenowe to główne cechy Musso
-
- Rusza z kopyta
- Model: Korando
- Rok produkcji: 1998
- Pojemność silnika: 2300
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Gadu-Gadu: 2286646
Re: Ciężki Rozruch
Postautor: KwiatekWWA » 01 lip 2010, 3:02
Będę sprawdzał w wolnej chwili z mechanikiem, tylko zastanawia mnie taka sprawa:
czy jakby coś było nie halo z układem zapłonowym to silnik normalnie pracowałby na gazie?
Problemy z eksploatacją zauważam tylko przy jeździe na benzynie, za to na gazie zachowuje
się znakomicie i dużo nie pali (16/100 LPG w mieście).
U wszystkich znajomych, którzy mają zamontowane LPG, zawsze było tak, że na benzynie
samochód jeździł super, ewentualne problemy pojawiały się przy gazie, a u mnie jest na odwrót.
Wcześniej napisałem, że po zalaniu benzyną baku do pełna nic to nie pomogło na zapłon,
ale po przejechaniu kilku kilometrów silnik jakby się przepalił i dało się normalnie jeździć na benzynie.
Od tamtej pory samochód nie był jeżdżony, czyli jakiś tydzień postał w garażu i dziś pierwszym
razem zapalił na dotyk i normalnie dało się nim jechać do momentu przełączenia na gaz i następnie
wszystko było ok przy jeździe na gazie. Później już było tylko gorzej, po kolejnych kilometrach
samochód potrzebował coraz więcej kręcenia, żeby zapalić. Na koniec w trakcie jazdy skończył
się gaz i miałem przymusowe kilkanaście kilometrów przez Warszawę na benzynie.
Samochód wrócił do swoich wcześniejszych zwyczajów i nie chciał się "przepalić", czyli:
-przy wciśnięciu pedału gazu obroty zatrzymywały się w miejscu, odgłos z silnika i ruchy wydechowej
przypominał jakieś bulgotanie, jakby się dusił czy coś takiego i co jakiś czas strzały z rury wydechowej.
-przy hamowaniu gasł, chyba że wrzucałem bieg na luz (Neutral)
-na biegu jałowym zamiast stałych 800 obr/min falowanie 500-1000
-ciekawostka: o ile na biegu (Drive) wciśnięcie pedału gazu powodowało to co wyżej opisałem w zakresie
obrotów od 0 - 3000, to na luzie (Neutral) zakres spadał do trochę poniżej 1500 obr/ min. Jak wyglądało
przejście od 0 do tych 3000 czy 1500: delikatnie przepulsowanie nogą pedału gazu, tak żeby go zbyt mocno
nie wcisnąć.
Takim sposobem doturlałem się do stacji benzynowej, zalałem LPG i na gazie samochód śmiga jak zawsze.
Wszystko to mi wygląda na jakieś niedomagania ze strony układu paliwowego, chociaż w zeszłym roku była sytuacja
odwrotnie dziwna: na niskich obrotach tj. do 2000 nie chciał palić na gazie, za to na benzynie się niemal elegancko
jeździło, gazownik rozłożył ręce a ja wymieniłem świece i się naprawiło.
czy jakby coś było nie halo z układem zapłonowym to silnik normalnie pracowałby na gazie?
Problemy z eksploatacją zauważam tylko przy jeździe na benzynie, za to na gazie zachowuje
się znakomicie i dużo nie pali (16/100 LPG w mieście).
U wszystkich znajomych, którzy mają zamontowane LPG, zawsze było tak, że na benzynie
samochód jeździł super, ewentualne problemy pojawiały się przy gazie, a u mnie jest na odwrót.
Wcześniej napisałem, że po zalaniu benzyną baku do pełna nic to nie pomogło na zapłon,
ale po przejechaniu kilku kilometrów silnik jakby się przepalił i dało się normalnie jeździć na benzynie.
Od tamtej pory samochód nie był jeżdżony, czyli jakiś tydzień postał w garażu i dziś pierwszym
razem zapalił na dotyk i normalnie dało się nim jechać do momentu przełączenia na gaz i następnie
wszystko było ok przy jeździe na gazie. Później już było tylko gorzej, po kolejnych kilometrach
samochód potrzebował coraz więcej kręcenia, żeby zapalić. Na koniec w trakcie jazdy skończył
się gaz i miałem przymusowe kilkanaście kilometrów przez Warszawę na benzynie.
Samochód wrócił do swoich wcześniejszych zwyczajów i nie chciał się "przepalić", czyli:
-przy wciśnięciu pedału gazu obroty zatrzymywały się w miejscu, odgłos z silnika i ruchy wydechowej
przypominał jakieś bulgotanie, jakby się dusił czy coś takiego i co jakiś czas strzały z rury wydechowej.
-przy hamowaniu gasł, chyba że wrzucałem bieg na luz (Neutral)
-na biegu jałowym zamiast stałych 800 obr/min falowanie 500-1000
-ciekawostka: o ile na biegu (Drive) wciśnięcie pedału gazu powodowało to co wyżej opisałem w zakresie
obrotów od 0 - 3000, to na luzie (Neutral) zakres spadał do trochę poniżej 1500 obr/ min. Jak wyglądało
przejście od 0 do tych 3000 czy 1500: delikatnie przepulsowanie nogą pedału gazu, tak żeby go zbyt mocno
nie wcisnąć.
Takim sposobem doturlałem się do stacji benzynowej, zalałem LPG i na gazie samochód śmiga jak zawsze.
Wszystko to mi wygląda na jakieś niedomagania ze strony układu paliwowego, chociaż w zeszłym roku była sytuacja
odwrotnie dziwna: na niskich obrotach tj. do 2000 nie chciał palić na gazie, za to na benzynie się niemal elegancko
jeździło, gazownik rozłożył ręce a ja wymieniłem świece i się naprawiło.
Wypatruj srebrnego Koranda na rejestracji BWM ..... to na pewno ja 

-
- Rusza z kopyta
- Rok produkcji: 1996
- Pojemność silnika: 3200
- Gadu-Gadu: 0
Postautor: klasyk » 04 sie 2010, 22:48
Ja właśnie mam kłopot z odpalaniem - do pewnego momentu było super, teraz jak ciepły nie chce palić, jak jest zimny - pali za drugim strzałem.
Mam problem, bo u mnie w okolicy nie mogę podłączyć samochodu do komputera - nie łapie i tyle. Zamknięte koło, czy ktoś miał taki problem?
Mam problem, bo u mnie w okolicy nie mogę podłączyć samochodu do komputera - nie łapie i tyle. Zamknięte koło, czy ktoś miał taki problem?
- lukaszswiebodzin
- Stały bywalec
- Model: Musso
- Rok produkcji: 1997
- Gadu-Gadu: 9197496
Postautor: lukaszswiebodzin » 05 sie 2010, 8:05
Wymieniłem Świece Filtr Paliwa Filtr Powietrza Zrobiłem Auto Kalibracje przepustnicy o której przeczytałem na forum MB i wszystko gitara mi też kulał jak przełączyłem z gazu na benzyne miałem idętycznie teraz chodzi miodzio . Cięzko palił rano . A teraz wiadomo dłużej zakręci rano ale odpala odrazu .
-
- Rusza z kopyta
Postautor: KwiatekWWA » 13 sie 2010, 18:28
Świece wymienione rok temu, więc chyba nie ma sensu znowu ich zmieniać, filtr powietrza czysty, filtr paliwa świeżo wymieniony.
Zauważyłem zależność zapalania od temperatury silnika - jak zimny to pali, jak ciepły to trzeba pokręcić, sprawdziłem przy okazji
ostatniej ulewy w Warszawie: odpaliłem samochód po nocy było ok, zrobiłem 160km, wstawiłem samochód do garażu, postał ok.
godziny, tu już z zapaleniem miał gorzej, zrobiłem trasę po Warszawie ok 20km w deszczu, gdzie momentalnie spadła temperatura
na zewnątrz i jak podejrzewam schłodziło silnik, i samochód zapalił bez zbędnego kręcenia, później jeszcze raz tą samą trasę po
warszawie powtórzyłem i zapalił ok.
Napisz coś o tej autokalibracji przepustnicy, może u mnie coś pomoże.
Nie chce Ci wogóle odpalić jak ciepły czy za którymś razem odpala? Kręci Ci rozrusznik jak jest ciepły czy nie?
Zauważyłem zależność zapalania od temperatury silnika - jak zimny to pali, jak ciepły to trzeba pokręcić, sprawdziłem przy okazji
ostatniej ulewy w Warszawie: odpaliłem samochód po nocy było ok, zrobiłem 160km, wstawiłem samochód do garażu, postał ok.
godziny, tu już z zapaleniem miał gorzej, zrobiłem trasę po Warszawie ok 20km w deszczu, gdzie momentalnie spadła temperatura
na zewnątrz i jak podejrzewam schłodziło silnik, i samochód zapalił bez zbędnego kręcenia, później jeszcze raz tą samą trasę po
warszawie powtórzyłem i zapalił ok.
Napisz coś o tej autokalibracji przepustnicy, może u mnie coś pomoże.
klasyk pisze:Ja właśnie mam kłopot z odpalaniem - do pewnego momentu było super, teraz jak ciepły nie chce palić, jak jest zimny - pali za drugim strzałem.
Nie chce Ci wogóle odpalić jak ciepły czy za którymś razem odpala? Kręci Ci rozrusznik jak jest ciepły czy nie?

- gabit01
- Rusza z kopyta
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2004
- Pojemność silnika: 2900
- Skrzynia biegów: Ręczna
Postautor: gabit01 » 13 sie 2010, 20:46
morze trzeba wyregulować zawory są za ciasno ustawione i przy ciepłym silniku nie ma kompresi.
-
- Rusza z kopyta
Postautor: KwiatekWWA » 13 sie 2010, 23:49
gabit01 pisze:morze trzeba wyregulować zawory są za ciasno ustawione i przy ciepłym silniku nie ma kompresi.
A czy w takim wypadku na gazie silnik chodziłby ok, a na benzynie robił problemy?

- sasek1
- Stały bywalec
- Gadu-Gadu: 7602523
Postautor: sasek1 » 14 sie 2010, 17:07
KwiatekWWA pisze:gabit01 pisze:moze trzeba wyregulować zawory są za ciasno ustawione i przy ciepłym silniku nie ma kompresi.
A czy w takim wypadku na gazie silnik chodziłby ok, a na benzynie robił problemy?
a moze strzela w wydech lub w kolektor ssacy??
-
- Rusza z kopyta
Postautor: klasyk » 15 sie 2010, 9:18
Za którymś razem wreszcie odpali, ale myślę, że odpala wtedy, kiedy troszkę się wystudzi.
Na gazie potrafi czasami strzelić w wydech, chociaż nie wiem dlaczego, bo przecież to jest sekwencja. Wszystkie filtry, świece, nawet przewody wysokiego napięcia do świec - wymienione i dalej nic. Mechanik stwierdził, że pompa paliwa daje małe ciśnienie na silnik, ale nie chce mi się w to wierzyć, bo jak jadę - to jest ekstra, bez żadnych nierówności i stukotów.
Pomóżcie.
Na gazie potrafi czasami strzelić w wydech, chociaż nie wiem dlaczego, bo przecież to jest sekwencja. Wszystkie filtry, świece, nawet przewody wysokiego napięcia do świec - wymienione i dalej nic. Mechanik stwierdził, że pompa paliwa daje małe ciśnienie na silnik, ale nie chce mi się w to wierzyć, bo jak jadę - to jest ekstra, bez żadnych nierówności i stukotów.
Pomóżcie.
- sasek1
- Stały bywalec
- lukaszswiebodzin
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 1997
- Gadu-Gadu: 9197496
Postautor: lukaszswiebodzin » 15 sie 2010, 14:57
Auto kalibracja przepustnicy polega na tym że : Odłączasz akumulator później przepustnice taka wtyczka przy przepustnicy czekasz 10 min podłączasz aku później wtyczkę odpalasz auto i bez dotykania gazu czekasz aż auto się nagrzeje kiedy wentylator elektryczny się załączy kalibracja zakończona gasisz silnik odpalasz i możesz jechać . Mój na gazie też czasem potrafi strzelić w wydech choć nowiutka sekwencja jest szczególnie kiedy jest bardzo nagrzany i z krzyżówki ruszam na pełnym gazie
-
- Rusza z kopyta
Postautor: klasyk » 15 sie 2010, 18:07
sasek1 pisze:za pózny zapłon lub za ciasne zawory
Jestem troszkę słaby z mechaniki - co to praktycznie oznacza? Jakie koszty i czy to jest mocno skomplikowane technicznie?
- gabit01
- Rusza z kopyta
- Model: Rexton
- Rok produkcji: 2004
Postautor: gabit01 » 15 sie 2010, 22:34
to jest tylko regulacja każdy średni mechanik powinien to zrobić i niedrogo ponieważ jest to nie skomplikowane.
- sasek1
- Stały bywalec
Postautor: sasek1 » 16 sie 2010, 17:10
sam sobie dasz rade pare kluczy potrzebujesz i szczelinomierz
-
- Rusza z kopyta
Postautor: klasyk » 16 sie 2010, 21:49
samemu na pewno nie dam rady, ale dam mechanikowi, podobno jakieś tam blaszki są do wyjęcia i włożenia i koszt operacji może sięgnąć nawet 500 zł - czy to jest prawda, czy usiłują mnie wrobić?
- sasek1
- Stały bywalec
Postautor: sasek1 » 17 sie 2010, 6:20
raczej Cie mechanik w bambuko robi zeby inaczej nie napisac
a skąd kolego jestes??

a skąd kolego jestes??
Wróć do „Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)”
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię